Revenirea în amfiteatre şi refugiaţii au aruncat în aer piaţa chiriilor, la Iaşi
Dimensiune font:
* chiria lunară pentru un apartament cu 2 camere, aflat în apropierea universităţilor ieşene, costă între 280 şi 500 de euro * şi preţul chiriilor la garsoniere a urcat, ajungând acum la 250 de euro lunar
În contextul în care universităţile îşi vor relua cursurile în format faţă în faţă, studenţii sunt îngrijoraţi că vor trebui să scoată din buzunare sume uriaşe, pentru chirii, sau vor fi puşi în situaţia se a renunţa la studii.
Astfel de probleme întâmpină studenţii din judeţele limitrofe Iaşului, care nu reuşesc să îşi găsească cazare în cămin. Pe fondul creşterii solicitărilor de închiriere, piaţa imobiliară practic a explodat după revenirea la normal după doi ani de pandemie, dar şi din cauza solicitărilor de închiriere venite din partea ucrainenilor care fug din calea războiului.
„Părinţii nu îmi pot finanţa asemenea cheltuieli”
„Despre închirierea unui apartament nici nu poate fi vorba. Chiriile în Iaşi sunt foarte mari. La fel şi preţurile la mâncare. Nu aş avea bani suficienţi să trăiesc într-un asemenea oraş, chiar dacă ar fi să am o colegă, două, de apartament. Părinţii nu îmi pot finanţa asemenea cheltuieli. Loc la cămin era greu de găsit şi înainte de pandemie, dar acum e şi mai şi”, a spus Claudiu. „Trebuie luat în calcul și faptul că studenții și-au programat timpul în funcție de situația pandemică, având și un job în paralel, iar alții poate nu si-au păstrat chiriile, gazde sau camere de cămin ca urmare a desfășurării activității în on-line. Schimbările de pe o zi pe alta nu ne-ar ajuta. Eu de exemplu nu am unde sta în Iaşi. Nimeni nu închiriază un apartament doar pentru 2 luni…Măcar dacă ştiam din timp să ne putem organiza”, a spus Adrian.
La mare căutare sunt apartamentele dar şi casele din apropierea universităţilor. Zonele din apropierea campusurilor studenţeşti Tudor Vladimirescu, şi cele de pe Dealul Copoului sau din apropierea Agronomiei conduc detaşat în topul preferinţelor dar şi a uşurinţei cu care în această perioadă îşi găsesc chiriaşi. Chiria pentru un apartament cu 2 camere, aflat în apropiere de bulevard şi de mijloacele de transport în comun, mobilat complet, cu televizor, recent renovat, costă între 280 şi 500 de euro. Chiria lunară pentru un apartament cu două camere în zona Podu Roş - Aleea Rozelor costă între 250-350 de euro. În apropiere de Palas, un apartament cu două camere costă în medie 300 de euro. În zona Grădinari chiria pentru un apartament cu o cameră este de 200 -250 de euro, iar o garsonieră de 18 mp 200 euro. Spre deosebire de anii trecuţi, fiecare chiriaş este mult mai atent la cheltuielile de întreţinere şi facturile la utilităţi decât confortul şi utilarea imobilului.
Se observă aşadar că piaţa chiriilor din Iaşi este influenţată de revenirea studenţilor la cursurile faţă în faţă.
Studenţii speră să se găsească o soluţie...
Foarte afectaţi sunt şi studenţii din Republica Moldova, care, pe fondul crizei refugiaţilor din Ucraina, se tem că nu vor reuşi să ajungă la timp cursuri. „Ar trebui să fac un traseu de 4 ore dus, alte 3-4 ore în la rând la trecerea frontierei. Am înţeles că se aşteaptă câteva ore din cauza numărului mare de refugiaţi din Ucraina. Să fac naveta câteva zile pe săptămână până la Iaşi îmi este imposibil. În situaţia aceasta va trebui să renunţ la studii. Sunt studentă în ultimul an. În 2-3 luni ar fi trebuit să finalizez studiile, să mă concentrez la finalizarea lucrării”, spune Maria, o studentă din Republica Moldova care învaţă în Iaşi.
Andreea Iftode, o studentă de la Drept, speră să fie găsită o soluţie pentru anii terminali. „Ar fi păcat să nu putem absolvi după mai bine de 3 ani şi jumătate, şi cu licenţa deja scrisă, pentru că nu ne putem prezenta fizic la toate orele din weekend şi testele de pe parcurs. Sper să se găsească o soluţie pentru cei care nu suntem din localitate şi nici nu ne putem întoarce şi avem şi job-uri full time în alte orase... Suntem fix pe ultima sută de metri şi sper să se găseasca o soluţie pentru anii terminali”, mărturiseşte Andreea.
O altă problemă a studenţilor este cea a învoirilor de la locul de muncă. În perioada pandemiei, studenţii şi-au găsit locuri de muncă, unii chiar de acasă, ceea ce le-a permis să şi studieze. Pentru că trebuie să revină în amfiteatrele universităţilor, mulţi dintre ei ar trebui să aleagă între locul de muncă şi continuarea sau, mai rău, finalizarea studiilor. „Au fost haos doi ani. Acum este problema cu războiul, cu refugiaţii, avem licenţa, suntem studenţi care ne-am angajat între timp, care nu mai locuim în Iaşi iar lista poate continua. Pe parcursul anului s-au schimbat de la o zi la alta regulile, eu sunt bulversată total. Dacă nu o să pot ajunge la toate cursurile nu mă voi putea prezenta în sesiune, pentru că nu voi avea toată prezenţa. Sperăm să avem înțelegere măcar cu prezenţa, pentru că ne dorim să terminăm facultatea, nu să avem astfel de piedici și nici să ne schimbam radical viața pentru a nu repeta un an de facultate, inutil”, spune Sergiu.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau