Semnale de criză pe piaţa ieşeană a locurilor de muncă
Dimensiune font:
* cum era de aşteptat, după ieşirea din starea de urgenţă, numărul locurilor de muncă vacante a tot crescut de la o săptămână la alta * în ciuda trendului ascendent, oportunităţile de angajare abia dacă au ajuns la un nivel de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut * surprinzător, ultimul centralizator indică un uşor recul * acesta se datorează situaţiei din industrie şi, surprinzător, din construcţii
Pentru prima dată după ridicarea restricţiilor, piaţa muncii la nivelul judeţului înregistrează un recul. În clipa de faţă, conform centralizatorului întocmit de AJOFM Iaşi, sunt disponibile 636 locuri de muncă, faţă de 642 câte erau săptămâna trecută. Oricum, mult mai puţine faţă de anul trecut pe vremea asta, când valorile erau binişor peste 1.000. Foarte multe oferte pentru cei cu studii superioare (85) şi pentru necalificaţi. În comerţ, mai ales în cel stradal, e plin sezon, dar creşterea e infimă faţă de intervalul precedent (43 acum, 42 săptămâna trecută). Horeca e în stagnare, asigurările şi transporturile au încă heblul tras. O uşoară creştere consemnă în sfera serviciilor (altele decât cele menţionate). Aici sunt disponibile acum 201 joburi, cu trei mai multe decât în intervalul precedent.
Scăderile vin din industrie (32 faţă de 36) şi, surprinzător, din construcţii (aici mai e nevoie doar de 302 lucrători, faţă de 306 cât era necesarul în precedentul centralizator).
Cum spuneam, absolvenţii de facultate au de unde alege. Se caută agenţi de turism, agenţi de vânzări, consilieri juridici, contabili, decorator interioare, designer grafică, economişti (neaşteptat de multe posturi), ingineri (CCIA, CFDP, constructori, de sistem informatic, electrotehnist, energetician, mecanic), psiholog, referent resurse umane, reprezentant comercial ori şef de şantier.
Şi cei situaţi la polul opus din punct de vedere al şcolarizării, adică muncitorii necalificaţi, găsesc uşor de muncă. Se fac angajări pe posturile de agent de curăţenie, agenţi de securitate (paznici), ambalator manual, îngrijitor animale, îngrijitor clădiri, îngrijitor spaţii verzi, legător manual, lucrător bucătărie, manipulant mărfuri, săpător manual şi "oameni buni la toate" în construcţii. Pentru menajere şi femei de serviciu e mai greu, deocamdată nimic de lucru.
În zona Horeca, dar două posturi de barman şi unul de preparator de îngheţată. În construcţii, joburile obişnuite: dulgheri, electricieni, fierar-betonişti, finisori, instalatori, mecanic utilaj, montatori, necalificaţi, sudori, zidari, zugravi. Industria vine cu oferte doar pentru lăcătuşi, strungari, operatori CNC şi tinichigii. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau