Subiecte cu grad mediu de dificultate, la Evaluarea Națională

1evaluare

Dimensiune font:

| 20-06-2023 07:00

* elevii, părinţii şi bunicii au răsuflat uşuraţi ieri, după prima probă a Evaluării Naţionale - Limba şi literatura română * subiectele au avut un grad de dificultate mediu şi au fost asemănătoare celor date la Simularea Naţională din luna martie * „Printre părinţii care stau cu emoţii înafara şcolii, la gard, şi le tremură inima pentru copilul care are examen de Evaluare Naţională, mă aflu şi eu”, a spus primarul Iașului

În cele 167 de centre de examen organizate în tot judeţul de Inspectoratul Şcolar pentru Evaluarea Naţională, participarea la prima probă scrisă a fost de 90,11%.

Inspectorul general, Luciana Antoci, spune că pentru Evaluarea Naţională au fost înscrişi 7.183 absolvenţi de clasa a VIII-a. Acesta este cel mai mare număr înregistrat în ultimii ani în judeţ. Însă prezenţi la prima probă a Evaluării Naţionale, cea la Limba şi Literatura Română au fost 6.828 de elevi. Nu s-au prezentat la examen 355 dintre elevii înscrişi, adică 4,94%. „Asta înseamnă un procent de 95,06% dintre elevii înscrişi. Asta înseamnă un procent egal cu cel de anul trecut. Nu au fost incidente. Subiectele au ajuns la timp la elevi, chiar dacă dimineaţă au fost câteva motive de îngrijorare pentru că nu am avut curent electric în două dintre UAT-uri. Problemele au fost remediate până la ora 09,00, astfel încât subiectele au ajuns la timp în faţa elevilor, a declarat Luciana Antoci, inspectorul general al ISJ Iaşi.

Subiecte de dificultate medie

Cei 6.828 elevi care au terminat clasa a opta au primit la proba Limba şi literatura română a Evaluării Naţionale două texte: „Limir împărat”, de Ioan Slavici şi „Deşertul pentru totdeauna”, de Octavian Slavici. Elevii aveau de demonstrat, printre altele, că au înţeles textele la prima vedere, că pot să stabilească valoarea de adevăr a unor enunţuri din aceste fragmente literare, şi să identifice două figuri de stil şi să precizeze felul acestora.

La subiectul al doilea, elevii au avut de realizat caracterizarea personajului Lia din opera „Limir împărat”, să prezinte în cel mult 30 de cuvinte un element comun al celor două texte. De asemenea, elevii au trebuit să răspundă şi să motiveze dacă respectarea regulilor este importantă. 

Elevilor care au susţinut ieri Evaluarea Naţională la Limba şi Literatura Română li s-a cerut să identifice cuvinte care contin hiat, cuvinte derivate dintr-o serie, găsirea sensului unei secvente din patru variante date, omonime şi substantive comune. Ei au trebuit să alcătuiasca enunţuri cu verbul „a face” la modul imperativ negativ singular, un enunţ asertiv în care pronumele personal ea” să fie complement prepoziţional şi să transcrie propoziţiile subordonate dintr-o secvenţă, precizând felul acestora.

Candidaţii la Evaluarea Naţională au avut de completat diferite enunţuri folosind formele corecte de genitiv, condiţional-optativ sau adjectiv pronominal posesiv. „Subiectele sunt asemănătoare simulării naţionale din luna martie. Aşa au spus elevii, aşa am constatat şi noi după consultarea subiectelor. Sunt de un nivel mediu de dificultate. Cu alte cuvinte, sunt subiecte abordabile pentru oricine s-a pregătit. După simulări s-au făcut foarte multe activităţi remediale pentru pregătirea examenelor naţionale”, a declarat inspectorul general, Luciana Antoci, care de profesie este profesoară de Limba şi Literatura Română.

Şi profesorii de specialitate spun că subiectele au fost echilibrate, având o dificultate medie. „Prima parte a urmărit o serie de cerinţe care se regăsesc şi în evaluările PISA, având ca reper citirea atentă a două texte-suport. Astfel, au fost vizate, în egală măsură, înţelegerea temeinică a informaţiilor, valorificarea acestora, dar şi asocierea cu un alt text literar din repertoriul de lectură al elevilor. Cerinţele arondate competenţei lingvistice au vizat atât cunoaşterea elementelor de fonetică şi de vocabular, cât şi a aspectelor ce ţin de morfologie sau sintaxă. Alcătuirea enunţului imperativ cu verbul a face la forma negativă şi punctul 8 pot fi considerate, în termeni rezonabili, două cerinţe provocatoare care au verificat atenţia elevilor şi cunoaşterea normelor ortografice în vigoare”, ne-a spus prof. dr. Gheorghiță Răileanu, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”.

Elevii, bucuroşi că subiectele au fost uşoare

Pentru mulţi dintre elevi prima zi a Evaluării Naţionale a fost „super”. La ieşirea din sala de examen, majoritatea absolvenţilor de clasa a opta consideră că subiectele la proba Limba şi Literatura Română au fost uşoare spre mediu. Cu toţii au fost bucuroşi că s-au descurat. „Nu mă aşteptam să fie atât de uşor. Am reuşit să rezolv toate cerinţele la fiecare subiect. Recunosc, am mai multe emoţii la Matematică, a spus Alexandru, unul dinte absolvenţii clasei a VIII-a de la Colegiul Vasile Alecsandri”.

Emoţiile primului mare examen încă îşi pun amprenata pe mulţi dintre elevii care au terminat clasa a opta. Gânditori sau zâmbitori, îşi caută din priviri prietenii şi se verifică unul pe altul pentru a vedea dacă şi unde au greşit în timpul examenului. „A fost super, pentru că a fost uşoară şi partea de literatură şi partea de gramatică. La partea de gramatică am avut două exerciţii mai grele, în rest a fost simplu. Nu am avut emoţii la Română, dar cu siguranţă că voi avea la Mate, spune Matei, un absolvent al clasei a VIII-a de la Liceul „Dimitrie Cantemir.

Cei mai emoţionaţi au fost însă părinţii şi bunicii care au petrecut ore întregi în apropierea unităţilor şcolare. Printre cei care au avut emoţii intense s-a aflat şi primarul Iaşului. „Printre părinţii care stau cu emoţii înafara şcolii, la gard, şi le tremură inima pentru copilul care are examen de Evaluare Naţională, mă aflu şi eu. Subiectele mi se par abordabile. Unele dintre ele au fost subiectul unor teze. Dar emoţia examenului este diferită de orice altă emoţie pe care o avem în timpul anului şcolar, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Următoarea probă scrisă a Evaluării Naţionale, cea la Matematică, va avea loc miercuri.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Media de admitere, doar nota finală de la Evaluarea Naţională

Anul acesta media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

În cazul in care doi candidaţi au medii de admitere legale, aceştia vor fi departajaţi folosind nota obţinută la proba de Limba şi literatura romană din cadrul Evaluării Naţionale; Nota obţinută la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale; media generală de absolvire a claselor a V-VIII.

În cazul în care la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate mai sus egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei