Proiectul înfiinţării Substaţiei de Salvare din Păcurari va fi reluat
Dimensiune font:
În prezent, modulele care trebuiau duse în Moara de Foc 32 sunt folosite la Ciric pentru carantinaţi * „am promisiuni că odată depăşită starea de alertă, toate cele trei modele vor reveni în Păcurari iar proiectul va fi reluat”, spune Violeta Găburici, cea care a avut ideea înfiinţării substaţiei
Pandemia nu a afectat numai bugetele societăţilor din subordinea Primăriei, ci şi o serie de investiţii care ar fi trebuit demarate anul acesta. Cel mai bun exemplu îl constituie Staţia de Salvare din Păcurari, înfiinţată în locul fostei Autogări Real. Aici, odată cu demolarea clădirilor ridicate de fostul chiriaş, a fost montat unul dintre cele trei module unde urma să-şi desfăşoare activitatea Serviciul Voluntar de Ambulanţă, alături de cei de la ISU, după ce primarul Mihai Chirica a propus ca întreaga bază să funcţioneze într-un sistem integrat. „A fost declanşată starea de alertă, urmată de cea de urgenţă. Modulul a fost transferat la Ciric, pentru a-i adăposti pe cei aflaţi în carantină. Tot la Ciric au fost duse şi celelalte două module. Am primit asigurări că odată ce vom ieşi din starea de alertă, modulele vor reveni în Păcurari, iar proiectul înfiinţării substaţiei va fi reluat”, spune consilierul local Violeta Găburici (PMP), iniţiatorul proiectului.
Menţionăm faptul că, în luna februarie, a fost votată suplimentarea cu 100.000 lei a sumei necesare activităţii staţiei de salvare de pe locul fostei Autogări Real. Banii sunt necesari pentru racordarea staţiei la utilităţi.
Scurt istoric
Proiectul iniţiat de către Violeta Găburici datează din 2017, însă fostul chiriaş a refuzat să elibereze zona. A urmat un şir de procese finalizat în luna octombrie 2018. Între timp, ex-chiriaşul a pierdut şi apelul, al cărui soluţie a fost dată în primăvara lui 2019. Au urmat, însă Sărbătorile Pascale, un recurs al chiriaşului, pierdut şi acesta, pentru ca, într-un final, telenovela autogării să ia sfârşit la finalul anului trecut. „Îmi pare bine că, în sfârşit, proiectul intră în linie dreaptă. Înfiinţarea substaţiei de ambulanţă din Păcurari înseamnă o şansă în plus la viaţă, în condiţiile în care este binecunoscut faptul că orice minut contează atunci când vorbim despre salvarea unor vieţi”, spunea Violeta Găburici anul trecut.
Avantaje
Substaţia de ambulanţă din Păcurari este necesară în condiţiile în care distanţa de la sediul central al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi la ieşirile din oraş este mare (de peste 8 km fiecare) iar supraaglomerarea traficului rutier în municipiului Iaşi face ca timpul de deplasare la solicitare pe timpul zilei spre partea de Vest a municipiului şi spre E 583 să ajungă chiar şi la 25 - 30 minute faţă de maxim 15 minute, în condiţiile în care promptitudinea intervenţiei este determinantă pentru salvarea vieţii pacienţilor. Realizarea investiţiei are multiple beneficii, printre care intervenţia rapidă a echipajelor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi la solicitările din zona de Vest a municipiului, reducându-se timpul de deplasare la 5 min, beneficiari fiind peste 150.000 locuitori din cartierele Păcurari, Copou, Universitate, Târguşor Copou, Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân. Nu în ultimul rând, se poate realiza un acces extrem de rapid spre drumul european E 583 unde accidentele de circulaţie grave sunt foarte frecvente pe tronsonul Iaşi - Podu Iloaiei -Tg. Frumos, nemaifiind necesară traversarea întregului oraş şi implicit câştigul de timp în favoarea vieţii pacienţilor. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau