Serile Filmului Românesc, o ediție dedicată actriței Tora Vasilescu
Dimensiune font:
Este prima ediție dedicată doamnelor * o altă noutate este legată de momentele speciale In memoriam Theodor Corban * cea de-a XIV-a ediție va reuni peste 50 de actori, regizori, critici de film și scenografi * organizatorii au pregătit aproximativ 30 de filme * în proporție de 70% vor fi producții noi, care se vor lansa abia la toamnă în cinematografe
La Iași a început ieri cea de-a XIV-a ediție a Serile Filmului Românesc, unicul festival dedicat exclusiv cinematografiei din țara noastră. Timp de cinci zile, la Iași vor fi prezenți peste 50 de actori, regizori, critici de film și scenografi, cu care publicul va putea interacționa la finalul proiecțiilor. Organizatorii au pregătit aproximativ 30 de filme – premiere, scurtmetraje și documentare, care vor rula în mai multe locații din oraș. În proporție de 70% vor fi filme noi, care se vor lansa abia la toamnă în cinematografe.
„Ediţia a XIV-a aduce cea mai importantă noutate legată de faptul că dedicăm festivalul unei actriţe, adică e prima dată când o doamnă e aniversată la SFR, Tora Vasilescu, o actriţă importantă care a marcat generaţii. Avem o retrospectivă cu cinci filme. O altă noutate este legată de momentele speciale pe care le vom prezenta publicului In memoriam Theodor Corban, două expoziţii de fotografie, o instalaţie. Theodor Corban a scris proză scurtă şi versuri. El le-a înregistrat şi se vor auzi pe toată perioada festivalului la Cinema Ateneu.
Tot ca o noutate, ţara invitată anul acesta este Republic Moldova. Cu siguranţă vom descoperi cinematografia de acolo printr-o serie de scurtmetraje şi lungmetraje”, a spus Andrei Giurgia, directorul festivalului în deschiderea conferinței de presă de ieri. Alături de el s-au aflat Irina Margareta-Nistor, ambasador al SFR care de zece ani a dus cu succes această misiune, Tora Vasilescu, Corina Chiriac, primarul Mihai Chirica, Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, actorii Ion Spadaru, Ioana Corban, Ileana Popovici.
Reverențe pentru trei doamne ale culturii românești
Un moment mult așteptat la Serile Filmului Românesc va fi acordarea „Premiilor de excelență pentru întreaga carieră”, care, anul acesta, vor merge către trei personalități feminine - actrița Tora Vasilescu, scriitoarea Nora Iuga și artista Corina Chiriac.
Ca și la edițiile trecute, SFR a fost organizat cu sprijinul Primăriei, al cărei edil a apreciat eforturile făcute pentru promovarea culturii. „Vom fi mereu alături pentru că este nevoie de susținere în acest domeniu foarte important, iar SFR este deja o marcă”, a spus primarul Mihai Chirica.
SFR va aduce și 17 filme în avanpremieră, care vor fi prezentate în toamnă. Ediția cu numărul 14 este una complexă, cu peste 60 de invitaţi, şi cu aniversare a filmului „E pericoloso sporgersi”, a lui Nae Caranfil, la 30 de ani de la lansare.
„Filmul românesc interesează. Depinde cu ce-l aseszonei. Noi aşa am făcut la festival. Pe lângă filme avem şi alte evenimente noi: spectacole, concerte, lansări de carte, întâlniri. Ne întâlnim dimineaţa cu invitaţii de la festival şi stăm la poveşti. Sunt work-shopuri. De exemplu, Daniel Nuţă, un actor care se află acum pe val pentru că spectatorii l-au văzut în serialul Otomanii, vine şi face workshop pentru cei mici legat de educaţie cinematografică. Nu e uşor, nu e nici foarte greu, găsim o balanţă şi încercăm să punem lângă filmul românesc de calitate şi alte evenimente care să îl susţină şi să îl ridice”, a mai spus Andrei Giurgia.
Aseară, după deschiderea Galei SFR, publicul a urmărit filmul „Cursa”, care a rulat în Piața Unirii. Producția, realizată în anul 1975, în regia lui Mircea Daneliuc, a adus rolul de debut al actriței Tora Vasilescu, care va putea fi urmărită și în producțiile „Sosesc păsările călătoare”, în regia lui Geo Saizescu, „Cuibul de viespi”, în regia lui Horia Popescu, un film din 1987. Va fi difuzat și primul film românesc independent care s-a făcut imediat după Revoluție, „Șobolanii roșii”, în regia lui Florin Codre, dar și „Occident”, în regia ieșeanului Cristian Mungiu din 2002, film care a fost prezentat și la Cannes cu foarte mult succes.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau