Rugăciunea Papei la Iaşi va fi transmisă în 200 de ţări
Dimensiune font:
4.000 de steaguri şi 3.500 de garduri de protecţie, în jur de 1.500 de voluntari, 9 zone de acces şi bilete speciale cu filigran pentru pelerini, 6 coruri şi peste 10.000 de tineri, acestea sunt doar câteva detalii incluse pe agenda pregătirilor pentru vizita Papei Francisc la Iaşi * momentul, istoric pentru capitala Moldovei, va avea loc pe 1 iunie * la Iaşi va fi adusă şi Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica, în faţa căreia Suveranul Pontif va rosti o rugăciune special concepută pentru credincioşi
800 de bătrâni şi bolnavi vor primit binecuvântarea Papei Francis pe 1 iunie, când va sosi la Iaşi, anunţul fiind făcut la conferinţa comună de presă de ieri susţinută de către reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice şi ai Primăriei Iaşi, unde au fost anunţate ultimele detalii organizatorice. În capitala Moldovei sunt aşteptate peste 55.000 de persoane, care s-au înscris prin intermediul parohiilor, cărora li se vor adăuga deocamdată 7.000, care s-au înscris online, precum şi invitaţii oficiali. Au fost tipărite biletele pentru cei care s-au înscris prin intermediul parohiilor, urmând a fi distribuite începând de săptămâna viitoare.
După cum a precizat primarul Mihai Chirica, biletele pentru participanţi au fost realizate dintr-o hârtie specială, au elemente de securitate, filigran, un cod de acces şi o serie unică. „Zona centrală va fi închisă încă de pe 31 mai, iar intrarea în spaţiul de securitate va fi posibilă prin 9 zone de acces controlate de serviciile de pază şi protocol, de SRI. Discursul Suveranului Pontif va putea fi urmărit în timp real şi în afara zonei, prin intermediul unor panouri care vor fi amplasate în şase puncte din oraş – în Piaţa Unirii, în Parcul Expoziţiei şi pe esplanadele Oancea, Nicolina şi Alexandru cel Bun”, a spus primarul Mihai Chirica. Oficialul a oferit detalii şi despre scena realizată de către arhitectul Mihai Codreanu, „un model unicat, special conceput pentru vizita Papei”, precizând că în faţa ei vor fi amplasate şi 1.000 de scaune pentru delegaţiile oficiale, din care vor face parte ambasadori, consuli onorifici, cetăţeni de onoare ai Iaşului, unii, printre care şi prinţul Dimitrie Sturdza conformând deja prezenţa, alături de care se va afla preşedintele Klaus Iohannis. Cât priveşte preluarea celor care vor sosi în mod organizat la Iaşi cu autovehiculele, vor exista câteva puncte de preluare, unul permanent în zona Era, de unde pelerinii vor fi preluaţi de către autobuzele CTP, alte puncte urmând a fi amenajate la Metro şi Gară. Pentru asigurarea zonei de parcare pentru autocare, întreg Splai Bahlui va fi închis, pe ambele părţi. Pentru pelerini vor fi amenajate şi 20 de puncte de informare, vor fi aduse şi 300 de toalete ecologice, plus altele pentru persoanele cu dizabilităţi, la care se vor adăuga trei toatele sigilate pentru suita papală. În Iaşi vor fi amplasate 4.000 de steaguri cu stema municipiului, a României, a Statului Vatican şi cu însemnele Diecezei Romano-Catolice Iaşi. „Am comandat 1.000 de garduri de protecţie care vor fi realizate de către cei de la Servicii Publice şi vom mai închiria încă 2.500. În cele nouă zone de acces ale pelerinilor vor fi tot atâtea puncte de prim-ajutor, iar întreaga reţea spitalicească va asigura garda permanentă. Cu ajutorul sponsorului nostru, Veolia, vom avea şi 120.000 de sticle de apă, iar în cazul în care va ploua, avem şi 15.000 de pelerine”, a adăugat Mihai Chirica.
După ce Suveranul Pontif va părăsi piaţa Palatului, pe scenă va urca maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra lui, concertul fiind o încununare a momentului istoric care va marca Iaşul. „Vizita Papei va fi urmărită în 200 de ţări şi va fi un moment foarte bun pentru municipiul nostru de a ne promova, de a ne spori imaginea”, a completat edilul-şef.
O rugăciune specială către Sfânta Maria, darul Papei oferit la Iaşi
Potrivit programului, Papa Francisc va sosi la Iaşi la ora 17.25, primul popas fiind la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, unde va rosti o rugăciune şi se va închina la relicvele Sfântului Anton Durcovici. După cum a spus părintele Daniel Iacobuţ, Suveranului Pontif îi va fi oferită o lumânare aprinsă, mesageri fiind cel mai bătrân preot din dieceză, în vârstă de 93 de ani, şi un tânăr, „gestul urmând realizarea de punţi interumane, idee la care Sfântul Părinte ţine foarte mult”. La Iaşi va fi adus şi un simbol al credincioşilor romano-catolici. Este vorba despre Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica (judeţul Suceava), obiect care va fi depus iniţial în catedrală, apoi va fi purtat în procesiune către Palatul Culturii, înainte ca Suveranul Pontif să ajungă în piaţeta de unde se va adresa mulţimii. „Papa Francisc va călca pe urmele Maicii Domnului”, a mai spus părintele Daniel Iacobuţ, adăugând că Sfântul Părinte va rosti o rugăciune de încredinţare şi ocrotire către Maica Domnului, special concepută pentru momentul de la Iaşi, momentul fiind „darul cel mai de preţ al Papei oferit credincioşilor din această zonă”.
Un alt moment important va fi oferit de corurile reunite. Potrivit părintelui Ciprian Antălucă, responsabilul Oficiului de Muzică Sacră din cadrul episcopiei, este vorba despre corul diecezei şi corul „Juvenes”, cele două coruri al Bisericii Sfântul Nicolae din Bacău, de cel al Institutului Teologic Romano-Catolic şi cel al Institutului din Roman. Lor li se vor adăuga şi 10 instrumentişti, precum şi 7 solişti.
Pentru momentul de pe 1 iunie, au fost pregătite şi o serie de suveniruri, după cum cum a spus episcopul auxiliar Aurel Percă. Este vorba despre eşarfe, steguleţe, magneţi cu însemnele Vaticanului, României, Diecezei Romano-Catolice, despre tricouri şi sacoşe cu chipul Papei, şepci şi căni. Unele vor fi distribuite gratuit, altele, în funcţie de valoare, vor fi comercializate. La buna organizare a evenimentului vor contribui şi cei 410 de voluntari înscrişi în parohiile diecezei, precum şi cei 1.000 care şi-au oferit serviciile către Primăria Iaşi. La întâlnire sunt aşteptaţi şi liderii celor mai importante culte, după cum a anunţat Episcopul Diecezei Romano-Catolice, PS Petru Gherghel.
„Să mergem împreună împărtăşind bucuria credinţei”
După cum s-a anunţat deja programul vizitei papei Francisc la Iaşi va dura aproximativ o oră jumătate şi va cuprinde vizitarea catedralei romano-catolice, la ora 17.25 şi Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile din faţa Palatului Culturii, ce va începe la ora 17.45. Acest eveniment va fi precedat de un program de pregătire spirituală care va începe la ora 16.00 pe scena din faţa Palatului Culturii, un program intitulat „Să mergem împreună împărtăşind bucuria credinţei”. Înainte de ora 16, vor fi rulate pe ecranele din piaţa Palatului diferite videoclipuri care au menirea de a ne pregăti pentru acest eveniment. Întregul program, atât cel al vizitei papei, cât şi cel premergător, a fost astfel conceput încât să fie pentru toţi o ocazie de a construi punţi de dialog şi încredere.
Orice întâlnire importantă în viaţă creează punţi de legătură între cei care se apropie unul de celălalt. Cu atât mai mult întâlnirea cu papa Francisc, care are înscris în ADN-ul misiunii sale datoria de a se face punte între oameni şi Dumnezeu. Titlul de pontif pe care îl poartă orice papă vine din cuvântul latinesc „pontifex” şi înseamnă „a face punte”. „Unul dintre titlurile episcopului Romei este acela de pontif, adică cel care făureşte punţi, cu Dumnezeu şi între oameni. Îmi doresc ca dialogul dintre noi să ne ajute să construim punţi între toţi oamenii, astfel încât fiecare să poată găsi în celălalt nu un duşman sau un concurent, ci un frate care trebuie primit şi îmbrăţişat. Chiar originile mele mă îndeamnă să lucrez pentru a edifica punţi...”, spunea Sfântul Părinte la primul său discurs ca papă adresat ambasadorilor tuturor ţărilor la Vatican.
Programul sărbătorii întâlnirii cu Sfântul Părinte a fost astfel gândit încât să dea tuturor prilejul de a fi ziditori de punţi cel puţin la două niveluri: unul uman şi social pe de o parte, spiritual şi de credinţă, pe de altă parte.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau