Salubris a obţinut în instanţă peste 300.000 lei penalităţi de întârziere de la Primărie!
Dimensiune font:
După cum bine se ştie, S.C. Salubris S.A. este o societate comercială total subordonată Primăriei Municipiului Iaşi. La fel ca şi Ecopiaţa, Editura Junimea, Citadin, CTP etc. Funcţionează conform Legii 51/2006: „În cazul operatorilor serviciilor de utilităţi publice rezultaţi prin reorganizarea pe cale administrativă a fostelor regii autonome de interes local sau judeţean ori a direcţiilor sau serviciilor publice de specialitate subordonate autorităţilor administraţiei publice locale şi care au avut în administrare bunuri, activităţi sau servicii de utilităţi publice, delegarea gestiunii serviciului se atribuie în mod direct acestora prin contract de concesiune, odată cu infrastructura aferentă serviciului”.
La sfârşitul anului următor a fost încheiat un contract între firma menţionată şi municipalitate, contract conform căruia, prin încredinţare directă a gestiunii de salubrizare a Municipiului Iaşi
Potrivit clauzelor contractului, Salubris S.A. a executat în beneficiul Primăriei servicii de măturat, spălat, stropit şi întreţinere a căilor publice, curăţare şi transport a zăpezii de pe căile de acces pietonal şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ, în conformitate cu situaţiile de lucrări avizate de municipalitate. Deci, nu de capul ei.
În contractul semnat acum 14 ani şi prelungit periodic se specifică: „Neachitarea facturilor pentru serviciile prestate conform prezentului contract şi nedecontarea contravalorii prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract, în termen de 30 de zile de la data scadenţei atrage penalităţi de întârziere egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare. Valoarea totală a penalităţilor nu va depăşi valoarea facturii şi se constituie în venit al operatorului. Facturile pentru servicii prestate conform prezentului contract si pentru prestata efectuate la utilizatorii fără contract, se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Concedentul este obligat să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor, data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii”.
Cum, în perioada 30 iunie 2018 - 29 februarie 2020, Primăria a plătit doar când şi-a adus aminte, cei de la Salubris au trecut peste relaţia de subordonare şi a chemat la bară municipalitatea, solicitând plata sumei de 326.430,39 lei cu titlu de penalităţi de întârziere „pentru achitarea cu întârziere a facturilor emise în temeiul contractului de concesiune privind delegarea activităţii de salubrizare”.
Procesul s-a jduecat la Tribunalul Iaşi, iar magistraţii de aici au constatat că „pârâul nu a respectat prevederile contractuale privind plata serviciilor prestate, înregistrând întârzieri la plata facturilor emise de subscrisă şi acceptate la plată”. Drept urmare, prin sentinţa de la finele săptămânii trecute, Primăria e bună de plată. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau