Primăria pune cruce parcării subterane de la UMF
Dimensiune font:
Lipsa unor investitori la licitaţiile organizate de municipalitatea ieşeană a constituit principalul motiv pentru care s-a renunţat la proiect * în locul parcării va fi propus un proiect de reamenajare peisagistică a „Esplanadei Piaţa Naţiunii”
Demersurile municipalităţii ieșene de a descongestiona zonele centrale şi marile cartiere supuse unei afluenţe crescute de autovehicule s-au izbit de refuzurile oamenilor de afaceri ieşeni de a investi într-o parcare sub sau supraterană. Municipalitatea ieşeană a intenţionat să concesioneze platforma betonată denumită generic „Esplanada Piaţa Naţiunii”, cu suprafaţa de 5.279 metri pătraţi, şi eveluată la 4.769.250 euro celui care se obligă să realizeze o parcare pentru minim 25 de ani, contra unei redevenţe anuale nu mai mică de 182.665 euro/an. „Prin construirea parcării din zona UMF s-ar descongestiona traficul de pe străzile centrale ale oraşului, iar întreaga zonă ce cuprinde obiective care presupun o circulaţie foarte intensă (Universitatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon, Muzeul de Istorie Naturală) ar putea fi valorificată din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, conferindu-i-se un grad sporit de atractivitate. Parcarea va fi realizată prin atragerea de fonduri private, prin concesiune publică, realizată prin licitaţie publică. Obiectul concesiunii îl va constitui transmiterea dreptului şi a obligaţiei de proiectare, execuţie şi exploatare a parcărilor în schimbul unei redevenţe anuale. În vederea promovării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant, parcările vor fi prevăzute cu staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug – in. De altfel, un procent de 10% din numărul locurilor de parcare va fi rezervat acestor tipuri de autovehicule”, se arată într-un proiect votat cu ani în urmă.
O altfel de esplanadă
Ieri, primarul Mihai Chirica a dezvăluit faptul că esplanada va avea altă soartă şi că realizarea unei parcări subterane nu mai este de actualitate. „Noi avem încheiat un parteneriat cu UMF de pe vremea profesorului Vasile Astărăstoaei, pentru construirea unei biblioteci în faţă şi a unui complex de parcare, lucru care nu s-a mai întâmplat. Am demarat o procedură vizând licitaţia pentru o parcare subterană într-un regim public privat, dar odată cu criza pandemică, nu a venit nimeni. Vom propune celor de la Servicii Publiice să facem un proiect de amenajare. Fântăna a devenit uşor anacronică, monumentul de acolo este complexat de pavimentul deschis la culoare şi nu transpune mesajul pentru care a fost realizat. O să venim cu altă propunere. Cred că nu mai e nimerit un parcaj acolo, s-ar aglomera B-dul Independeţei cu intrări şi ieşiri”, a spus primarul.
În 2015, UMF n-ar fi zis nu unei astfel de investiţii
S-a spus, pe bună dreptate, că UMF Iaşi ar putea fi interesat de afacerea unei parcări. Şefii universităţii nu şi-au ascuns niciodată interesul pentru un astfel de proiect, acum mai bine de patru ani, într-o conferință la Primărie, UMF anunțând un proiect pentru amenajarea unei parcări de 230 de locuri sub Piața Națiunii. Atunci, cei de la UMF estimau valoarea investiției la 12 milioane euro. La rândul său, primarul Chirica afirma că proiectul poate fi realizat în parteneriat cu UMF. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau