Război de culise între Olaf Scholz și Ursula von der Leyen: de la ce a plecat totul?
Dimensiune font:
Comisia Europeană (CE) urma să prezinte iniţial un raport scris cu privire la opţiuni în vederea finanţării unei consolidări a industriei europene a apărării, în cadrul summitului european de joi, însă raportul s-a transformat în scrisoare, iar aceasta din urmă a fost blocată în ultimul moment de către cancelarul german Olaf Scholz.
”Preşedinta în exerciţiu a CE, Ursula von der Leyen, va face până la urmă o prezentare orală a subiectului”, declară un diplomat european.
”Germania s-a opus prin veto transmiterii unei scrisori Consiliului European”, precizează el.
Această situaţie reflectă disensiuni în cadrul Guvernului german.
Cancelarul Olaf Scholz se află în dezacord cu ministrul său al Finanţelor Christian Lindner în problema finanţării apărării europene printr-un ”împrumut comun” european, o opţiune susţinută de către Franţa lui Emmanuel Macron.
Liberalul Christian Lindner, cunoscut drept un adept al ortodoxismului bugetar, se opune aprig acestei idei
TRECE COALIŢIA GERMANĂ VARA?
Potrivit ”surselor noastre la Bundestag”, scrie Le Point, coaliţia germană aflată la putere urmează să cunoască un moment al adevărului în această vară, la construirea de către Guvernul Scholz a bugetului din 2025.
Acest exerciţiu, dificil în vremuri obişnuite, devine o bătaie de cap din cauza unei constrângeri suplimentare.
Guvernul Scholz este obligat să aplice jurisprudenţa Curţii de la Karlsruhe, care a anulat o a doua lege legea rectificativă a finanţelor.
Nu este de luat în calcul nicio flexibilitate în privinţa principiului frânării datoriei.
Cea de a doua lege de rectificare a finanţelor aloca 60 de miliarde de euro luptei împotriva modificărilor climatice, în vederea susţinerii înlocuirii fostelor sisteme de încălzire cu păcură şi gaze naturale.
Verzii consideră că o aplicare literală a hotărârilor Curţii de la Karlsruhe ar conduce la un dezastru şi la o aberaţie strategică în privinţa viitoarelor investiţii.
La polul opus, liberalul Lindner intenţionează să folosească hotărârile Curţii Constituţională pentru a face economii.
Olaf Scholz, care se află la mijloc, riscă, înainte de alegerile generale, o implozie a majorităţii.
NOUA COMISIE
În mod oficial, Ursula von der Leyen a apreciat că situaţia nu este matură şi că nu există suficiente proiecte cu valoare adăugată europeană pe masă.
”Preferăm să aşteptăm să vedem ce vor statele membre să facă împreună cu adevărat înainte să formulăm o propunere”, declară surse de la CE.
Cele două explicaţii nu se exclud total şi nu este nepotrivit să se aştepte să se înfiinţeze mai întâi noua Comisie, în toamnă.
Această controversă dinăuntrul Germaniei ilustrează provocările cu care confruntă UE în consolidarea apărării sale comune.
”Dezbaterea nu vizează doar mijloace tehnice, ci şi voinţa politică şi solidaritatea financiară între statele membre”, analizează i sursă diplomatică.
RUTTE, DE LA HAGA LA NATO
In pofida acestor tensiuni, liderii UE urmează să discute pentru prima oară acest subiect şi să mandateze CE să-şi aprofundeze munca în lunile următoare.
”Este crucial să avansăm în acest dosar”, insistă premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte, care urmează să participe joi la ultimul său Consiliu European înainte de a prelua funcţia de secretar general al NATO.
”Securitatea Europei nu poate aştepta să ne rezolvăm noi toate divergenţele interne”, subliniază el.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau