Soluția „Bridging Time, Bridging Communities”, proiectată de UNStudio, a fost desemnată câștigătoarea concursului internațional de arhitectură organizat de IULIUS, pentru o nouă dezvoltare în zona centrală a Iașului
Dimensiune font:
Concursul internațional de arhitectură organizat de compania IULIUS, pentru o nouă dezvoltare în zona Sf. Andrei, la care au participat patru birouri de arhitectură de top, și-a stabilit câștigătorul: UNStudio, cu sediul central în Amsterdam. „Sunt fără cuvinte. Am sperat să câștigăm, dar nu ne-am așteptat, pentru că toate birourile au realizat proiecte uimitoare. Suntem foarte încântați, dar și curioși, pentru că este un proiect foarte dificil. Asta ne aduce entuziam, dar ne și responsabilizează, pentru că va trebui să gestionăm toate provocările”, a spus Stella Nikolakaki, Senior Architect and Project Manager UNStudio.
Juriul, format din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu, a avut o sarcină deloc ușoară. Cei patru concurenți – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects - au prezentat proiecte spectaculoase, dificil de departajat. Bineînțeles, tema de proiectare a trebuit să respecte câteva cerințe impuse de organizatorul concursului, compania IULIUS. Având ca temă de concurs inserția unui reper de arhitectură contemporană în Iași, care să stabilească un dialog cu clădirile monument istoric din proximitate, lucrările expuse au ca numitor comun avangarda timpurilor noastre și, totodată, legătura conceptuală cu trecutul. Proiectele propuse răspund unor multiple provocări, urbanistice, topografice, tehnice, ecologice, ce țin de patrimoniul construit, de valorificarea descoperirilor arheologice, criterii impuse de arhitecți și specialiști, dar și rezultate în urma consultării publice privind percepția ieșenilor asupra orașului și asupra dezvoltării viitoare.
Dr. arh. Șerban Țigănaș, președintele juriului, s-a arătat entuziasmat de rezultatul final: „Am așteptat cu entuziasm răspunsul la tema formulată oferit de cei patru participanți în concurs, știind încă de la început cât de grea va fi misiunea juriului de a le departaja. Toate lucrările au fost de o înaltă calitate din perspectiva îndeplinirii criteriilor care trebuiau respectate și am constatat că fiecare dintre birourile participante la acest concurs a depus un efort conceptual consistent. Suntem bucuroși că am reușit desemnarea unui proiect câștigător care poate reseta relația dintre arhitectura contemporană și cea istorică, atât la nivel local, cât, de ce nu, și la nivel național”.
Nu mai puțin de șapte arhitecți din șapte țări diferite au lucrat la proiectul câștigător al biroului de arhitectură UNStudio. Membrii juriului au constatat că proiectul „Bridging Time, Bridging Communities” propus de UNStudio este „cel mai complet și echilibrat”. În plus, răspunde cu multă creativitate și inovație tuturor cerințelor generate de caracteristicile amplasamentului, unul cu un patrimoniu istoric și cultural extrem de valoros. „Atmosfera propusă este complexă, diferită și generoasă, cu o multitudine de planuri suprapuse, în care natura și arhitectura contemporană creează spații de relaxare pentru toate categoriile de utilizatori ai locului. Proiectul este foarte deschis prin flexibilitate pentru adaptări în timp, atât a locuințelor, cât și a spațiilor publice”, se arată în argumentația membrilor juriului.
UNStudio: „Noua arhitectură se aliniază celei istorice și dă un plus viitorului urban al Iașului”
Bineînțeles, ca la orice concurs, câștigătorul ia totul. Arjan Dingsté, Director și Senior Architect în cadrul UNStudio, este încântat de rezultat. Dar, în același timp, conștient că greul abia urmează. De la schiță până la implementare pot interveni noi și numeroase provocări. „E a patra oară când vin în Iași și de fiecare dată descopăr câte ceva nou. Am studiat foarte, foarte mult pentru a realiza un proiect care să respecte monumentele din oraș. Suntem foarte onorați să facem parte din acest demers”, a menționat Arjan Dingsté.
Arhitecţii de la UNStudio sunt recunoscuţi pentru design avangardist și construcții emblematice și îş desfășoară activitatea în birouri din Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. Cele 120 de proiecte realizate până astăzi reprezintă spații în care oamenii trăiesc și lucrează în medii sănătoase și care au fost proiectate pentru viitor, concept pe care vor să-l implementeze și la Iași. Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifuncțional Four Frankfurt, Arnhem Central Station, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam sunt doar câteva exemple de clădiri celebre care au fost proiectate de UNStudio.
Efortul generos de a aduce la Iași patru dintre cele mai renumite birouri de arhitectură se va materializa printr-un ansamblu unic în România. „Am fost impresionați de toate proiectele participante și credem că fiecare dintre ele a venit cu o viziune valoroasă, confirmând încă o dată înalta clasă a birourilor de arhitectură participante în concurs. Sperăm ca ieșenii să fie mândri de viitorul proiect, finalizarea concursului fiind o primă etapă, pentru că de acum urmează parcursul firesc al unei dezvoltări, de avizare, autorizare și consultare publică, care să conducă la proiectul final”, a subliniat Raluca Munteanu, Director Dezvoltare IULIUS.
Soluțiile propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects pot fi descoperite în cadrul expoziției „Un Iași pentru viitor”, găzduită de Palatul Culturii din Iași, partener al evenimentului, până pe 14 iulie 2022, programul fiind de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 17.00, dar și pe platforma online www.iasipentruviitor.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau