Primarul solicită o lege prin care operatorul de termoficare să evite pierderile financiare
Dimensiune font:
Primarul Mihai Chirica a abordat ieri subiectul referitor la relaţia dintre Primăria Iași cu operatorul de energie termică, Veolia, în contextul anunțului de retragere a acestuia de pe piața din Iași. Conform edilul-şef, Veolia a înregistrat pierderi în fiecare an, motiv pentru care primarul Iaşului a adus în discuţie, la București, găsirea unor soluţii de reglementare a unor legi.
„Operatorul nostru a înregistrat pierderi în fiecare an, din 2012, până în 2020. Pierderi care s-au motivat din două direcţii foarte importante. În România nu există o legislaţie care să permită, să favorizeze, promovarea sistemelor integrate de termoficare în defavoarea sistemelor personale de termoficare, în condiţiile în care toate companiile care produs în sistem centralizat cumpără certificate de carbon pentru a se confirma cerinţelor Uniunii Europene. În 2019, Veolia a cumpărat certificate de carbon de aproximativ de două milioane de euro. În 2020, de asemenea, a fost obligată să cumpere tot de două milioane de euro. Acei bani, care ajung la nivelul Comisiei Europene, sunt sume de bani utilizate pentru diminuarea impactului de mediu a acelor activităţi economice care denaturează echilibriul. Este nevoie să avem o abordare foarte raţională până unde mergem cu aceste sisteme, să facem distincţie foarte clară în prioritatea României în producere electrică şi prioritatea autorităţilor locale de producere energie termică. Din acest echilibru, autorităţile naţionale, în speciale pentru noi, ANRE, împreună cu Guvernul României trebuie să reformeze sistemul în aşa fel încât tariful să reflecte cu adevărat ce se întâmplă în piaţa energetică a oraşelor mari iar echilibrul dintre producerea de energie electrică şi termică să fie unul în favoarea producerii de energie termică”, a declarat Mihai Chirica.
Profit minim
Primarul a mai spus că există un paradox al negocierilor. De exemplu, în negocierile cu Veolia, municipalităţii nu îi lipsesc resursele financiare. „În negocierea cu Veolia nu ne lipsesc resursele financiare. Paradoxal. Nu avem un disconfort în recunoaşterea tarifelor reale, iar compania să poată funcţiona cum toate companiile funcţionează în toată lumea, pe un profit minim aşa cum spune legislaţia în vigoare. Datorită modalităţii în care sunt recunoscute cheltuielile pe care le are pentru producerea energiei electrică şi termică în regim de cogenerare, nu este permisă împărţirea corectă a acestor costuri. Asta este temă principală cu care ne vom prezenta la Autoritatea Națională pentru a reglemenat o formulă de calcul prin care sistemele energetice locale să fie salvate în condiţii de eficientă energetică şi protecţie a mediului”, a mai spus primarul. Mihai Chirica a mai specificat faptul că operatorul de termoficare este decis să rămână în Iaşi, evident, în contextul în care toate lucrurile aminitie anterior se vor regla la nivelul autorităţilor centrale. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau