Peste 160 de copii ucraineni, internați la Iași, cu viroze respiratorii
Dimensiune font:
* „Niciun ucrainean nu va fi lăsat la greu, niciun suflet nu va trece singur prin această perioadă atât de dificilă. Așa cum cei care au fost nevoiți să fugă din calea războiului și-au găsit locul în țara noastră, în centrele din România, în casele românilor, așa vor avea sprijin și în spitalele ieșene”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași
De la începutul războiului și până în prezent, peste 200 de persoane au primit îngrijiri medicale la unul dintre spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Cele mai multe cazuri, peste 160, au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, cu viroze respiratorii. „Suntem într-un punct de cotitură pentru întreaga omenire, iar depășirea acestui moment critic depinde de modul în care vom ști să ne arătăm bunăvoința și iubirea față de cei din jur”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Peste 20 de mămici au fost consultate la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” și la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași. „Medicii spun că stresul cauzat de refugiul din Ucraina, oboseala după un drum lung parcurs până la Iași, neputința și mai ales necunoscutul către care s-au îndreptat și-au pus amprenta pe multe dintre femeile gravide fugite din calea războiului”, au transmi medicii.
De asemenea, pacienții cu patologie infecțioasă au primit îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”din Iași. Din cei 20 de pacienți tratați, o parte dintre ei au rămas internați fiind diagnosticați cu COVID-19. Au mai fost și cazuri cu enterocolită și gripă. La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Univ.Dr. Nicolae Oblu” Iași au ajuns zece refugiați. „În toate spitalele, consultul pacienților ucraineni se face cu sprijinul cadrelor medicale vorbitoare de limbă slavă, pe fiecare gardă existând o persoană care poate asigura voluntar dialogul în acest sens. Dacă a fost nevoie, un psiholog a discutat cu pacienții pentru a-i face să treacă mai ușor peste drama refugiului”, au transmis autoritățile.
Cetățenii ucraineni care provin din zona conflictului armat beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, gratuit, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programe naționale. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau