RAM, arhitectura comunității. Inovație, identitate și puterea competițiilor de excelență

ram-is

Dimensiune font:

| 27-06-2024 15:07

* ajunsă la cea de-a cincea ediție, Regionala de Arhitectură Moldova-RAM urmărește crearea unui liant între societate, administrație, mediu de afaceri și arhitecți, prin întărirea ideii de comunitate * scopul este evidențierea necesității dialogului între public și specialiști, de a sublinia contribuția acestei profesiuni în dezvoltarea socio-culturală a zonei * pe lângă o competiție de proiecte, RAM include și o serie de conferințe la care vor participa nume de referință din țară și străinătate

Arhitectura, în complexitatea sa, depășește cu mult simpla construcție de clădiri. Reprezintă o expresie a identității, culturii și valorilor unei comunități, având capacitatea de a influența starea de bine, coeziunea socială și estetica urbană. Arhitectul, în această ecuație, este nu doar un creator de spații, ci și un mediator între visele comunității și realitatea constrângerilor tehnice și economice. Arhitectura are o funcție esențială în viața de zi cu zi a oamenilor. Clădirile în care trăim, lucrăm și ne petrecem timpul liber ne influențează starea de spirit și comportamentul. Un design bine gândit poate crea spații care promovează interacțiunea socială, confortul și productivitatea. Mai mult decât atât, arhitectura are puterea de a conserva și de a transmite istoria și tradițiile unei comunități. Clădirile istorice și monumentele nu sunt doar mărturii ale trecutului, ci și simboluri ale identității colective, oferind un sentiment de continuitate și apartenență. Ele servesc ca puncte de referință vizuală și culturală, contribuind la coeziunea socială. La fel de importante sunt și competițiile, care creează oportunități pentru arhitecți de a-și demonstra creativitatea și de a propune soluții inovatoare pentru probleme complexe. Ele stimulează concurența sănătoasă și încurajează dezvoltarea unor proiecte de valoare, care pot deveni modele de bună practică. Prin intermediul competițiilor, specialiștii au șansa de a-și face cunoscute ideile și de a câștiga recunoașterea. Un exemplu în acest sens este Regionala de Arhitectură Moldova, un eveniment cu caracter de bienală ajuns deja la a cincea ediție. E altceva decat o competiție. E un moment in care putem fi, împreună, mai valoroși. Ne bucurăm că atâția arhitecți au răspuns cu entuziasm invitației noastre. Prin vizibilitatea tuturor, prin expunerea lucrărilor reușite, reale, concrete. Să nu căutăm să fim mai buni unul decât celălalt, ci noi, ca arhitecți, să arătăm că prin experiența, munca și talentul nostru putem aduce un plus de calitate vieții urbane, fie că vorbim de spații exterioare, de clădiri, de amenajări interioare sau chiar de inițiative civice. Ne propunem să facem un exercițiu de recunoaștere reciprocă, să arătăm că arhitecții merită să fie recunoscuți pentru valoarea lor”, a punctat Sebastian Săvescu, vicepreședinte OAR Iași și managerul evenimentului.

Ideea centrală de la care pornește RAM este crearea unui liant între societate, administrație, mediu de afaceri și arhitecți, prin întărirea ideii de comunitate, scopul final fiind acela de a evidenția necesitatea dialogului între public și specialiști, de a sublinia contribuția acestei profesiuni în dezvoltarea socio-culturală a zonei. La competiția din acest an au fost înscrise peste 250 de proiecte semnate de peste 100 de arhitecți din peste 70 de birouri din Iași și regiunea de Nord-Est, alături de tineri talentați din Republica Moldova. Lucrările vor fi jurizate de experți români și internaționali.

Publicul ieșean va putea vedea lucrările prezente la RAM, care vor face obiectul unei expoziții ce va fi amenajată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. „Veți avea ocazia să vedeți lucrări spectaculoase, care schimbă percepția despre rolul arhitectului în societate. Modul în care colegii noștri arhitecți înțeleg nevoile beneficiarilor și a societății vă va încânta, de la case la spații de producție, de la amenajări de interior la intervenții efemere în spații publice, de la concepte la lucrări care au în centru sustenabilitate, toate sunt imaginea arhitecturii contemporane. Ne bucurăm să fi putut să strângem la un loc atâtea realizări remarcabile, a transmis Alin Enver Hoblea, președintele OAR Iași.

O scenă pentru cele mai bune proiecte

Programul include conferințe cu arhitecți internaționali de prestigiu, cum ar fi Christos Christodoulou, vicepreședintele Consiliului European al Arhitecților, și Kerem Yazgan, autorul Palas Campus. Alături de ei se vor afla Roberto Beraldo (președintele Ordinului Arhitecților din Veneția), Georgi Sulaberidze (cel mai prolific arhitect din Georgia), Tomasz Kristof (unul din arhitecții sloveni care contribuie la refacerea fondului construit din această țară), Alkis Dikaios (arhitect cipriot recunoscut pentru viziunea sa inovatoare). Vor participa, de asemenea, arhitecți români remarcabili, precum Emil Ivănescu, președintele OAR București și autorul Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, Claudiu Ionescu, arhitectul Terminalului 4 al Aeroportului Internațional Iași, Eliza Yokina (cofondatoare ARDI și de-a Arhitectura, asociată a celui mai mare birou românesc de arhitectură) și Diana Culescu (președinta Asociația Peisagiștilor din România).

RAM se va încheia cu o gală care va avea loc pe 27 iunie, în cadrul căreia vor fi decernate premiile pentru cele patru secțiuni. Regionala de Arhitectură Moldova 2024 va găzdui și două expoziții internaționale prezentate de SHARE Architects: „Cyprus State Architecture Awards” și „Architecture as a Political Act”, oferind o perspectivă asupra arhitecturii contemporane la nivel global.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cutremur în BOR! Fostul episcop al Hușilor, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol
28/06/2024 12:47

Cutremur in BOR! Fostul episcop Cornel Onilă şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, trimişi in judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise impotriva unor elevi de la Seminarul Teologic ”Ioan G ...

Casa parohială, distrusă de un incendiu; cinci persoane s-au autoevacuat
28/06/2024 12:17

Casa parohială din localitatea Oanţu a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit in noaptea de joi spre vineri, a informat Inspectoratul pentru Situaţi de Urgenţă (ISU) Neamţ. Preotul, soţia acestui ...

Braconierii din Costuleni susţin că mistreţii erau deja morţi
28/06/2024 09:15

* cei şase indivizi aproape că au fost prinşi in flagrant de către Poliţia de Frontieră * veniseră cu maşina la marginea pădurii, aveau camere cu termoviziune, proiectoare, precum şi arme de vanătoar ...

Ce pensii speciale mai încasează ieșenii - Eroii ieșeni ai Revoluției primesc, lunar, câte 1.000 de euro de la stat!
28/06/2024 08:35

Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), la Iasi se regăsesc in evidentă si plată peste 14.000 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale. Cele mai ...

Un cioban, mai tare la bătaie decât doi horticultori
28/06/2024 08:32

* el cu ciomagul, ei cu bărdiţa şi cuţitul * n-a mai fost nevoie şi de intervenţia cainilor * mai tarziu, cateva kilograme de caş au reinstaurat pacea Vasile L. şi Gheorghe H. locuiesc intr-un sat din ...

Evaluarea Naţională - Aproape 300 de elevi ieșeni au absentat la examenul de Matematică
28/06/2024 08:30

Puţin peste 95% dintre elevii inscrişi la Evaluarea Naţională s-au prezentat in cele 167 de centre de examen din judet pentru a susţine cea de-a doua probă scrisă, cea de Matematică. La această probă ...

Victimele Pogromului, comemorate la Iaşi La Podu Iloaiei va fi deschis un Muzeu al Holocaustului
28/06/2024 08:25

* rabinul Josef Wasserman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Iudaismului in Romania, a anuntat că se află in lucru un proiect care vizează comemorarea victimelor Pogromului de la Iasi, ...

Iluminatul public din municipiul Iaşi va fi concesionat!
28/06/2024 08:15

* redevenţa pentru perioada 2024- 2029 a fost stabilită la nivelul de 142.500 lei/an * costul mediu anual aferent serviciului de iluminat public al municipiului Iaşi pentru perioada 2024 – 2029 este cu ...

Împuterniciții primarului pot aplica amenzi în parcările din oraș!
28/06/2024 08:05

Modul in care şoferii respectă regulamentul privind parcarea autovehiculelor pe domeniul public din Iaşi va intra, incepand din 1 iulie, in atributiile agentilor din cadrul Politiei Locale precum si a persoa ...

Bugetul Spitalului „Parhon”, suplimentat cu 3,3 milioane de lei
28/06/2024 07:55

* banii sunt necesari dotării blocului operator si clinicii de urologie cu aparatură modernă, de ultimă generatie, necesară pentru efectuarea de investigatii si tratament chirurgical in patologia reno-urin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei