Primarul face prima mutare în războiul cablurilor din oraş
Dimensiune font:
Proprietarii de cabluri au avut termen 1 aprilie pentru a-şi eticheta cablurile care le aparţin * începând de ieri, echipele municipalitţii au început să elimine firele inutile şi inestetice * primele cabluri îndepărate au fost cele din centrul oraşului
Dacă cei mai mulţi dintre ieşeni s-au aşteptat să asiste la dispariţia cablurilor de pe stâlpii din oraş odată cu adoptarea regulamentului de introducere a cablurilor în subteran, firele au continuat să rămână agăţate, menţinând aspectul inestetic al oraşului. Aşa se face că, la începutul acestui an, municipalitatea a transmis o adresă oficială către toți administratorii sau deținătorii de rețele de cablu de date, prin intermediul căreia le solicita să își eticheteze toate cablurile pe care le dețin până la data de 1 aprilie 2021. „Pe parcursul lucrărilor pe care le-am desfășurat anul trecut am observat că sunt foarte multe cabluri care nu au proprietar și care au fost puse în mod abuziv și ilegal pe stâlpii din municipiul Iași”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a anunţat că după expirarea termenului limită impus operatorilor economici care deţin astfel de echipamente, echipele municipalităţii să demareze operaţiunea de demontare a tuturor cablurilor fără proprietar de pe raza oraşului.
Primele îndepărate au fost cablurile din centrul oraşului
Începând de ieri, echipele societăţii Servicii Publice au început demontarea tuturor cablurilor fără proprietar declarat. Primele intervenţii au avut loc în zona centrală, pe străzile Agatha Bârsescu, Bărboi, Armeană, Sf. Sava și Palat, însă acțiunile vor continua în toate zonele orașului.
Despre „jungla” aeriană de pe stâlpi se vorbeşte de ani buni. În 2013, de exemplu, conducerea Primăriei Iaşi anunţa faptul că în termen de maxim 2 ani de zile, adicî în 2015, toate cablurile aeriene care mai sunt agăţate în prezent de stâlpi, vor fi îngropate în subteran. „Este o obligaţie provenită dintr-o hotărâre a Consiliului Local privind îngroparea cablurilor de pe stâlpi de la limita străzii, obligaţie pe care o vom duce la îndeplinire pentru că deja au început să pună cablurile în subteran. Pentru acest fapt am eliberat şi autorizaţiile de construire necesare. O să mai fie de trecut prin Consiliul Loca pentru aprobarea utilizării tubulaturilor pe care noi le-am adus pe fonduri europene, să vedem cumn găsim porţiţa legală şi mai departe, credem că în termen de 2 ani de zile, toate cablurile din oraş vor fi în subteran”, spuneau autorităţile de la acea vreme.
Tubulatură inutilă
Câţiva ani mai târziu, a apărut şi tubulatura din material plastic pentru care s-au cheltuit sume colosale, dar cu toate acestea cablurile companiilor de utilităţi au continuat să atârne inestetic pe stâlpii din oraş. B-dul Ştefan cel Mare, B-dul Carol, Sărăriei, Elena Doamna, Anastasie Panu, Păcurari, Fundaţie, Colonel Langa, Crişan, Cloşca, zona Nicolina – CUG sunt doar câteva dintre străzile unde, pe durata derulării lucrărilor la modernizarea infrastructurii rutiere, au fost îngropate în subteran uriaşele „râme” roşii, unde, în mod normal, ar trebui mutate toate cablurile de pe stâlpii din oraş. Însă până acum, puţini operatori de telefonie mobilă sau de internet au dus cablurile în subteran, invocând diferite motive. La rândul ei, Primăria Iaşi s-a dovedit a fi ineficientă în a rezolva această problemă, amânând, an de an, punerea în aplicare a unei hotărârii de Consiliu Local ce stabilea dispariţia cablurilor aeriene. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau