Primăria ar putea prelua rolul de operator de termoficare

1veolia2

Dimensiune font:

| 27-01-2021 09:30

Furnizorul de energie termică invocă, pe de o parte, pierderile financiare din ultimii şase ani şi situaţia incertă a patrimoniului CET, elemente care fac imposibilă continuarea parteneriatului cu municipalitatea ieşeană * pe de altă parte, autorităţile au anunţat că, în aceste momente, se caută soluţii optime pentru ca populaţia să nu fie afectată * una dintre acestea ar fi preluarea de către Primăria Iaşi a rolului de operator de termoficare

Operatorul de termoficare din Iaşi a anunţat ieri că începând cu 1 mai va înceta înţelegerea cu Primăria Iaşi. „Contractul de Concesiune, în baza căruia Veolia Energie Iași (VEI) asigură serviciul de alimentare cu energie termică pentru Municipiul Iași (apă caldă și încălzire) va înceta la data de 30.04.2021. Decizia vine ca urmare a imposibilității echilibrării financiare a acestui contract, în ciuda eforturilor depuse de cei doi parteneri. Operatorul va demara acțiunile necesare în vederea predării gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, ce a fost încredințată pe o perioadă de 20 de ani, începând cu anul 2012”, spun oficialii companiei. Aceştia au mai precizat că operatorul va demara acțiunile necesare în vederea predării gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, ce a fost încredințată pe o perioadă de 20 de ani, începând cu anul 2012. ,,Încă de la început, ne-am luat un angajament ferm față de ieșeni, acela de a furniza apă caldă și încălzire la cele mai înalte standarde de calitate, dar prezentul ne pune în fața unei situații extraordinare, care nu ne mai permite asigurarea continuității activității. De când a preluat sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, Veolia Energie Iași a înregistrat pierderi semnificative, generate în principal de scăderea numărului de consumatori și de un tarif care nu a reflectat condițiile de piață. Astfel, compania a fost nevoită să finanțeze activitatea de zi cu zi pentru asigurarea apei calde și a căldurii pentru oraș din împrumuturi de la compania-mamă, pentru ca niciun ieșean să nu fie afectat. În ciuda eforturilor susținute pentru a continua acest parteneriat în condiții de echilibru financiar, Contractul de Concesiune a devenit neperformant și deficitar”, au mai declarat oficialii companiei.

Probleme juridice

De altfel, continuitatea serviciului este periclitată și de procesele juridice aflate pe rol, între compania CET SA și autoritățile locale, procese care pun sub semnul întrebării proprietarul de facto al echipamentelor de producție a energiei termice și al sistemului de distribuție și care fac din ce în ce mai dificilă operarea acestora. Operatorul și-a asumat un angajament față de Iași și și-a respectat permanent, cu strictețe, toate obligațiile asumate prin Contractul de Concesiune. Prin integrarea unui proces amplu de modernizare, a înregistrat niveluri de eficiență ridicate. ,,Am acționat în mod responsabil și eficient și am furnizat serviciul de alimentare cu energie termică la parametrii de calitate asumați prin contract și prin actele normative în vigoare, chiar și când ne-am confruntat cu situații financiare dificile. Gradul de continuitate în furnizare s-a menținut până la o valoare de 97% în condiții de eficiență energetică, funcționare, confort și protecție a mediului înconjurător. Ne-am respectat angajamentul de realizare a programelor de investiții, întreținere și reparații curente, măsuri care au contribuit la furnizarea unui serviciu de calitate, dar și la reducerea pierderilor de apă cu 69,3% față de 2013”, au continuat oficialii companiei. 

Totodată, valoarea taxelor și impozitelor plătite de către companie între 2012-2020 se ridică la 151,4 milioane de lei. 

Încă din anul 2016, au fost purtate discuții între cei doi parteneri în vederea identificării soluțiilor de restabilire a echilibrului economic al contractului. Părțile au analizat toți factorii determinanți ce pot contribui la sustenabilitatea parteneriatului, inclusiv modificarea formulelor de ajustare a tarifului, a nivelului investițional și implementarea unui plan de acțiuni în acest sens. De asemenea, în aplicarea prevederilor contractuale, a fost realizată și o expertiză independentă pentru identificarea soluțiilor care să permită continuarea furnizării serviciului de către companie.

Plăţi compensatorii pentru salariaţi

În următoarea perioadă, se vor efectua toate demersurile de informare a autorităților competente cu privire la încetarea contractului și activitățile necesare predării – primirii gestiunii serviciului public și a bunurilor ce compun sistemul. Pentru a proteja salariații, compania le va acorda plățile compensatorii prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă în vigoare și va depune toate diligențele necesare pentru preluarea salariaților de către noul operator. Compania va rămâne permanent în contact cu autoritățile locale pentru asigurarea unui proces de predare a gestiunii serviciului cât mai fluid, pentru a nu impacta locuitorii Iașiului, racordați la sistemul centralizat de energie termică. Până la încetarea Contractului de Concesiune, compania va acționa pe baza acelorași valori și principii de profesionalism ca și până acum. 

Nu vom avea soarta Capitalei

Pe de altă parte, primarul Mihai Chirica spune că ştia despre problemele operatorului de termoficare. „Iașul nu va ajunge în situația Bucureștiului pentru că sistemul de termoficare din Iași nu este în situația tehnică a celui din București. Veolia Energie ne-a pus în gardă de săptămână trecută despre o asemenea eventualitate, de altfel ne-a și prezentat un studiu economic făcut de o companie independentă prin care anunță faptul că au intrat în al șaselea an de funcționare, chiar mai mult, în continuare pe pierdere și conducerea de la Praga ar fi cerut să găsească două variante: încetarea contractului la termen la sfârșitul sezonului de încălzire cu clauzele care sunt prevăzute în contract sau găsirea unor soluții care să ducă la continuarea relației între municipiul Iași și Veolia. E o situație nu tocmai ușoară, inedită am putea să spunem noi, după sfârșitul CET-ului, dar care își poate găsi rezolvarea pe mai multe paliere”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Printre soluții se numără: echilibrarea pierderilor care se obțin din diferențele de tarif de la furnizorul de producție față de cel de distribuție, o creștere a tarifului la gigacalorie dar și o creștere a subvenției („creștere de tarif rezonabilă”), continuare procesului de investiții în sistem (inclusiv cu racordarea de noi consumatori prin extinderi ale rețelei).

Unii pleacă, alţii vin...

Mihai Chirica a prezentat şi o statistică cu persoanele care s-au debranşat de la sistemul public de debranşare. Acesta a afirmat că în anul 2020 au fost puţine persoane care au decis acest lucru. Totuşi, dintre acestea, o bună parte au fost apartamente care oricum erau izolate în bloc şi nu aduceau un plus. Totuşi, în 2020 au fost branşări ale unor instituţii publice care sunt mari consumatori. „Din toată statistica reiese faptul că nu au fost mai mult de 150-160 de debranşări pe an. Dintre acestea, un procent important sunt locuinţe care au rămas izolate prin diverse scări. Am avut branşări pe instituţii publice care oferă un consum ridicat de agent termic. Totuşi, scăderea s-a produs pe fondul creşterii temperaturii din mediu dar şi, desigur, a reabilitaţii termice a clădirilor pe care le-a făcut şi care este una corectă. Nu în ultimul rând, scăderea mai vine şi de la reabilitării instalaţiilor pe fonduri europene”, a spus primarul.

Primăria, operator de termoficare ?

O altă soluţie ar putea fi preluarea serviciului de Primărie (la fel ca în 2011 până la adjudecarea licitației de concesiune). „Dacă nu se va ajunge la nicio înţelegere cu furnizorul ne vom întoarce în 2011 atunci când noi, Primăria Iași, am avut calitatea de operator. Ne-am luat o licenţă temporară şi ne-am continuat procesul de operare. Este o variantă pe care o luăm în calcul. Desigur, este o variantă secundară. Noi vom înfiinţa o structură de conciliere şi să ne susţinem punctele de vedere la ANRE astfel încât să ajungem la o înţelegere. Mai există o chestiune. Vorbim despre centrala termică de la Holboca pe care am început-o cu Veolia. Centrala ar urma să fie gata în 2030 şi s-ar alimenta doar cu gaze naturale. Procesul l-am început cu ei şi ne-ar face o deosebire plăcere să îl continuăm tot cu ei”, a mai spus edilul-şef. Lucian STATE

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
Diplome pentru șapte asistente maternale din Botoșani
08/03/2021 16:03

Şapte asistente maternale profesioniste din judeţul Botoşani au primit luni, cu prilejul zilei de 8 Martie, diplome de apreciere şi cate un buchet de flori "pentru toate imbrăţişările calde şi vor ...

FOTO/VIDEO - Câștigătorii concursului „Din Dragoste
08/03/2021 15:40

   Astăzi a avut loc extragerea la concursul „Din Dragoste".  Aflati castigătorii urmărind videoul de mai jos. Multumim participantilor si felicitări castigătorilor. Partene ...

 Flash Cash revine! Trei zile de shopping cu premii, la Palas
08/03/2021 15:27

Fie că esti in căutarea cadourilor pentru femeile dragi din viata ta, fie că vrei să adaugi primăverii tale tinute colorate, pantofi in tendinte, să dai un refresh locuintei, să-ti completezi colectia de ...

Concert de Ziua Femeii, oferit de Ateneul Național
08/03/2021 14:54

De Ziua Internatională a Femeii, Ateneul National din Iasi oferă in dar tuturor doamnelor un concert al Corului Marii Uniri, dedicat metaforei vietii – femeia. Concertul, filmat in Sala Mare de Spectac ...

Un șofer beat a intrat cu mașina într-un stâlp
08/03/2021 14:42

  Un bărbat de 33 ani din judeţul Galaţi este cercetat penal după ce, urmărit de poliţişti, băut şi fără permis, a intrat cu maşina intr-un copac, informează, luni, Inspectoratul de Poliţie ...

Sex între bãrbati si acuze grave de viol, la Vaslui
08/03/2021 14:14

Ambii au depus plangeri la Poliţie şi se declară victime. Ancheta penală este in curs. Controversata intamplare ar fi avut loc in luna august a anului 2020, in satul Bălţaţi, comuna Tătărani, judeţul ...

TUIASI, singura universitate din Iași inclusă în clasamentul internațional „QS World University Rankings by Subject”
08/03/2021 14:12

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) este singura institutie de invătămant superior din Iasi care se regăseste in clasamentul international al universitătilor, după ...

Bacăul, în topul județelor cu cei mai mulți asistați social
08/03/2021 13:02

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a publicat datele pentru luna februarie, legate de numărul de romani care beneficiază de ajutor social. Numărul beneficiarilor de ajutor ...

Criminalul de la Onești nu regretă moartea victimelor sale
08/03/2021 12:52

 Gheorghe Moroşan, autorul dublei crime din municipiul Oneşti, a fost acuzat oficial de omor calificat de procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Bacău. Potrivit actului de inculpare, autor ...

Incendiu într-o comună din Bacău o femeie a murit
08/03/2021 11:56

O femeie in varstă de 54 ani, din localitatea Bogdăneşti, a decedat in urma unui incendiu care i-a cuprins casa duminică seara, a declarat purtătorul de cuvant al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu. "& ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei