Proiecte de miliarde, moarte la spitalul groazei din Neamţ. DSP dă amenzi, directorul pleacă
Dimensiune font:
La Spitalul Judeţean Neamț, fiecare control al DSP Neamţ se termină cu amenzi, iar după ultimul control, directorul a demisionat. În ultimii ani, proiecte de miliarde de lei au fost îngropate la spitalul groazei, unde zece pacienți au ars de vii.
Activitatea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, Spitalul Județen Neamț, a fost verificată de către inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), acţiunea începând din august şi terminându-se pe 12 septembrie 2023. Rezultatele au fost făcute publice la începutul acestei săptămâni, când s-a anunţat că a fost aplicată o sancţiune în valoare de 60.000 de lei.
Concluziile sunt cam aceleaşi ca anul trecut: deficienţe în acordarea serviciilor medicale la spitalul unde pe 14 noiembrie 2020, zece pacienți au ars de vii. A fost dispus un plan de remediere, termenul fiind sfârşitul acestui an. Este puţin probabil ca acest lucru să se petreacă, deoarece lipsesc fondurile, iar investiţii începute de mult timp au fost abandonate. După verificări, directorul Alexandru Filimon a anunţat că demisionează.
Între abateri au fost enumerate lucrările sistate la o parte din ambulatoriu şi pavilionul Oncologie. Într-o clădire cu risc seismic ridicat funcţionează patru secţii şi şase compartimente, spaţii supraaglomerate (nu pot fi respectate normele de amplasare şi suprafaţa alocată fiecărui pat), iar secţia Oncologie (relocată) funcţionează fără aviz sanitar.
S-a mai constatat că întreaga secţie Medicină internă necesită, în regim de urgenţă, lucrări de reparaţii şi igienizare, la altele trebuie înlocuită tâmplăria şi mobilierul, sunt infiltraţii în pereţi şi plafoane, trebuie montate prize şi surse de oxigen, secţia pediatrie funcţionează în condiţii necorespunzătoare, nu este asigurată rezerva de apă curentă a spitalului pentru 1-3 zile, etc.
„Pentru neconformităţile constatate (...) a fost aplicată o amendă de 60.000 lei, conform HGR nr. 857/2011 - neefectuarea lucrărilor de igienizare şi revizuire a instalaţiilor şi echipamentelor, precum şi a lucrărilor de recondiţionare şi reparare a clădirilor spitalului (...), neasigurarea dotărilor minime obligatorii în secţiile şi compartimentele spitalului“, se arată în comunicatul DSP.
După verificările DSP, deşi nu s-a precizat oficial, managerul Alexandru Filip, care nu-i afiliat politic, dar a fost instalat de Ionel Arsene, ex-preşedintele CJ Neamţ, instituţie în subordinea căreia este spitalul, a anunţat că demisionează. A trimis o adresă prefectului, arătând că actul medical este grevat de proiecte începute de vreo 10 ani, care n-au fost terminate, unele dintre ele fiind începute şi apoi abandonate.
Despre investiţiile îngropate la spitalul groazei, a detaliat subprefectul Adrian Ciobanu: „Bloc operator unic - nefinalizat din 2013; Secţia pediatrie - nefinalizată din 2015; Proiectul de reabilitare Oncologie - blocat de anul trecut; Ambulatoriu de specialitate - blocat anul acesta; Proiect de extindere UPU - contract de finanţare reziliat; Proiect Pavilion Medical - 70 de mililiarde de lei destinate finanţării se află la bugetul judeţean de 4 ani, fără să se facă nimic“.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau