Şeful CJ cere roboţi de dezinfecţie „în fiecare spital, pe fiecare palier”
Dimensiune font:
* medicii de la Spitalul de Neurochirurgie se pregătesc pentru ce e mai rău * până la apariţia unui eventual caz de coronavirus, conducerea spitalului a restricţionat accesul vizitatorilor şi aparţinătorilor în unitatea medicală, însă măsura a fost impusă de... gripa sezonieră
Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi vrea să fie complet pregătit în eventualitatea în care va avea pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Pentru început, conducerea spitalului a făcut ieri o simulare de intervenţie în propria Unitate de Primire a Urgenţelor, dorind să îşi pregătească personalul medical pentru cazul în care apare un pacient ce prezintă şi suspiciunea de infectare cu coronavirus. Practic, s-a simulat întreg traseul şi întreaga procedură care trebuie folosită sau parcursă atunci când din Salvare este coborât un pacient care a suferit o traumă, dar în acelaşi timp este suspectat că are şi coronavirus. „Rolul simulării de astăzi a fost de a pregăti oamenii şi angajaţii spitalului, în eventualitatea în care vor trebui să se confrunte cu un astfel de caz”, a spus managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva. Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că la nivelul unităţii medicale a fost înfiinţată o comisie care a elaborat un plan de măsuri de prevenire şi de combatere a infecţiei cu noul virus gripal. „Măsurile care au fost luate privesc strict Spitalul de Neurochirurgie. Noi nu suntem în situaţia de a trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, dar în situaţia în care vom avea un astfel de pacient vom şti care este procedura şi îl vom redirecţiona către Spitalul de Boli Infecţioase, pentru confirmare. Dacă există mai multe cazuri de persoane care necesită internare, spitalul poate pune la dispoziţia unor asemenea pacienţi terapia intensivă, care e dotată inclusiv cu filtre hepa care purifică aerul de peste 99,5%”, a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.
„România este în situaţie de risc. S-a înregistrat deja primul caz de coronavirus. Pe de altă parte, avem o comunitate importantă de cetăţeni chinezi care în curând se vor întoarce după ce au celebrat Anul Nou Chinezesc. Nu putem neglija nici faptul că în Italia este o comunitate importantă de români, care pot veni oricând în ţară. Iaşul este un oraş expus. Suntem un oraş mare, un oraş cu un aeroport care anual este tranzitat de peste un milion de pasageri, un oraş în care vin sau locuiesc cetăţeni din Uniunea Europeană dar şi de pe alte continente. Mi se pare normal să fim pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European.
Stocuri de măşti pentru două luni!
Acesta a menţionat că Spitalul de Neurochirurgie mai are în stoc măşti de protecţie şi dezinfectanţi nu doar pentru luna în curs, ci şi pentru următoarele două luni.
„Modul de lucru al spitalului pe care îl reprezint este de a fi aprovizionat, indiferent de situaţie, cu materiale sanitare şi medicamente pentru circa o lună şi jumătate, două. Noi, astăzi, avem în spital materiale sanitare, adică măşti, bonete, mănuşi pentru aproximativ două luni. Avem şi o mie de litri de dezinfectanţi. Având în vedere posibilitatea izbucnirii epidemiei de coronavirus şi în România, în urmă cu o săptămână, am achiziţionat şi 2.000 de măşti speciale, 200 de combinezoane, 200 de ochelari de protecţie, termometre digitale pentru fiecare sector. Am suplimentat şi stocul de alimente, vom achiziţiona în perioada următoare şi 2.000 de litri de apă îmbuteliată”, a spus Lucian Eva.
Personalul medical de la Spitalul de Neurochirurgie este ajutat, în activitatea de dezinfecţie, de aproape un an, de doi roboţi ultraperformanţi. „Infecţiile sunt o realitate cu care se confruntă toate unităţile medicale din lume. Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment. Investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc. Deocamdată, avem astfel de roboţi la Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul de Boli Infecţioase, dar vrem să achiziţionăm pentru toate unităţile medicale aflate în subordine. Am făcut o solicitare să primim bani de la fondul de rezervă al Guvernului pentru a mai achiziţiona astfel de roboţi. Îmi doresc ca la fiecare spital, pe fiecare palier, să existe astfel de roboţi. Sperăm să primim banii şi să demarăm licitaţiile”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.
Până la apariţia unui astfel de caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie a luat măsuri ce vizează restricţia accesului vizitatorilor şi aparţinătorilor în unitatea medicală. Măsura a fost impusă din cauza gripei sezoniere. Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau