Schimbări în lista rușinii realizată de finanţiştii Primăriei
Dimensiune font:
Este vorba de firme şi companiii care, cumulat, la nivelul lunii ianuarie 2023, înregistrau datorii la bugetul local mai mari de 10.000 lei * lidera acestui clasament rămâne o firmă aparţinând fratelui unui patron arhicunoscut în Iași, pe locul doi se găseşte firma unui fost consilier local, iar pe poziţia a treia a urcat o societate care, în 2021, avea un profit declarat de două milioane de lei * în paralel cu lista ruşinii, site-ul Primăriei prezintă lista celor 800 de societăţi fără datorii la bugetul local
O măsură anunțată de mai mult timp de autorități a devenit operaţională anul acesta. Prin ordonanță nouă dată de Guvern, autoritățile locale au fost obligate să publice online și o listă a celor care și-au declarat și achitat la termen obligațiile fiscale (persoanele juridice), nu doar lista cu rău-platnici. Publicarea celor două liste se face concomitent la finele lunii de după fiecare trimestru, deci aceasta urmează a fi actualizată în luna august. Pe lista bun-platnicilor figurează firme precum Palas 1, Antibiotice, Continental, Kaufland, Regionala CFR Iaşi, Lidl, Dedeman, ApaVital, În total sunt aproape 800 de societăţi, iar dintre ele nu lipsesc cele din subordinea municipalităţii: EcoPiaţa, Salubris, Citadin. „Este o listă a contribuabililor persoane juridice care şi-au declarat şi achitat în termen obligaţiile fiscale scadente în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2023, al căror plafon este egal sau mai mare de 5.000 lei şi care nu figurează în evidenţa fiscală cu obligaţii bugetare restante la data de 5 mai 2023, data publicării listei”, spun finaţiştii Primăriei Iaşi.
De asemenea, municipalitatea ieşeană a actualizat lista datornicilor, persoane juridice, care înregistrează restanţe la bugetul local, precum şi valoarea datoriilor la taxe şi impozite locale. Este vorba de debitori cu obligaţii fiscale mai mari de 10.000 lei, neachitate integral în ianuarie 2023. Pe prima poziţie continuă să se situeze firma SC Roua Impex SRL. Aceasta datorează bugetului local 812.000 lei, la care se adaugă penalităţi de 312.800 lei. Societatea este deţinută de Kheder Deiri, fratele patronului de la Siraj, Ahmad al Deiri, are ca domeniu de activitatea închirierea de spaţii imobiliare. Oricum, firma se judecă în instanţă cu Primăria Iaşi pentru întreaga sumă datorată, în jur de 1,069 milioane lei.
Pe locul doi se află Instalaţii Grup SRL, firmă controlată de fostul consilier local Sorin Ionescu (ex-PDL). Firma înregistrează obligaţii de plată în cuantum de 497.000 lei, din care aproximativ jumătate sunt accesorii (261.00 lei). Operatorul economic a fost în stare specială prin deschiderea procedurii insolvenţei în perioada 2010-2020, iar la data deschiderii procedurii nu erau obligaţii de plată pentru astfel încât municipalitatea să se înscrie la masa credală. Firma a revenit în funcţiune în 2020, contribuabilul depunând la finele lui 2019 o declaraţie rectificativă în vederea recalculării impozitului pe clădiri şi terenuri. Primăria Iaşi a trimis o nouă decizie de impunere, însă toate sumele au fost contestate în instanţă. În litigiu se află suma de 447.419 lei.
Creşte datoria clubului Nicolina
Pe locul trei a urcat Deco Dem Natura SRL, cu datorii totale de 437.000 lei, destul de surprinzător am zice, întrucât firma a avut în 2021 o cifră de afaceri de aproape 25 milioane lei şi un profit net de două milioane lei.
Pe locul patru se află clubul Nicolina. Aflat în insolvenţă, clubul a prezentat creditorilor, în 2016, un plan de reorganizare, obligându-se la plata a 13% din masa credală. Întrucât clubul Nicolina nu şi-a onorat obligaţiile, municipalitateda ieşeană a formulat apel, însă acesta a fost respins de Curtea de Apel în martie 2020. Prin urmare, au fost emise decizii de impunere, somaţii şi titluri executorii strict pentru perioada 2019-2022, iar datoria curentă a clubului este de 437.000 lei, în urcare cu 60.000 de lei faţă de ultima raportare.
Datorie de un leu şi patruzeci de bani!
O ultimă constatare ar fi că în topul ruşinii continuă să apară firma RDS-RCS. Dacă la ultima raportare, aceasta era datoare la bugetul local cu 145.172 lei, în prezent mai are de achitat, atenţie, 1,40 lei. Municiplitatea ieşeană a formulat în trecut o acţiune în instanţă pentru recuperarea a 98.000 lei plus 11.082 lei reprezentând penalităţi de întârziere şi a sumei de 33.480 reprezentând drept de acces şi servitute pe proprietatea publică a municipiului. În prezent, datoria operatorului de cablul este de 64.000 lei, sumă care reprezentă penalităţi. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau