Slujbe de pomenire pentru Mihai Eminescu la Vovidenia
Dimensiune font:
* poetul Mihai Eminescu a fost pomenit sâmbătă la Vovidenia, de preoţi, călugări, elevi şi cadre didactice, la împlinirea a 124 de ani de la plecarea din această lume * aşa cum şi-a dorit poetul şi cum a lăsat scris în testamentul său, au cântat cu toţii Cântarea Lumină Lină, au recitat versuri şi au readus în memorie câteva date din biografia sa
De fiecare dată când se comemorează naşterea sau moartea lui Eminescu, vieţuitorii de la Vovidenia ţin slujbe speciale. În biserică au fost aşezate portrete ale poetului, înconjurate de flori şi lumânări şi versurile sale au răsunat din glasuri de copii, în „Altarul din poiana liniştii”, cum este numit Schitul Vovidenia. „Îl comemorăm acum pe unul din cei mai mari români din toate timpurile, care ne-a lăsat valori nepreţuite. Eminescu are nevoie nu doar de simpozioane şi recitaluri ci şi de rugăciune, căci a fost om şi ca oricare dintre noi a avut şi scăderi în această lume, de aceea am început cu o slujbă de pomenire pentru familia sa. Am încercat să îmbinăm cultul şi cultura, ne-am rugat, dar am şi recitat, neuitând astfel că sufletul culturii este cultura sufletului”, a spus arhimandrit Mihail Daniliuc, stareţul Schitului Vovidenia. Poetul Mihai Eminescu este nelipsit din pomelnicele de la Vovidenia, mai ales că el a petrecut o perioadă în apropiere de acest lăcaş, pe când era internat la sanatoriul de pe lângă Mănăstirea Neamţ. El a fost adus aici în noiembrie 1886 şi a stat până în aprilie 1887. George Călinescu spune că la Neamţ Eminescu era tratat diferit de ceilalţi bolnavi, se plimba foarte mult şi chiar participa la slujbe la Mănăstirea Neamţ sau la Vovidenia, în zilele sale de tihnă. Nu de mult timp a fost găsită o însemnare foarte valoroasă pe o filă a unui Ceaslov ce a aparţinut unui călugăr care l-a spovedit pe Eminescu, şi care a scris pentru a rămâne peste timp „după spovedanie, mi-au sărutat mâna şi au spus: Părinte, Să mă îngropaţi la ţărmurile mării şi să fie într-o mânăstire de maici, şi să ascult ca în fiecare seară la Agafton cântarea Lumină lină”.
Alina Ferenţ
Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, într-o noapte de joi spre vineri, la ora 4 dimineaţa în casa de sănătate a doctorului Şuţu. A fost înmormântat sâmbătă în Cimitirul Bellu de astăzi.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau