Poluarea cu praf a scăzut, în Iaşi, cu 20%
Dimensiune font:
În cele două staţii automate de monitorizare a calității aerului de pe raza municipiului Iaşi - staţia de trafic din Podu de Piatră şi stația de fond urban Decebal Cantemir - valorile medii lunare ale indicatorului PM 10, în lunile martie şi aprilie 2020 sunt mai mici cu circa 20% faţă de valorile medii din aceeaşi perioadă a anului 2019 * această scădere poate fi pusă pe seama mobilităţii reduse în mediul urban ca urmare a luării măsurilor de combatere a COVID-19
Ultimele data înregistrate de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi indică faptul că la nivelul lunii aprilie 2020, măsurătorile gravimetrice ale indicatorului PM10 (praf) din staţiile de monitorizare a calităţii aerului in judeţul Iaşi arată 15 depăşiri ale valorii limită zilnice (de 50 micrograme /m3). Cele mai multe s-au înregistrat , în staţia de trafic IS-1din Podu de Piatră - 3 depăşiri (in intervalul 8-10 aprilie), urmată de staţia de fond urban IS-2 Decebal Cantemir - 2 depăşiri (intervalul 9-10 aprilie), staţia fond rural IS-4 Aroneanu - o depăşire (pe 10 aprilie), staţia fond suburban IS-5 Tomeşti - 2 depăşiri (9-10 aprilie) şi staţia IS-6 Bosia Ungheni - 7 depăşiri (1-2 aprilie, 6-10 aprilie). „Numărul mai mare de depăşiri din staţia Bosia Ungheni poate fi pus pe seama unor surse de emisii pentru PM10 legate de activităţi agricole specifice perioadei, pe fondul lipsei vegetaţiei, a unei luni extrem de secetoase, precum şi a incendiilor de vegetaţie uscată/deşeuri destul de dese înregistrate în această perioada în zonă”, explică directorul agenţiei, ing. Galea Temneanu.
Şapte depăşiri într-o lună secetoasă
Ca primă concluzie, numărul total de depăşiri înregistrat in aprilie 2020 este mai mare decât în aprilie 2019, când s-au înregistrat 9 depăşiri. O justificare în acest sens poate fi faptul că, spre deosebire de luna aprilie 2019 când au fost precipitaţii abundente, aprilie 2020 a fost o lună extrem de secetoasă (se pare că cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteo).
Însă, chiar dacă numărul depăşirilor este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, se constată că în cele două staţii automate de monitorizare a calității aerului de pe raza municipiului Iaşi - staţia de trafic din Podu de Piatră şi stația de fond urban Decebal Cantemir - valorile medii lunare ale indicatorului PM 10, în lunile martie şi aprilie sunt mai mici cu circa 20% faţă de valorile medii din aceeaşi perioadă a anului 2019. Această scădere poate fi pusă pe seama mobilităţii reduse în mediul urban ca urmare a luării măsurilor de combatere a COVID 19, în această perioadă înregistrându-se, de exemplu, şi valori zilnice ale PM10 în staţia de trafic de 10 μg/m3, adică un aer foarte curat.
Ce trebuie făcut în continuareŢ
Specialiştii agenţiei mai spun că depășirile valorii limită zilnice pentru PM10 în aceste două luni cu mobilitate redusă au fost înregistrate în perioadele de timp în care au avut loc fenomene de inversiune termică şi calm atmosferic (situaţii nefavorabile dispersiei poluanţilor), aspect relevant în a înţelege importanţa acestor fenomene meteo pentru întreținerea condițiilor de poluare atmosferică în regiunea municipiului Iași. În perspectiva eliminării anumitor restricţii începând de zilele viitoare, reprezentanţii APM susţin, totuşi, că se impune în continuare implementarea măsurilor angajate de Primăria Iaşi. „Pentru a evita noi depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM 10 - mai ales în perspectiva relaxării măsurilor de mobilitate începând cu data de 15 mai, şi pentru a asigura o calitate corespunzătoare a aerului în scopul protejării sănătăţii populaţiei, considerăm că este extrem de importantă menţinerea unui nivel cât mai redus a emisiilor de PM10 din activităţile generatoare: trafic, salubrizare stradală, reparare/modernizare infrastructură rutieră, producere a energiei electrice/termice, şantiere, etc. Realizarea la termen, şi cu rezultatele aşteptate, a măsurilor cuprinse în Planul de Calitate a Aerului în Municipiul Iaşi pentru PM 10 şi în Planul de Menţinere a Calităţii Aerului în judeţ, trebuie să constituie o prioritate pentru cei responsabili”, spune şeful APM Iaşi. Lucian STATE
* * *
De la începutul anului şi până în prezent, cele mai multe depăşiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM 10 sunt în staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră - 27 de depăşiri urmată de staţia de fond urban IS-2 din Aleea Decebal - 24 depăşiri (numărul maxim de depăşiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare staţie).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau