Șase școli ieșene cu risc seismic ridicat vor modernizate
Dimensiune font:
* 23 de școli gimnaziale din țară cu risc seismic ridicat, între care 6 din județul Iași, au fost selectate ca beneficiare ale unui proiect care are în vedere reconstrucția și modernizarea acestora * proiectul „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile” (SSIS) va permite investiții de până la 100 de milioane de euro
Proiectul SSIS, intrat în efectivitate începând cu 20 decembrie, va fi derulat pe o perioadă de 5 ani, și finanțat de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta presupune modernizarea infrastructurii școlare, prin reabilitarea și consolidarea unor școli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România, obiectivul proiectului fiind de a ajuta școlile să atingă cerințele moderne de infrastructură și funcționalitate în materie de siguranță, reziliență, incluziune și sustenabilitate.
La nivelul întregii țări, au fost identificate și selectate douăzeci și trei de școli gimnaziale beneficiare ale proiectului, șase fiind din județul Iași. Astfel, vor beneficia de modernizare, în județ, Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială „Al.I.Cuza” Podu Iloaiei, Școala Gimnazială „Aron Vodă” Aroneanu, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mircești, Școala Gimnazială „Profesor M. Dumitriu” Valea Lupului și Școala Gimnazială Borosești.
În alegerea acestora a contat gradul ridicat de risc seismic, faptul că unitățile nu au avut parte de renovări sau modernizări complete precum și faptul că sunt situate în zone cu o rată ridicată de sărăcie, indice scăzut de dezvoltare umană, capacitate bugetar-administrativă scăzută la nivel municipal, tendință demografică pozitivă, rezultate slabe ale învățării, școli supraaglomerate și școli care nu îndeplinesc standardele minime de siguranță și învățare. „Proiectul propus urmărește să le ofere elevilor și cadrelor didactice din școlile selectate un mediu de învățare mai sigur și mai bun, precum și să crească capacitatea instituțională pentru investiții în infrastructură școlară sustenabilă”, se arată într-un comunicat al ISJ Iași.
Concret, prin proiect se vor executa lucrări de construcție la unitățile de învățământ selectate, se vor dota cu mobilier modern și flexibil, cu echipamente digitale în vederea îmbunătățirii calității procesului de învățământ, vor fi fomate cadrele didactice pentru îmbunătățirea aptitudinilor digitale și înțelegerea unor metode moderne alternative care vor încuraja participarea activă a elevilor, iar pentru autoritățile locale va fi acordat sprijin instituțional pentru accesarea fondurilor europene ce vor fi disponibile în exercițiul financiar 2021-2027 în vederea realizării investițiilor de modernizare a infrastructurii școlare.
Investițiile realizate în cadrul proiectului se vor ridica la un total de 100 de milioane de euro. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau