Poetesele Iașului - voci uitate, ecouri vii

poete-is

Dimensiune font:

| 02-09-2024 18:28

 * inima Iașului, oraș care a găzduit marile mișcări literare și culturale ale României, găzduiește și poveștile nespuse ale multor femei scriitoare care, deși au contribuit în mod semnificativ la literatura română, au fost adesea trecute cu vederea * aceste voci merită să fie celebrate pentru influența lor asupra literaturii și culturii naționale

Iașul, cunoscut drept „orașul celor șapte coline”, a fost de-a lungul timpului un centru cultural de referință pentru întreaga țară. Însă, pe lângă marile nume masculine care au dominat scena literară, există o pleiadă de femei scriitoare care au lăsat moștenire opere de o sensibilitate și profunzime remarcabile.

Magda Isanos, sufletul poet al rezistenței

Magda Isanos, o altă voce feminină importantă din zona Iașului, este adesea trecută în umbră, deși scrierile ei au avut un impact profund asupra literaturii românești. Născută la Iași și crescută în spiritul unei educații clasice, Isanos și-a folosit talentul pentru a exprima durerile și speranțele unei generații marcate de război și de incertitudinile unei lumi aflate în schimbare.

În poeziile și proza sa, Isanos explorează teme precum dragostea, moartea și lupta pentru supraviețuire într-un context istoric tumultuos. Deși a murit tânără, la doar 28 de ani, opera sa rămâne un testament al forței și sensibilității feminine.

Magda Isanos a fost, fără îndoială, una dintre cele mai sensibile și introspective scriitoare ale vremii sale. Prin scrierile ei, a reușit să transmită nu doar emoțiile personale, ci și frământările unei întregi generații. Redescoperirea operei ei este esențială pentru înțelegerea literaturii române interbelice.

Otilia Cazimir, dincolo de literatura pentru copii

Deși Otilia Cazimir este cunoscută mai ales pentru scrierile sale destinate copiilor, puțini știu că aceasta a fost o poetă și prozatoare de mare subtilitate, ale cărei opere pentru adulți abordează teme mult mai complexe. Originară din Cotu Vameș, județul Neamț, și adoptată de Iași, Cazimir a fost parte din cercul literar ieșean și a avut o activitate literară intensă, colaborând cu numeroase reviste și publicații.

Poeziile sale, caracterizate printr-o melancolie subtilă și o atenție deosebită pentru detalii, surprind momente de viață cotidiene, dar și marile întrebări existențiale. În proza sa, Cazimir se concentrează pe viața femeilor, explorând dificultățile și bucuriile acestora într-un mod empatic și profund.

Otilia Cazimir a fost, din multe puncte de vedere, un precursor al literaturii feminine contemporane. Scrierile ei sunt pline de o sensibilitate aparte și merită redescoperite în lumina noilor curente de cercetare literară feministă.

Veronica Micle, poezia suferinței și a dorului

Deși Veronica Micle este cel mai adesea amintită în legătură cu Mihai Eminescu, propria sa operă literară este adesea subestimată. Poeziile sale, pline de dor și suferință, reflectă o viață marcată de pierderi personale și de o căutare continuă a iubirii și a sensului. Născută în Năsăud, dar adoptată de Iași, Micle a fost o figură literară respectată în cercurile intelectuale ale timpului său, însă scrierile ei au fost adesea eclipsate de faima partenerului său. „Poezia Veronicăi Micle nu este doar un ecou al operei lui Eminescu, ci o voce distinctă care merită să fie auzită și apreciată pentru propria ei valoare. Versurile sale, de o sinceritate dezarmantă, ne oferă o perspectivă rară asupra sufletului unei femei care a trăit la limita dintre iubire și suferință.

Dora d'Istria, luptătoarea pentru libertățile și drepturile femeilor

Dora d'Istria, născută sub numele de Elena Ghica, a fost una dintre cele mai importante figuri ale feminismului românesc din secolul XIX. Deși opera sa a fost scrisă în mare parte în afara României, influența sa asupra culturii românești și a mișcării feministe nu poate fi ignorată. D'Istria a fost una dintre primele femei din Europa care a pledat pentru drepturile femeilor și pentru egalitate, cu mult înainte ca aceste subiecte să devină teme centrale ale dezbaterii publice.

În scrierile sale, d'Istria a abordat subiecte precum educația femeilor, drepturile civile și participarea politică, toate fiind teme revoluționare pentru timpul său. Într-un eseu publicat la mijlocul secolului XIX, ea își exprima convingerea că educația este cheia emancipării feminine, o idee care rămâne extrem de actuală.

Versurile Otiliei Cazimir sau scrierile Magdei Isanos nu sunt doar simple exerciții de admirație literară, ci un prilej de reflecție asupra modului în care trecutul nostru literar poate contribui la o înțelegere mai profundă a prezentului. La rândul ei, Dora d'Istria rămâne un exemplu de curaj și viziune, încurajându-ne să continuăm lupta pentru drepturile și libertățile fundamentale.

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
  Depresia de toamnă începe să-i afecteze pe ieșeni
02/09/2024 20:44

În diminetile răcoroase de septembrie, cand soarele incălzeste cu blandete frunzele ce se pregătesc să-si ia rămas bun de la verdele viu, multi dintre noi simtim in aer o schimbare subtilă, dar prof ...

Angajări pe bandă rulantă în spitalele ieșene
02/09/2024 17:45

* la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iasi, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie si la Spitalul Clinic de Urgentă pentru Copii „Sf. Maria” au fost scoase la concu ...

Colegiul „Mihai Eminescu” va fi modernizat și extins
02/09/2024 17:45

* proiectul prevede executarea de lucrări la patru clădiri ale Colegiului „Mihai Eminescu” (Corp A, Corp C Internat, Corp D Laborator, Sala de sport) * totodată, se va realiza extinderea Corpului ...

Seceta golește cămările ieșenilor
02/09/2024 17:44

În plin sezon de zacuscă si conserve pentru iarnă, pietele sunt pline de legume mici si scumpe. Seceta a topit productia si a crescut preturile. Tot mai putini sunt cei care-si permit să cumpere cu sac ...

Imaginaţia debordantă a hoţilor ieşeni
02/09/2024 17:43

Despre hoţii Iaşului, cei care operează in magazine, sparg locuinţele oamenilor sau fură in mijloacele de transport in comun am scris destul de recent. Prin prisma pedepselor blande pe care le primesc, pun ...

Blocurile ANL din Grădinari  vor avea utilități
02/09/2024 17:42

* a fost desemnată firma care va asigura bransarea celor 32 de apartamente la reteaua electrice, de gaze, de apă si canalizare, pentru suma de 1,4 milioane de lei cu TVA Primarul Mihai Chirica a semnat luni, ...

Pentru al treilea an consecutiv, elevii ieșeni vor susţine testări iniţiale
02/09/2024 17:42

* evaluările vor fi sustinute la opt materii - Limba şi literatura romană, Matematică, Istorie, Informatică, Biologie, Fizică, Chimie, Geografie - pe platforma BRIO, in perioada 16 - 27 septembrie Gabrie ...

58 de intervenții ale pompierilor ieșeni în ultimele 24 de ore
02/09/2024 17:41

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă (ISU) al judetului Iasi au intervenit la 58 de evenimente specifice, cele mai multe dintre acestea (43) fii ...

Iașul, împânzit de așa-ziși „oameni de bine” care apelează la mila trecătorilor
02/09/2024 17:40

Patru persoane au fost fost retinute zilele trecute de politistii ieseni după ce au fost depistate că apelau la mila trecătorilor. „Grupul format din patru persoane, cu domiciliul in judetul Ialomita, ...

O ieşeancă şi-a pierdut slujba şi a ajuns la un pas de puşcărie din pricina unei tentative de furt
02/09/2024 17:40

* femeia, in varstă de 48 de ani, lucra pe post de casieră la un supermarket * a profitat de neatenţia unei cliente şi i-a sustras mobilul lăsat pe tejghea Pentru ieşeanca Viorica T., vara acestui an a f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei