Pacienții Institutului Regional de Oncologie (IRO) care au nevoie de chimioterapie în regim de spitalizare de zi primesc tratament în spații nou amenajate, după finalizarea lucrărilor de modernizare și reabilitare din cadrul proiectului „Creșterea calității serviciilor medicale de specialitate prin extindere, modernizare și dotare ambulatoriu integrat în incinta IRO”.
Proiectul cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional - ADR Nord Est a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Iași. Valoarea totală a proiectului, care a inclus lucrări de modernizare, dar și dotări cu aparatură de ultimă generație, mobilier și sistem de climatizare, este de 9.797.457,95 lei.
“Având în vedere creșterea numărului de pacienți spațiul disponibil a devenit insuficient și am ales să transformăm cele două curți exterioare ale Institutului. Curtea dinspre est a fost folosită pentru suplimentarea numărului de locuri de tratament în regim spitalizare de zi în condiții de confort pentru pacienți și personalul medical, iar curtea de vest va asigura spații destinate consultațiilor ambulatorii și Laborator de endoscopie digestivă superioară și inferioară unde se realizează investigații de control și protezări digestive”, a spune ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iași.
Lucrările la curtea de est, dedicată tratamentului pacienților, s-au realizat pe două niveluri (demisol și parter), cu acces dinspre spațiile de tratament existente, au început în iulie 2022 și au fost finalizate recent. Comunicarea între cele două niveluri se face cu ajutorul unei scări interioare și a liftului. Suprafața spațiilor la demisol este de 125 metri pătrați, iar la parter de 90 metri pătrați. Suprafața construită este de 120 metri pătrați, iar cea desfășurată de 240 metri pătrați.
Timp de doi ani, cât au durat lucrările, tratamentele chimioterapice realizate în regim de spitalizare de zi au fost mutate în strada Sărăriei, nr. 177 B, în clădirea de lângă Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice. Pacienții oncologici își fac acum tratamentul în noile spații complet renovate, în condiții la standarde europene, date în folosință de săptămâna trecută. Sunt disponibile, în prezent, 25 de locuri pentru chimioterapie și 8 pentru hematologie.
La începutul acestei luni au început și lucrările de reamenajare a Ambulatoriului Integrat, care au determinat și schimbări temporare în circuitele funcționale din Institut. La finalizarea acestor lucrări cu finanțare prin PNRR, în cadrul proiectului “Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienții oncologici”, în valoare totală de 11,81 milioane de lei, va fi suplimentat numărul de locuri pentru spitalizare de zi cu încă 23. Lucrările de modernizare a Ambulatoriului Integrat sunt programate să dureze până la finalul acestui an.
Anul trecut erau în evidența IRO 17.721 de persoane cu diferite forme de cancer, (10.603 fiind femei), cu 841 mai multe decât în 2022. Din ianuarie 2024 și până în luna iunie, la Institutul Regional de Oncologie au fost luați în evidență 1086 de noi pacienți cu diverse forme de cancer.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau