Revenirea în amfiteatre şi refugiaţii au aruncat în aer piaţa chiriilor, la Iaşi

1studenti

Dimensiune font:

| 14-03-2022 17:04

* chiria lunară pentru un apartament cu 2 camere, aflat în apropierea universităţilor ieşene, costă între 280 şi 500 de euro * şi preţul chiriilor la garsoniere a urcat, ajungând acum la 250 de euro lunar

În contextul în care universităţile îşi vor relua cursurile în format faţă în faţă, studenţii sunt îngrijoraţi că vor trebui să scoată din buzunare sume uriaşe, pentru chirii, sau vor fi puşi în situaţia se a renunţa la studii.

Astfel de probleme întâmpină studenţii din judeţele limitrofe Iaşului, care nu reuşesc să îşi găsească cazare în cămin. Pe fondul creşterii solicitărilor de închiriere, piaţa imobiliară practic a explodat după revenirea la normal după doi ani de pandemie, dar şi din cauza solicitărilor de închiriere venite din partea ucrainenilor care fug din calea războiului.

„Părinţii nu îmi pot finanţa asemenea cheltuieli”

Despre închirierea unui apartament nici nu poate fi vorba. Chiriile în Iaşi sunt foarte mari. La fel şi preţurile la mâncare. Nu aş avea bani suficienţi să trăiesc într-un asemenea oraş, chiar dacă ar fi să am o colegă, două, de apartament. Părinţii nu îmi pot finanţa asemenea cheltuieli. Loc la cămin era greu de găsit şi înainte de pandemie, dar acum e şi mai şi”, a  spus Claudiu. Trebuie luat în calcul și faptul că studenții și-au programat timpul în funcție de situația pandemică, având și un job în paralel, iar alții poate nu si-au păstrat chiriile, gazde sau camere de cămin ca urmare a desfășurării activității în on-line. Schimbările de pe o zi pe alta nu ne-ar ajuta. Eu de exemplu nu am unde sta în Iaşi. Nimeni nu închiriază un apartament doar pentru 2 luni…Măcar dacă ştiam din timp să ne putem organiza, a spus Adrian.

La mare căutare sunt apartamentele dar şi casele din apropierea universităţilor. Zonele din apropierea campusurilor studenţeşti Tudor Vladimirescu, şi cele de pe Dealul Copoului sau din apropierea Agronomiei conduc detaşat în topul preferinţelor dar şi a uşurinţei cu care în această perioadă îşi găsesc chiriaşi. Chiria pentru un apartament cu 2 camere, aflat în apropiere de bulevard şi de mijloacele de transport în comun, mobilat complet, cu televizor, recent renovat, costă  între 280 şi 500 de euro. Chiria lunară pentru un apartament cu două camere în zona Podu Roş - Aleea Rozelor costă între 250-350 de euro.  În apropiere de Palas, un apartament cu două camere costă în medie 300 de euro. În zona Grădinari chiria pentru un apartament cu o cameră este de 200 -250 de euro, iar o garsonieră de 18 mp 200 euro. Spre deosebire de anii trecuţi, fiecare chiriaş este mult mai atent la cheltuielile de întreţinere şi facturile la utilităţi decât confortul şi utilarea imobilului.

Se observă aşadar că piaţa chiriilor din Iaşi este influenţată de revenirea studenţilor la cursurile faţă în faţă.

Studenţii speră să se găsească o soluţie...

Foarte afectaţi sunt şi studenţii din Republica Moldova, care, pe fondul crizei refugiaţilor din Ucraina, se tem că nu vor reuşi să ajungă la timp cursuri. Ar trebui să fac un traseu de 4 ore dus, alte 3-4 ore în la rând la trecerea frontierei. Am înţeles că se aşteaptă câteva ore din cauza numărului mare de refugiaţi din Ucraina. Să fac naveta câteva zile pe săptămână până la Iaşi îmi este imposibil. În situaţia aceasta va trebui să renunţ la studii. Sunt studentă în ultimul an. În 2-3 luni ar fi trebuit să finalizez studiile, să mă concentrez la finalizarea lucrării, spune Maria, o studentă din Republica Moldova care învaţă în Iaşi.

Andreea Iftode, o studentă de la Drept, speră să fie găsită o soluţie pentru anii terminali. Ar fi păcat să nu putem absolvi după mai bine de 3 ani şi jumătate, şi cu licenţa deja scrisă, pentru că nu ne putem prezenta fizic la toate orele din weekend şi testele de pe parcurs. Sper să se găsească o soluţie pentru cei care nu suntem din localitate şi nici nu ne putem întoarce şi avem şi job-uri full time în alte orase... Suntem fix pe ultima sută de metri şi sper să se găseasca o soluţie pentru anii terminali, mărturiseşte Andreea.

O altă problemă a studenţilor este cea a învoirilor de la locul de muncă. În perioada pandemiei, studenţii şi-au găsit locuri de muncă, unii chiar de acasă, ceea ce le-a permis să şi studieze. Pentru că trebuie să revină în amfiteatrele universităţilor, mulţi dintre ei ar trebui să aleagă între locul de muncă şi continuarea sau, mai rău, finalizarea studiilor. Au fost haos doi ani. Acum este problema cu războiul, cu refugiaţii, avem licenţa, suntem studenţi care ne-am angajat între timp, care nu mai locuim în Iaşi iar lista poate continua. Pe parcursul anului s-au schimbat de la o zi la alta regulile, eu sunt bulversată total. Dacă nu o să pot ajunge la toate cursurile nu mă voi putea prezenta în sesiune, pentru că nu voi avea toată prezenţa. Sperăm să avem înțelegere măcar cu prezenţa, pentru că ne dorim să terminăm facultatea, nu să avem astfel de piedici și nici să ne schimbam radical viața pentru a nu repeta un an de facultate, inutil”, spune Sergiu.

Laura RADU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

  Concerte de Vivaldi, Mozart și Beethoven în trei comune ieșene
19/11/2024 14:01

  Elevi din zone cu acces redus la cultură din judetul Iasi se vor bucura de trei recitaluri sustinute de formatii camerale formate din studenti si absolventi ai Facultătii de Interpretare, Compozitie ...

Ziua Mondială a Filosofiei, la Muzeul „Poni-Cernătescu”
19/11/2024 13:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” – Filiala Iasi ...

  Capodopere ale muzicii clasice, oferite de Filamornica „Moldova”
19/11/2024 13:39

Filarmonica „Moldova” din Iasi invită publicul să se bucure de două seri exceptionale de muzică simfonică in luna noiembrie, desfăsurate in atmosfera elegantă a Casei de Cultură a Studentilo ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
19/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
19/11/2024 13:06

 COMUNICAT DE PRESĂ  19 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

Incendiu devastator în Botoşani: Casă, bucătărie de vară şi adăpost de animale, mistuite de flăcări
19/11/2024 10:17

Un incendiu violent a mistuit, marţi dimineaţă, o intreagă gospodărie din localitatea Suharău, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani Potrivit acestora, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei