Sistemul de management al traficului, un eșec răsunător

Dimensiune font:

| 07-08-2024 08:59

* Investiţia prevedea semaforizarea centralizată şi adaptată traficului a unui număr de 90 de intersecţii din oraş, urmând să conducă în final la fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi la diminuarea numărului de accidente şi ambuteiaje, dar şi la reducerea poluării * la 10 ani de la intrarea în funcțiune a sistemului, lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc, ba, am putea spune, chiar s-au înrăutățit

Circulația autovehiculelor în municipiul Iași continuă să reprezinte un calvar atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni, mai ales la orele de vârf când, practic, este aproape imposibil să înaintezi cu mașina mai mult de 10-20 de metri într-un interval de câteva zeci de minute. Situația persistă de ani de zile, în ciuda asigurărilor date de autorități că problema se va rezolva prin introducerea unui nou sistem de „semaforizare inteligentă”, în paralel cu creșterea numărului de străzi cu sens unic. Actalul sistem de management al traficului, dat în folosință în urmă cu un deceniu, care avea ca scop optimizarea fluxului de mașini în principalele intersecții și pentru a cărui implementare s-au cheltuit la vremea respectivă 91 de milioane de lei din fonduri europene, s-a dovedit a fi un mare eșec. Investiţia prevedea semaforizarea centralizată şi adaptată traficului a unui număr de 90 de intersecţii din oraş, urmând să conducă în final la fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi la reducerea numărului de accidente şi ambuteiaje, dar şi la reducerea poluării.

Proiectul de introducere a sistemului de management al traficului presupunea montarea în principalele intersecţii din municipiu a unui număr de 1.242 de semafoare, 1.979 de indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulaţiei, 633 de camere de detecţie și a 59 de echipamente pentru supraveghere, toate coordonate prin intermediul unui dispecerat.

Datele colectate de la detectoarele de trafic urmau să fie transmise către automatul de trafic, iar prin intermediul sistemului de comunicaţii la centrul de comandă, unde trebuiau să fie stocate în baza central de date. Potrivit autorităților locale, sistemul astfel introdus ar fi trebuit să conducă în maximum 2 ani de la implementare la reducerea timpului de călătorie pe principalele axe ale orașului la orele de vârf, în medie, cu aproximativ 25%.

Un proiect care nemulțumește în egală măsură atât șoferii cât și pietonii

La 10 ani de la intrarea în funcțiune a sistemului, lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc, ba, am putea spune, chiar s-au înrăutățit. În acest moment, în oraș se circulă mult mai prost decât în urmă cu 10 ani, cei mai mulți dintre ieșeni fiind nemulțumiți de timpul foarte mare petrecut în trafic, fie în calitate de șoferi fie ca pietoni. „Sunt zile în care am făcut și două ore din Copou până la capăt CUG, mai ales la orele de vârf. Acum, în august, lucrurile parcă arată mai bine, însă asta din cauză că mulți ieșeni sunt plecați în concediu și elevii sunt în vacanță. Din septembrie, însă, sunt convins că lucrurile vor reveni pe făgașul normal, spune amar Vasile, șofer din Iași. „ Ca pieton, pierd foarte mult timp atunci când mă deplasez în oraș, cu atâtea și atâtea semafoare. Oriunde te îndrepți dai de semafoare. Autoritățile au împânzit orașul cu zeci de semafoare, în față cărora aștepți uneori chiar și 5 minute până se face verde. Uneori am impresia că pentru cei care conduc orașul sunt mai importante mașinile decât oamenii”, afirmă cu năduf Maria, pensionară din Iași.

De altfel, în ultima perioadă, tot mai mulți ieșeni s-au plâns de faptul că timpii de așteptare de la semafoare, respectiv de trecere de la culoarea roșie la cea verde, sunt foarte mari, iar timpul alocat culorii verzi este prea mic pentru a putea traversa strada în condiții de siguranță.

Ca de fiecare dată, autoritățile promit să rezolve situația, însă lucrurile continuă să rămână la fel, fără se se schimbe ceva. Săptămânal, membrii comisiei de circulație a municipiului aprobă tot de felul de măsuri, cum ar fi introducerea de noi sensuri unice de circulație sau înființarea de noi treceri de pietoni, care teoretic ar trebui să conducă la o mai mare fluidizare a traficului, însă sunt foarte reticienți atunci când trebuie să reanalizeze timpii de semaforizare din intersecții, toate acestea în detrimentul șoferilor și al pietonilor, care continuă astfel să se acuze reciproc de „marea înghesuială” existentă în oraș la orele de vârf și nu numai.

Edi MACRI

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Experți internaționali în oncologie, prezenți la Iași
30/04/2025 20:52

Oficialiţăţi naţionale, locale şi zeci de specialişti de la Institutele de Oncologie din Iaşi, Cluj Napoca şi Republica Moldova şi-au dat intalnire la sediul IRO Iaşi, pentru a discuta despre dezvolta ...

Copoul, în „top 4” cartiere din țară, ca nivel al curățeniei
30/04/2025 20:48

* Botosaniul ia fata Iasului in privinta curăteniei stradale * Ramnicu Valcea, Brasov si Miercurea Ciuc sunt orasele din Romania percepute de locuitori ca avand cel mai ridicat nivel de curătenie stradală * ...

În sfârșit, se face! Centura Iașului, scoasă la licitație
30/04/2025 20:46

  * valoarea proiectului este estimată la 264.685.186,06 lei, iar termenul de executie este de 24 luni de la data inscrisă in Ordinul de incepere a executiei lucrărilor Astăzi, 30 aprilie, a fost ...

Fostul episcop al Huşilor, condamnat la 8 ani de închisoare!
30/04/2025 20:45

Pedeapsă grea pentru fostul episcop al Huşilor. În următorii 8 ani Corneliu Barlădeanu va sta in spatele gratiilor, pentru că a agresat sexual mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic. Este prima da ...

Cu un număr record de proiecte, Iașul prinde podiumul finațărilor europene!
30/04/2025 20:43

* judetul Iasi a atras, in exercitiul financiar 2021-2027, suma de 1,358 miliarde de euro, ocupand locul al treilea la nivel national, după municipiul Bucuresti si judetul Dolj * totodată, administratiile ies ...

 FOTO - Silvicultorii ieșeni, în grevă!
30/04/2025 20:41

Considerand că proiectul privind  reorganizarea Regiei Nationale a Pădurilor – Romsilva – depus in consultare puiblică de către Ministerul mediului, apelor si pădurilor -  „dist ...

Incendiu la spitalul din Pașcani
30/04/2025 20:30

* de teama flăcărilor, au fost evacuaţi 62 de pacienţi, iar 17 angajaţi s-au autoevacuat dintr-o clădire a spitalului * la ora 14:58, incendiul a fost lichidat de către forţele de intervenţie ale ISU I ...

Pe drumuri mici, aproape de Iași. Ce pot descoperi turiștii de 1 Mai fără să plece prea departe
30/04/2025 18:47

E 1 Mai si orasul pare lenes, asa cum rar il vezi. Cei care au plecat spre mare sunt deja in aglomeratia de pe autostradă. Ceilalti, rămasi in Iasi, se impart intre grătare improvizate, hamace in parc sau &n ...

De la paradele cu lozinci, la pozele de pe Insta. 1 Mai, între amintiri și Vama Veche
30/04/2025 17:42

  Pe vremuri, 1 Mai era o simfonie de pasi măsurati pe asfaltul cald, pancarte ridicate cu mandrie, copii tinuti de mană si fluturand stegulete, flori din hartie creponată si lozinci colorate. Ziua ...

Clădirile dispărute ale Iașului. Cum se pierde discret memoria orașului
30/04/2025 17:32

​În ultimii ani, Iasul a cunoscut o transformare urbană accelerată, marcată de disparitia unor clădiri emblematice care au definit identitatea culturală si industrială a orasului. Fosta Fabrica de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei