S-a deschis sezonul dulcețurilor
Dimensiune font:
În piețele din Iași gospodinele caută căpșuni aromate, numai bune de făcut dulceață. În mai toate gospodăriile din județ se găsesc oale la fiert cu tot felul de bunătăți: dulceață de trandafiri, de nuci verzi și, inevitabil, de căpșuni.
În gospodăria Doinei Herea, din Hilița, zilele acestea se muncește la foc continuu.
Proaspăt culese din grădină căpșunile sunt curățate și acoperite cu zahăr pentru a face o dulceață ca pe vremea bunicilor. „Le curățăm codița. Aleg mai mici fiindcă rămân întregi la fiert, sunt și mai aromate. În mod normal se lasă de pe o zi pe alta cu zahăr pe ele ca să lase sirop. Apoi se fierb și câteva ore. Eu nu pun lămâie, le las cu aroma lor. Zahăr pun diferit, fiindcă nu toată lumea vrea cu mult zahăr, acum”, explică gospodina.
Tot în aceste zile de face și dulceața de nuci, mult mai migăloasă, dar și mai delicioasă. Oamenii caută să le cumpere mai degrabă pe cele care se fac mai greu. „Nucile, dacă trece o zi şi s-a întărit coaja, nu mai poţi să le faci. Alţii spun să le ţinem în apă mai mult şi să le facem mai târziu, dar nu merge, că altfel nu au culoarea care iese la final, aurie. Sunt dulcețuri care se caută foarte bine și unele care nu sunt întrebate. Cele uzuale le face lumea acasă, cum sunt cele de căpșuni, caise, vișine… Le face toate lumea, că îți găsești în piață fructele și le iei acasă și le faci ușor. Se caută cea de trandafir, cireșe amare, nuci verzi. Se fac mai greu. Cea de cireșe amare negre e cea mai căutată. E și multă muncă la ea”, spune Doina Herea, producător local.
Odată curățate și siropul pregătit, în doar 20-30 de minute dulceața de nuci verzi este gata. Și cea de trandafiri este foarte căutată.
Cine nu are timp sau priceperea necesară pentru a face bunătățile sezonului, scot bani din buzunar pentru a-și face pofta. Prețurile au crescut cam cu 10% față de anul trecut.
Producătorii locali respectă reţetele bunicilor, dar preţurile pentru dulceţurile de la ei sunt ceva mai ridicate. Un borcan de 400 de grame cu dulceaţa de trandafiri sau dulceaţa de căpşuni costă 40 de lei. „În principiu, se caută foate bine dulceaţa de cireşe amare şi de gutui. În primul rând de căpşuni şi foarte bine cea de trandafiri, probabil e şi ceva mai greu de găsit”, spune Irina Hoșliag, proprietar al unui aprozar din Iași unde se vând și dulcețuri.
Mulți însă preferă să o facă acasă. Este și mai ieftin, spun ei, dar și munca mai multă. În Piata Alexandru din Iași căpșunile se vând acum cu 15 lei kilogramul. „Am luat 10 kilograme! Se mănâncă şi o pun şi la îngheţată. E mai convenabil să o fac, că ştiu si ce pun în ea. E mai multă muncă, dar e şi plăcerea mai mare”, explică o ieșeancă în piață.
„Nu făceam, dar anul acesta am zis să fac un pic. O vecină a făcut zilele trecute şi mirosea foarte frumos pe scară. Așa am decis să fac și eu”, spune alta ieșeancă.
Deși sunt gustoase, specialiștii ne îndeamnă la cumpătare. Dulceața are un conținut ridicat de zahăr, așa ca porțiile nu trebuie să fie foarte mari și nici prea dese. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau