Poliţia Locală va monitoriza cinematografele şi mall-urile!
Dimensiune font:
Vizaţi sunt tinerii care vor frecventa aceste locuri în perioada în care cursurile sunt suspendate * o altă măsură inedită aplicată la Iaşi o constituie confecţionarea de măşti din tifon * „Căutăm soluţii. Astfel, ştiind că piaţa dezinfectanţilor, a echipamentului de protecţie, este secătuită, am comandat jumătate de de tonă de tifon pentru a face măşti în atelierele de croitorie”, a precizat Chirica
Dată fiind evoluția situației la nivel național și internațional, primarul Mihai Chirica a dispus, în conformitate cu măsurile impuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, închiderea celor 11 creşe din oraş. „De mâine (n.r. – astăzi) 120.000 de copii din judeţ rămân acasă. Peste jumătate sunt din municipiul Iaşi, mă refer la cei din şcoli şi licee. Ca măsură suplimentară, nici creşele nu vor mai funcţiona între 11 şi 22 martie. Avem 11 creşe, cu peste 1.200 de copii, prin urmare era nevoie de o măsură de acelaşi tip. În paralel, vom continua cu monitorizarea tuturor măsurilor luate anterior în ceea ce priveşte eliminarea posibilităţilor de infecţie. Nu va fi uşor. Sunt măsuri dure, în condiţii dure. Nici părinţilor nu le va fi uşor”, spune Mihai Chirica.
Edilul-şef a mai precizat că că în perioada în care creşele rămân închise, personalul acestora va face dezinfecţia spaţiilor
Primarul Iaşului a făcut referire şi la alte măsuri excepţionale. „Vom monitoriza persoanele aflate deja la domiciliu şi care au vârstă de peste 65 de ani. De asemenea, o să încercăm să limităm programul cu publicul astfel încât pe partea unde oferim servicii de administraţie publică să nu fie mai mult de 5-6 persoane într-un singur spaţiu, restul fiind programate pe rând, până la epuizarea programului de lucru. Nu în ultimul rând, încercăm să îi monitorizăm pe cei care, dacă nu sunt la şcoală, să nu fie în mall-uri, cinematografe sau teatre”, a mai afirmat primarul Chirica.
Ne facem singuri măştile de protecţie
Iaşul oferă şi alte exemple în ceea ce priveşte măsurile împotriva contaminării cu CONVID 19. „Suntem conştienţi că nu este o situaţie normală. Căutăm soluţii. Astfel, ştiind că piaţa dezinfectanţilor, a echipamentului de protecţie, este secătuită, am comandat jumătate de de tonă de tifon pentru a face măşti în atelierele de croitorie. Sigur, nu au calitatea măştilor tradiţionale, însă cei acre le vor purta le vor schimba mai des”, a mai precizat primarul. Acesta s-a referit şi la activitatea Ateneului din Iaşi. „Am analizat subiectul organizării în continuare a spectacolelor. Ei trebuie să obţină aviz suplimentar de la Direcţia de Sănătate Publică dacă sunt sau nu factor de risc în momentul de faţă”, afirmă Chirica.
În fine, dacă – doamne fereşte – va apărea şi la Iaşi un caz de infestare cu CONVID 19, o primă măsură va viza Compania de Transport Public. „Dacă apare această nefericită situaţie, va trebui să ne îndreptăm şi spre mijloacele de transport, în sensul de a limita aglomeraţia la nivelul locurilor de pe scaune”, a mai spus primarul.
Măsurile stabilite stabilite în ședința de luni, 9 martie, s-au materializat în Hotărârea nr. 1 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași
Art.1. (1) În perioada 11.03.2020 – 22.03.2020 pe raza Municipiului Iași se suspendă desfășurarea cursurilor unităților de învățământ și a activității creșelor.
(2) În perioada 11.03.2020 – 22.03.2020 conducerile unităților de învățământ și a creșelor vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor.
Art.2. Începând cu data de 9.03.2020 pe raza Municipiului Iași se interzice desfășurarea tuturor evenimentelor care presupun participarea unui număr major și necontrolat de persoane, inclusiv a celor aprobate până la această dată.
Art.3. Începând cu data de 10.03.2020, toate spațiile de joacă pentru copii de pe raza Municipiului Iași vor fi închise între orele 22.00 și 7.00, iar toate echipamentele și mobilierul urban din acestea vor fi dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății. Această măsură va fi dusă la îndeplinire de SC Servicii Publice Iași SA.
Art.4. (1) Direcția de Asistență Socială va monitoriza suplimentar toate persoanele vulnerabile din evidență, le va identifica cu prioritate pe cele cu vârsta peste 65 de ani și le va oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare cu alimente, produse de igienă etc.
(2) Direcția de Asistență Socială va achiziționa suplimentar materiale necesare pentru dezinfecție, măști, mănuși de protecție, atât pentru cabinetele medicale școlare și universitare, cât și pentru celelalte imobile în care se desfășoară activități (500 l dezinfectant pentru pardoseli, 500 l dezinfectant pentru mâini, 500 kg de tifon pentru confecționarea de măști).
Art.5. Poliția Locală Iași împreună cu reprezentanții Municipiului Iași vor înștiința în scris unitățile de alimentație publică (restaurante, baruri etc.), mall-uri, supermarketuri, unități care presupun prezența unui număr foarte mare de persoane, de necesitatea de a lua măsuri de igienizare și dezinfecție, precum și aceea de a obține avizul special al Direcției de Sănătate Publică în vederea organizării unor activități cu participare ridicată (concerte, petreceri, nunți, parastase etc.). Formularul aferent este disponibil pe site-ul Direcției de Sănătate Publică.
Art.6. (1) La nivelul municipalității se constituie o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale, structură condusă de primarul Mihai Chirica.
(2) Această structură flexibilă coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și va fi pregătită să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri.
(3) Din structura de permanență vor face parte, pe lângă reprezentanții Primăriei, direcțiile, societățile și instituțiile cu atribuții directe în această problematică (Direcția de Asistență Socială, Spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”, Direcția Creșe, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Eco Piața SA, Compania de Transport Public SA, Salubris SA, Servicii Publice Iași SA).
(4) Structura municipală va forma un grup de lucru operativ pentru o mai rapidă colaborare cu alte instituții ale statului reprezentate și în Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași și care sunt direct implicate în gestionarea situației, anume Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Inspectoratul Școlar Județean, Instituția Prefectului - Județul Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Municipiului etc.
(5) Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit minim câte un înlocuitor, astfel încât Primăria, societățile comerciale municipale și celelalte instituții să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.
Art. 7. Prezenta Hotărâre va fi comunicată prin grija Centrului de Informații pentru Cetățeni către Instituția Prefectului - Județul Iași, Inspectoratului Școlar Județean Iași, Direcția Creșe, Poliția Locală Iași, Servicii Publice Iași SA, Direcția de Asistență Socială Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași, precum și celor interesați în vederea ducerii la îndeplinire. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau