Povestea unui tânăr din Botoșani ucis de comuniști, prezentată la Berlinală
Dimensiune font:
Pentru cei mai tineri experienţa vizionării unui film de felul lui „Tipografic Majuscul” este foarte diferită, a afirmat regizorul Radu Jude după prezentarea în avanpremieră a peliculei la Cinema „Elvire Popesco”.
Filmul „Tipografic Majuscul”, al şaptea lungmetraj al lui Radu Jude, adaptat după un spectacol-documentar de Gianina Cărbunariu, directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu cretă o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Povestea lui e pusă în scenă aşa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă, potrivit prezentării peliculei.
Radu Jude a mărturisit că ideea realizării unui film după scenariul de teatru scris de Gianina Cărbunariu i-a venit după ce a văzut dosarul de Securitate al tânărului.
„Filmul a pornit de la un scenariu de teatru făcut de Gianina Cărbunariu în urmă cu câţiva ani la Odeon, spectacol care mi s-a părut foarte interesant atunci, dar nu mi-a dat nicio idee de a face un film. Ideea a venit ulterior, descoperind încet-încet un interes pentru arhive şi pentru ce este ascuns în colecţia de arhive, de un fel sau altul”, a spus regizorul după proiecţia peliculei.
Actorul principal, originar tot din Botoşani
Pentru realizarea filmului a apelat la arhiva Televiziunii Naţionale, „cu gândul de a folosi materialul cel mai oficial”, „fix din aceeaşi perioadă cu derularea anchetei”.
Tânărul Şerban Lazarovici (22 de ani), interpretul personajului Mugur Călinescu, a declarat că epoca în care a trăit personajul său o cunoaşte doar din poveştile părinţilor. „Pentru mine epoca aceasta este ca o poveste, pentru că în afara poveştilor părinţilor mei nu am avut alte experienţe. Eu sunt din Botoşani şi pentru că Mugur este un nume foarte des auzit în Botoşani, am simţit şi o oarecare presiune, dar nu cred că am făcut ceva special pentru a construi personajul. De câteva ori am ieşit la plimbare seara şi am încercat să recreez traseul lui Mugur, cu toate că zidurile pe care a scris el nu mai erau acolo”, a spus Lazarovici.
Filmul va avea premiera internaţională pe 22 februarie, în cadrul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Berlin, unde va fi prezentat în secţiunea competiţională Forum. Acesta va mai rula în festival şi în zilele de 24 şi 29 februarie, dar şi pe 1 martie. Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Şerban Pavlu, Constantin Dogioiu. Scenariul este semnat de Radu Jude şi Gianina Cărbunariu.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau