Peste 3.000 de ieșeni au ajuns la Socola din cauza depresiei, a alcoolului și a drogurilor

1socola dr prtronela nechita

Dimensiune font:

| 06-02-2022 11:26

Numărul persoanelor aduse în sistem de urgenţă din cauza depresiilor, a abuzului de alcool sau a consumului de droguri a crescut, în ultimii doi ani, cu 50%, la Institutul de Psihiatrie Socola.

Conform statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola, în cursul anului 2021 au ajuns în urgenţe şi au fost internate 1.358 persoane din cauza depresiei, 1.691 persoane din cauza abuzului de alcool şi 95 de persoane din cauza consumului de droguri.

Potrivit medicilor specialişti, creşterea este cu 50% mai mare faţă de anul 2019.

Medicul primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, Petronela Nechita, a declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie sănătatea mintală ca fiind „o stare de bine în care fiecare persoană îşi realizează propriul potenţial, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra cu folos şi productiv şi este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunităţii din care face parte”.

Uneori, susţine aceasta, termenul de „sănătate mintală” se referă la absenţa unei afecţiuni psihice. „OMS subliniază însă că sănătatea mintală este mai mult decât absenţa tulburărilor mintale sau a dizabilităţii. O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitaţi tulburările psihice, ci şi să vă îngrijiţi de fericirea şi de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale şi financiare, factorii biologici şi stilul de viaţă influenţează sănătatea mintală”, a declarat Petronela Nechita.

Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale

Conform acesteia, primul ajutor în sănătatea mintală se referă la acordarea unui suport emoţional persoanelor din jurul nostru – prieteni, colegi, membri ai familiei – care trec prin dificultăţi emoţionale. Acesta presupune, mai întâi de toate, să le arătăm empatie şi compasiune. „Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulţi factori, precum cei biologici, precum predispoziţia genetică, compoziţia substanţelor chimice de la nivelul creierului; factorii sociali: precum sprijinul social, prietenii; economici şi de mediu: statut social şi condiţii de viaţă; experienţe de viaţă neplăcute în copilărie – traume, abuzuri; experienţe legate de boli cronice existente – cancer, diabet; consumul la risc de alcool şi droguri recreaţionale”, a explicat Petronela Nechita.

Medicul psihiatru a mai spus că putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală atunci când vă simţiţi neajutoraţi sau fără speranţă, trăiţi sentimente de vinovăţie, simţiţi că nimic nu mai contează pentru dumneavoastră, v-aţi pierdut interesul faţă de hobby-uri sau alte activităţi anterior plăcute, plângeţi mult fără vreun motiv anume, atunci când începeţi să vă izolaţi treptat de ceilalţi, când simţiţi o stare de confuzie sau uitaţi des, când aveţi foarte puţină energie, simţiţi o stare de îngrijorare sau panică sau simţiţi o frică foarte puternică.

Psihiatrul spune că nu trebuie să treceţi cu vederea nici atunci când sunteţi irascibili, vă enervaţi uşor, ţipaţi, sunteţi ostili sau agresivi, treceţi brusc de la o dispoziţie la alta, de ceea ce determină probleme de relaţionare sau atunci când auziţi voci ori vedeţi imagini pe care ceilalţi din jurul dumneavoastră nu le percep, credeţi că ceilalţi din jur conspiră împotriva dumneavoastră, vă simţiţi incapabili să faceţi faţă problemelor şi activităţilor zilnice, au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentaţie şi somn, consumaţi droguri, fumaţi, beţi mai mult ca de obicei, vreţi să vă faceţi rău sau să faceţi rău celor din jur, vă gândiţi la moarte sau aveţi intenţia de a vă sinucide. „Pe parcursul vieţii, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziţia şi comportamentul acesteia pot fi afectate. Cu cât aveţi mai multă grijă de dumneavoastră, cu atât o să predomine mai mult starea de bine. Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale, al lipsei de caracter sau al lipsei de educaţie”, consideră dr. Nechita.

„Apelarea la un psiholog sau medic psihiatru este o dovadă de putere, nu o slăbiciune”

În opinia psihiatrului de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, există câteva activităţi de îngrijire personală care pot ajuta în îmbunătăţirea sănătăţii mintale.

„Trataţi-vă cu bunătate şi respect şi evitaţi autocritica. Faceţi-vă timp pentru hobby-urile şi proiectele preferate şi lărgiţi-vă orizontul de cunoaştere. Este indicat să petreceţi mai mult timp în natură; meditaţi, faceţi exerciţii de relaxare, rugaţi-vă. Oferiţi din timpul şi energia dumneavoastră pentru a ajuta pe altcineva, păstrând, totuşi, nişte limite. Vă veţi simţi bine atunci când faceţi ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situaţie dificilă. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaşte oameni noi. Învăţaţi cum să fiţi rezilienţi la stres. Înţelegeţi că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră şi adaptaţi-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veţi găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeţi. Această abilitate, denumită rezilienţă, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneţi concentraţi, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeţi. Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au o reţea de sprijin. Decideţi ce vreţi să realizaţi din punct de vedere academic, profesional şi personal şi stabiliţi paşii de care aveţi nevoie pentru a vă atinge obiectivele. Ţintiţi sus, însă fiţi realişti şi nu vă suprasolicitaţi. Veţi avea un sentiment extraordinar de realizare pe măsură ce progresaţi în proiectele dumneavoastră. Evitaţi alcoolul şi alte droguri. Uneori, oamenii consumă alcool pentru a se trata, dar, în realitate, acestea nu fac decât să agraveze problemele”, a mai precizat Petronela Nechita.

Conform acesteia, faptul că apelaţi la ajutorul unui profesionist, psiholog sau medic psihiatru, este o dovadă de putere, nu o slăbiciune. „Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine – cea emoţională, psihică şi socială – şi afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilărie şi adolescenţă până la maturitate. Aşadar, este important să reţineţi că tratamentul tulburărilor mintale este eficient, iar persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca în totalitate sau pot obţine o remisie completă a simptomelor şi pot trăi o viaţă împlinită”, a concluzionat Petronela Nechita. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

„Cărți cu Suflet pentru Copii Speciali”
14/11/2024 13:49

Într-o lume in care cuvantul poate aduce alinare, iar povestile pot să deschidă noi orizonturi, Clubul Inner Wheel Iasi lansează campania „Cărti cu Suflet pentru Copii Speciali” – o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei