Rugăciunea Papei la Iaşi va fi transmisă în 200 de ţări

Dimensiune font:

| 08-05-2019 01:33

 4.000 de steaguri şi 3.500 de garduri de protecţie, în jur de 1.500 de voluntari, 9 zone de acces şi bilete speciale cu filigran pentru pelerini, 6 coruri şi peste 10.000 de tineri, acestea sunt doar câteva detalii incluse pe agenda pregătirilor pentru vizita Papei Francisc la Iaşi * momentul, istoric pentru capitala Moldovei, va avea loc pe 1 iunie * la Iaşi va fi adusă şi Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica, în faţa căreia Suveranul Pontif va rosti o rugăciune special concepută pentru credincioşi

 

800 de bătrâni şi bolnavi vor primit binecuvântarea Papei Francis pe 1 iunie, când va sosi la Iaşi, anunţul fiind făcut la conferinţa comună de presă de ieri susţinută de către reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice şi ai Primăriei Iaşi, unde au fost anunţate ultimele detalii organizatorice. În capitala Moldovei sunt aşteptate peste 55.000 de persoane, care s-au înscris prin intermediul parohiilor, cărora li se vor adăuga deocamdată 7.000, care s-au înscris online, precum şi invitaţii oficiali. Au fost tipărite biletele pentru cei care s-au înscris prin intermediul parohiilor, urmând a fi distribuite începând de săptămâna viitoare.

După cum a precizat primarul Mihai Chirica, biletele pentru participanţi au fost realizate dintr-o hârtie specială, au elemente de securitate, filigran, un cod de acces şi o serie unică. „Zona centrală va fi închisă încă de pe 31 mai, iar intrarea în spaţiul de securitate va fi posibilă prin 9 zone de acces controlate de serviciile de pază şi protocol, de SRI. Discursul Suveranului Pontif va putea fi urmărit în timp real şi în afara zonei, prin intermediul unor panouri care vor fi amplasate în şase puncte din oraş – în Piaţa Unirii, în Parcul Expoziţiei şi pe esplanadele Oancea, Nicolina şi Alexandru cel Bun”, a spus primarul Mihai Chirica. Oficialul a oferit detalii şi despre scena realizată de către arhitectul Mihai Codreanu, „un model unicat, special conceput pentru vizita Papei”, precizând că în faţa ei vor fi amplasate şi 1.000 de scaune pentru delegaţiile oficiale, din care vor face parte ambasadori, consuli onorifici, cetăţeni de onoare ai Iaşului, unii, printre care şi prinţul Dimitrie Sturdza conformând deja prezenţa, alături de care se va afla preşedintele Klaus Iohannis. Cât priveşte preluarea celor care vor sosi în mod organizat la Iaşi cu autovehiculele, vor exista câteva puncte de preluare, unul permanent în zona Era, de unde pelerinii vor fi preluaţi de către autobuzele CTP, alte puncte urmând a fi amenajate la Metro şi Gară. Pentru asigurarea zonei de parcare pentru autocare, întreg Splai Bahlui va fi închis, pe ambele părţi. Pentru pelerini vor fi amenajate şi 20 de puncte de informare, vor fi aduse şi 300 de toalete ecologice, plus altele pentru persoanele cu dizabilităţi, la care se vor adăuga trei toatele sigilate pentru suita papală. În Iaşi vor fi amplasate 4.000 de steaguri cu stema municipiului, a României, a Statului Vatican şi cu însemnele Diecezei Romano-Catolice Iaşi. „Am comandat 1.000 de garduri de protecţie care vor fi realizate de către cei de la Servicii Publice şi vom mai închiria încă 2.500. În cele nouă zone de acces ale pelerinilor vor fi tot atâtea puncte de prim-ajutor, iar întreaga reţea spitalicească va asigura garda permanentă. Cu ajutorul sponsorului nostru, Veolia, vom avea şi 120.000 de sticle de apă, iar în cazul în care va ploua, avem şi 15.000 de pelerine”, a adăugat Mihai Chirica.

După ce Suveranul Pontif va părăsi piaţa Palatului, pe scenă va urca maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra lui, concertul fiind o încununare a momentului istoric care va marca Iaşul. „Vizita Papei va fi urmărită în 200 de ţări şi va fi un moment foarte bun pentru municipiul nostru de a ne promova, de a ne spori imaginea”, a completat edilul-şef.

O rugăciune specială către Sfânta Maria, darul Papei oferit la Iaşi

Potrivit programului, Papa Francisc va sosi la Iaşi la ora 17.25, primul popas fiind la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, unde va rosti o rugăciune şi se va închina la relicvele Sfântului Anton Durcovici. După cum a spus părintele Daniel Iacobuţ, Suveranului Pontif îi va fi oferită o lumânare aprinsă, mesageri fiind cel mai bătrân preot din dieceză, în vârstă de 93 de ani, şi un tânăr, „gestul urmând realizarea de punţi interumane, idee la care Sfântul Părinte ţine foarte mult”. La Iaşi va fi adus şi un simbol al credincioşilor romano-catolici. Este vorba despre Icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica (judeţul Suceava), obiect care va fi depus iniţial în catedrală, apoi va fi purtat în procesiune către Palatul Culturii, înainte ca Suveranul Pontif să ajungă în piaţeta de unde se va adresa mulţimii. „Papa Francisc va călca pe urmele Maicii Domnului”, a mai spus părintele Daniel Iacobuţ, adăugând că Sfântul Părinte va rosti o rugăciune de încredinţare şi ocrotire către Maica Domnului, special concepută pentru momentul de la Iaşi, momentul fiind „darul cel mai de preţ al Papei oferit credincioşilor din această zonă”.

Un alt moment important va fi oferit de corurile reunite. Potrivit părintelui Ciprian Antălucă, responsabilul Oficiului de Muzică Sacră din cadrul episcopiei, este vorba despre corul diecezei şi corul „Juvenes”, cele două coruri al Bisericii Sfântul Nicolae din Bacău, de cel al Institutului Teologic Romano-Catolic şi cel al Institutului din Roman. Lor li se vor adăuga şi 10 instrumentişti, precum şi 7 solişti.

Pentru momentul de pe 1 iunie, au fost pregătite şi o serie de suveniruri, după cum cum a spus episcopul auxiliar Aurel Percă. Este vorba despre eşarfe, steguleţe, magneţi cu însemnele Vaticanului, României, Diecezei Romano-Catolice, despre tricouri şi sacoşe cu chipul Papei, şepci şi căni. Unele vor fi distribuite gratuit, altele, în funcţie de valoare, vor fi comercializate. La buna organizare a evenimentului vor contribui şi cei 410 de voluntari înscrişi în parohiile diecezei, precum şi cei 1.000 care şi-au oferit serviciile către Primăria Iaşi. La întâlnire sunt aşteptaţi şi liderii celor mai importante culte, după cum a anunţat Episcopul Diecezei Romano-Catolice, PS Petru Gherghel.

Să mergem împreună împărtăşind bucuria credinţei”

După cum s-a anunţat deja programul vizitei papei Francisc la Iaşi va dura aproximativ o oră jumătate şi va cuprinde vizitarea catedralei romano-catolice, la ora 17.25 şi Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile din faţa Palatului Culturii, ce va începe la ora 17.45. Acest eveniment va fi precedat de un program de pregătire spirituală care va începe la ora 16.00 pe scena din faţa Palatului Culturii, un program intitulat „Să mergem împreună împărtăşind bucuria credinţei”. Înainte de ora 16, vor fi rulate pe ecranele din piaţa Palatului diferite videoclipuri care au menirea de a ne pregăti pentru acest eveniment. Întregul program, atât cel al vizitei papei, cât şi cel premergător, a fost astfel conceput încât să fie pentru toţi o ocazie de a construi punţi de dialog şi încredere.

Orice întâlnire importantă în viaţă creează punţi de legătură între cei care se apropie unul de celălalt. Cu atât mai mult întâlnirea cu papa Francisc, care are înscris în ADN-ul misiunii sale datoria de a se face punte între oameni şi Dumnezeu. Titlul de pontif pe care îl poartă orice papă vine din cuvântul latinesc „pontifex” şi înseamnă „a face punte”. „Unul dintre titlurile episcopului Romei este acela de pontif, adică cel care făureşte punţi, cu Dumnezeu şi între oameni. Îmi doresc ca dialogul dintre noi să ne ajute să construim punţi între toţi oamenii, astfel încât fiecare să poată găsi în celălalt nu un duşman sau un concurent, ci un frate care trebuie primit şi îmbrăţişat. Chiar originile mele mă îndeamnă să lucrez pentru a edifica punţi...”, spunea Sfântul Părinte la primul său discurs ca papă adresat ambasadorilor tuturor ţărilor la Vatican.

Programul sărbătorii întâlnirii cu Sfântul Părinte a fost astfel gândit încât să dea tuturor prilejul de a fi ziditori de punţi cel puţin la două niveluri: unul uman şi social pe de o parte, spiritual şi de credinţă, pe de altă parte.

Maura ANGHEL

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei