Peste 20.000 de dolari pentru îngrijirea fiecărui nou-născut, la Maternitatea „Cuza Vodă”
Dimensiune font:
* numărul micuților veniți pe lume înainte de termen a scăzut la Iași, în 2020 * anul trecut, 514 nou-născuți prematur au fost tratați în incubatoarele din secția de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași * deși numărul nașterilor premature a scăzut, cazurile au fost mult mai severe
Numărul copiilor prematuri care au fost tratați în Centrul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă” a scăzut cu aproximativ 4% de la începutul pandemiei, comparativ cu alți ani. „Nașterea prematură a fost cu o incidență mai mică decât în anul 2019. Dacă în 2019 incidența nașterii premature a afost de 12,5, în anul 2020 a fost de doar 8, 6%, deci, practic, s-au născut 514 prematuri în anul care a trecut Vă veți întreba de ce... Probabil faptul că în perioada aceea de urgență gravidele au stat cumințele acasă și nu au adus pe lume prematuri și mai ales prematuri foarte mici, cei cu greutăți sub 1.000 de grame”, a declarat Maria Stamatin, coordonatorul Centrul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Deși numărul nașterilor premature a scăzut, cazurile au fost mult mai severe. De teama de a nu fi testate pozitiv cu coronavirus, foarte multe femei au evitat să meargă la controalele necesare de pep parcursul sarcinii și au ajuns la spital în ultim moment. „Au fost cazuri mult mai grave decat în perioada anului trecut, de nașteri premature, pur și simplu fără urmărire a sarcinii, pentru că aici a fost poate partea nevazută a infecției cu SARS-CoV2... De teama de a nu face infecție cu noul virus, unele mame nu s-au prezentat la controalele medicale, mai ales cele dintr-un mediu socio-economic mai precar”, a declarat dr. Maria Stamatin.
Cauzele care duc la o naștere prematură sunt mai multe. Specialiștii spun că cele mai frecvente provin de la faptul că mamele nu merg la controalele medicale periodice, dar intervin și ininfecțiile materne. „Sigur că motivele sunt multe, dar cele mai frecvente motive sunt imposibilitatea gravidei de a se deplasa din mediul rural înspre mediul urban, pentru a urmări sarcina. Sunt o serie de patologii materne care pot induce naștere prematură, cum este hipertensiunea indusă de sarcina sau hipertensiunea anterioară sarcinii, dar și o serie de boli ale mamei. Trebuie să știm că la 60% dintre nașterile premature intervin infecții materne, infecții vaginale, urinare sau altfel de infecții, inclusiv cele dentare”, a mai declarat medicul Maria Stamatin.
Costurile pentru îngrijirea unui singur copil până la externarea din spital sunt foarte mari, de aproximativ 20.000 de dolari. Specialiștii mai spun că nu sunt singurele costuri pe care le presupune îngrijirea unui prematur, după externare fiind nevoie de recuperare de specialitate. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau