Peste 5.000 de elevi au fost admiși în învăţământul liceal ieșean
Dimensiune font:
* în etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal alți 737 absolvenți de clasa a VIII-a * pentru următoarele etape de admitere în liceu au rămas 165 de locuri libere * aici vor fi repartizați alți 60 de absolvenți din județ și doi din alte județe, elevi care nu au completat suficiente opţiuni * de asemenea, pentru învățământul profesional sunt propuse, prin planurile de școlarizare, 2.046 de locuri
Ministerul Educaţiei a publicat miercuri, 24 iulie, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 - 2025.
Din totalul elevilor (5.003) cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 4.941 de elevi (98,76%).
Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 25 - 30 iulie, candidații vor depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.
Admiterea la liceu, prin ochii elevilor
Elevii de 10 au fost fără emoții, însă chiar și cei cu medii de peste 9,50 au așteptat cu sufletul la gură repartizarea.
Cu media de peste 9,50, Ivona Isari, absolventă a Colegiului „Emil Racoviță” din Iași a respirat ușurată abia după ce au venit rezultatele oficiale și a văzut ca a reușit să intre unde și-a dorit, chiar dacă media de admitere de anul trecut a fost mai mare decât a ei. „Eu am avut 9,55 media, examenul a fost mai greu decat in ceilalți ani, dar un copil serios care a învățat în decursul anilor putea să dea randament. Am completat 19 opțiuni la admitere, am pus Colegiul Emil Racoviță în primele trei opțiuni, matematică-informatică, științe ale naturii și filologie. Am stat cu emoții puțin știind că media de anul trecut de intrare la prima mea opțiune a fost 9,60. Vorbisem și cu profesorii și am verificat și poziția mea în ierarhie, m-a încurajat și doamna director când a venit în clasă atunci când bifam opțiunile ne-a spus să punem acolo unde ne dorim cu adevărat. Am fost foarte bucuroasă să intru unde mi-am dorit, am vorbit deja cu colegii să vedem dacă rămânem împreună sau nu”, explică Ivona Isari.
Emoții mai mici pentru elevii de 10
Și cei care au reușit să obțină media perfectă după evaluarea națională au stat cu mici emoții, mai ales la completarea opțiunilor. Bianca și Maria au luat 10, ambele sunt absolvente de clasa a VIII a la Colegiul „Emil Racoviță” din Iași și amândouă și-au dorit să își continue studiile aici. „Nu am avut neapărat emoții, mă așteptam să intru unde îmi doream, dar când am completat opțiunile am fost puțin paranoică și am pus mai multe opțiuni decât trebuia. Eu am ales științe ale Naturii, am fost mereu atrasă de partea aceasta de real, de biologie. Mă gândesc ca după să dau la medicină”, spune Maria Zosin.
„Eu am pus 6 opțiuni, am avut grijă să fiu atentă să o pun prima pe cea corectă și să nu greșesc vreo cifră. Tot am fost nerăbdătoare să văd astăzi, să știu că voi continua la Colegiul Emil Racoviță. Ne bucurăm că acum suntem eleve de liceu, a fost plăcut să știm că vom continua să lucrăm cu aceeași profesori și colegi. Eu am ales matematică-informatică fiindcă mi se pare de viitor, nici nu mă prea înțeleg cu chimia și biologia”, explică Bianca Luchian.
60 de elevi din județul Iași nu au prins loc la liceu
La prima etapă de repartizare computerizată, 60 de elevi nu au reușit să ocupe un loc la liceu. Motivul principal este faptul că nu au completat destule opțiuni. „În această etapă de repartizare computerizată din cei 5003 absolvenți de clasa a VIII-a care au depus aceste opțiuni, 4.941 au fost repartizați, la nivelul județului Iași sunt 60 de copii care au rămas nerepartizați fiindcă au depus prea puține opțiuni. Mai sunt în județul Iași 165 de locuri la liceu disponibile pentru a fi ocupate în etapele următoare. S-a ajuns în această situație fiindcă nu au scris destul opțiuni”, explică Antonina Bleorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
În intervalul 31 iulie – 2 august, comisia județeană de admitere va soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).
Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a – învățământ liceal au rămas 165 de locuri libere.
De asemenea, pentru învățământul profesional, sunt propuse, prin planurile de școlarizare 2.046 de locuri.
În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal 555 elevi la specializări vocaţionale (din care 16 pe locuri speciale rezervate candidaţilor de etnie romă și 7 pe locuri rezervate CES), 21 de elevi în învăţământul militar, 120 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă (în etapa distinctă de repartizare computerizată) și 41 de elevi pe locurile rezervate CES (în etapa distinctă de repartizare computerizată). Maria STANCU, Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau