Spania, zisă „Anglia”, s-a săturat de puşcărie. Ani în şir, ea a operat în Franţa
Dimensiune font:
Faptul că minorii cu vârsta sub 14 ani nu răspund penal pentru infracţiunile lor i-a dat Spaniei Drugu, zisă „Anglia”, o idee de afacere extrem de profitabilă. Originară din Păcureţi, femeia a selectat atent câteva duzini de puştani, i-a şcolit niţel în materie de furt şi, la începutul deceniului trecut, i-a trimis să opereze pe teritoriul francez...
Mai exact, operațiunile se desfășureau la marginea Parisului, cazarea fiind, iniţial, în barăci, într-un parc sau teren viran, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţi şi din municipul Roman.
Copiii se specliazaseră pe furturi din buzunare şi genţi, ei fiind cei care abordau victimele şi comiteau faptele. În fiecare dimineaţă, între orele 06.00 şi 10.00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor. Se făcea monetarul, şefa îşi lua partea, iar restul era împărţit între membrii bandei.
Activitatea reţelei a cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016, în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21. Copiii erau supravegheaţi mereu de către cei trei adulţi, acţiunau doar la comanda acestora. Foloseau un limbaj cifrat, atât în convorbirile telefonice, cât şi în conversaţiile prin viu grai. Astfel, de exemplu, banii erau numiţi „albe”, telefoanele sau portofelele „portocale”, „a mânca” înseamna a fura. Se estimează că, în perioada 2011-2016, gruparea condusă de Spania a izbutit să uşureze buzunarele parizienilor cu aproximativ 600.000 euro.
Peste 300 de jandarmi şi poliţişti au descins în tabăra din Saint Denis
Amploarea fenomenului n-a putut lăsa indiferente autorităţile franceze. După luni întregi de filaj, la începutul lui 2017, peste 300 de jandarmi şi poliţişti au descins în tabăra din Saint Denis, au fost percheziţionaţi toţi rromii aflaţi acolo, apoi s-a luat legătura cu procurorii ieşeani, aceştia au mobilizat o adevărată armată de forţe de ordine pentru a intra în Păcureţi şi a face controalele impuse. S-au strâns suficiente probe pentru ca liderii grupării să poată fi trimişi în judecată.
După extrădarea din Franţa, a început o anchetă migăloasă, astfel că procesul a început abia în aprilie 2020. Sentinţa Tribunalului a venit pe 9 decembrie, acelaşi ani, fiind una extrem de dură. Inculpaţii s-au ales cu pedepse totalizând 63 de ani închisoare. Spania a primit aproape zece şi nu s-a împăcat deloc cu ideea de a sta atâta vreme după gratii, a făcut, imediat, o primă contestaţie, demersul i-a fost respins în vara anului trecut, femeia n-a renunţat şi a solicitat Curţii de Apel anularea deciziei. Nici magistraţii de aici nu s-au arătat mai mărinimoşi, i-au respins solicitarea, sentinţa e definitivă, rămâne cu s-a stabilit iniţial. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau