Strugurii din zona Iașului, mai devreme pe piață
Dimensiune font:
* anul se anunță a fi unul bun, s-ar putea culege chiar și șapte tone de struguri de pe un hectar, prețul însă va fi mic, mai ales ca piața e invadată de struguri aduși de peste hotare, mai aspectuoși, dar mai puțin gustoși, spun producătorii * ideea de viță de vie crescută în solarii capătă avânt
Producătorii de struguri din zona Iașului anunță că sezonul acestor fructe, mai ales ai celor de masă, va începe mai devreme anul acesta. Căldură a făcut ca fructele să ajunge la maturitate cu aproape două săptămâni mai repede față de alți ani. Astfel, la jumătatea lunii august deja vom avea pe mese struguri românești. Și ideea solariilor pentru vița de vie ia avânt.
În satul Isaiia, din comuna Răducăneni Petre Iacob are 14 hectare cu vița de vie. Pe patru dintre acestea are soiuri de struguri de masă, iar la cules va intra de la jumătatea lunii august. „Avem aromata de Iași, îi vom avea pe masă pe 15 august, mai devreme, de obicei era cam pe 25 august. Anul ăsta e mai devreme căci e foarte cald în acest an. Ei sunt buni ca struguri de masă, dar iese și vin buni din ei. Suntem pe o plantație mixtă de busuioaca de Bohotin, avem și mușcat de Hamburg, mușcat de
Anul se anunță a fi unul bun, ar putea culege chiar și șapte tone de struguri de pe un hectar, prețul însă va fi mic, mai ales ca piața e invadată de struguri aduși de peste hotare, mai aspectuoși, dar mai puțin gustoși, spun producătorii. „Se aduc mulți din alte țări și arată mai frumoși și mai , dar la gust nu se compară cu cei românești, care sunt mai dulci. Prețul diferă de la an la an, între 3 și 5 lei. Anul acesta se anunță o producție mare”, explică Petre Iacob, producător de struguri.
Struguri în solarii și în România
Specialiștii de la Universitate de Științele Vieții vorbesc și despre un nou trend, în unele zone din țară, cum ar fi la Buzău, unde unii producător au început să crească vița de vie în solarii încălzite, ajungând astfel să vândă struguri românești de masă încă din iunie. „Sub cerul liber, în natură trăim cu impresia că tot ceea ce e crescut așa e cu un gust mai bun și o aromă mai plăcută. În cazul strugurilor de masă, ajutorul dat de căldura dintr-un solar aduce momentul de maturitate comercială mai aproape de ceea ce dorește consumatorul. Astfel, am putea avea și în mai struguri din România. Ideea de viță de vie crescută în solarii capătă avânt, se pot oferi așadar consumatorului struguri românești în loc de cei din Turcia sau Grecia, unde vremea ajută aceste fructe să fie mature mai repet. Nu ar trebui să existe diferențe senzoriale între strugurii crescuți în solarii și cei din natură. Prețul diferă, căci cei din solarii sunt și mai scumpi”, explică conf. univ. dr. Cintia Colibaba, prodecan USV Iași, Facultatea de Horticultură.
Iesenii rămân însă fideli strugurilor românești crescuți sub cerul liber. „În general cumpăr din piață, consum și albi și negri. De preferat iau când apar cei românești ca sunt mai pe eco. Când îmi e poftă, cumpăr și din cei aduși de departe. E bine dacă apar și în solaria, atât timp cat sunt bio. Nu cred ca vor avea același gust”, spune o ieșeancă.
Strugurii românești din solarii costă 25 de lei kilogramul, iar cei provenind din țări precum Grecia, Turcia sau chiar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau