Război nesfârșit la Operă
Dimensiune font:
Sindicaliștii din instituția de cultură continuă să arunce săgeți înspre managerul Beatrice Rancea, acuzat de management dezastruos. Sătui de abuzuri, mulți angajați au deschis procese în instanță, iar judecătorii le-au dat dreptate.
Tensiunile de la Opera Națională Română din Iași continuă, iar părțile implicate, membrii Sindicatului ARTIS Moldova, constituit la nivelul structurii de spectacole și afiliat la Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură, solicită suspendarea sau chiar demisia managerului Beatrice Rancea.
Nemulțumiți de abuzurile conducerii, care au culminat cu demiterea prim-balerinului Vlad Mărculescu, sindicaliștii au ieșit în stradă încă din prima zi a acestei săptămâni, însă pare-se că demersul lor nu a avut niciun rezultat favorabil. „Sunt multe abuzuri la Operă, dar vrem să le amintim pe ultimele. Dan Berihoi a câștigat în instanță procesul de mobbing (hărțuire la locul de muncă - n.r.). El a fost hărțuit timp de nouă ani, iar judecătorii i-au dat dreptate și au acceptat și cererea lui privind daunele morale și materiale, în sumă de 15.000 de euro. Apoi, Vlad Mărculescu a fost dat afară pentru că a spus că managementul doamnei Beatrice Rancea este dezastruos, nici măcar defectuos”, a spus Marius Aftaragaci, președintele Sindicatului ARTIS. Dan Berihoi a fost, în repetate rânduri, retrogradat din funcție, concediat, exclus din noile organigrame și de fiecare dată a câștigat în instanță vechiul post, salariile restante, dar și daune morale. Câștig de cauză a avut și prim-violonista Otilia Ropotă, care a câștigat procesul împotriva ONRI privind demiterea ei. De curând, sindicatul a cerut și reangajarea fostului dirijor al Corului de copii, Raluca Zaharia, care a fost dat afară în februarie din varii motive.
Se așteaptă deciziile Curții de Conturi
Prezent la Iași, la începutul lunii septembrie, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat că, în urma conflictului de la Opera Națională Română din Iași, a sesizat Parchetul şi Curtea de Conturi. El a spus că „lucrurile se vor limpezi în momentul în care aceste două instituţii (Parchetul şi Curtea de Conturi – n.r) îşi vor spune punctul de vedere atât din punct de vedere al reclamaţiilor din zona managerială, dar şi din punct de vedere al reclamaţiilor din zona economică”.
Scandalul de la Opera Națională Română din Iași a escaladat la începutul anului, în urma unui memoriu trimis de Simona Alice Gogan, fost contabil-șef al Operei, la Ministerul Culturii și la Curtea de Conturi. Simona Alice Gogan a reclamat faptul că managerul Beatrice Rancea ar fi folosit în interes propriu, fără documente legale, aproape 2 milioane de lei din banii primiți în decembrie, la rectificarea bugetară, din partea Ministerului Culturii. De aici la declanșarea unui adevărat război public nu a mai fost decât un pas, angajații nemulțumiți aratând cu degetul către managerul ONRI. Sindicatul ARTIS a luat atitudine, a lansat apeluri către ministerul de resort și alte organisme competente în rezolvarea conflictului, dar lucrurile trenează. Ca o ultimă măsură, au decis să protesteze zilnic, decizie la care au renunțat pentru o scurtă perioadă de timp, motivul fiind legat de măsurile și deciziile Comitetului Local pentru Situațiile de Urgență în actuala situație generată de COVID și de hramul Sfintei Parascheva. „Suntem conștienți de importanța măsurilor de securitate și siguranță în contextul epidemiologic actual, iar din acest motiv nu dorim să îngreunăm punerea în aplicare a normelor de siguranță și să aglomerăm prin acțiunea noastră centrul orasului”, a spus președintele sindicatului, adăugând că protestele vor fi reluate după 15 octombrie.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau