Sute de minore devin mame, an de an, la Iași

1mame minore

Dimensiune font:

| 29-05-2022 15:38

* anul trecut, la Iași au născut peste 200 de minore * îngrijorător este faptul că aproape 20 dintre acestea au devenit mămici la... 15 ani * în primele patru luni ale anului 2022, doar la Marternitatea „Cuza Vodă” au fost înregistrate 30 de mame minore * majoritatea minorelor gravide provin din mediul rural sau din familii defavorizate, însă trendul este în schimbare  

Mame minore, copii cu copiii, au schimbat păpuşa cu un bebeluş... Auzim tot mai des astfel de etichete puse fetelor care deşi nu au 18 ani au devenit mame. Pentru unii sunt doar nişte cifre din statistici, pentru alţii poveşti şi lecţii de viaţă. Dincolo de toate acestea, astfel de cazuri ne arată lipsa de educaţie pentru sănătate şi incapacitatea noastră, a tuturor, de a proteja copiii vulnerabili.

La maternitatea „Elena Doamna”, în cursul anului 2021 au născut 62 gravide care aveau vârsta mai mică de 18 ani. Cea mai tânără mămică a fost o fată care nu a împlinit încă 14 ani. În cursul anului 2021, comparativ cu 2020, la Maternitatea „Elena Doamna” au născut mai multe  minore . „Şi în acest an, ţara noastră se menţine pe primul loc în Europa la nivelul mamelor minore. Numărul ar putea fi mai mare, dacă ar fi să ne raportăm la populaţia totală, implicit cea migrantă. E posibil ca această cifră să fie mai mare decât ceea ce adunăm noi în interiorul graniţelor. E un subiect foarte dureros”, a declarat Martinescu, managerul managerul Maternităţii „Elena Doamna”.  

Creşte incidenţa mamelor minore nu doar în Iaşi sau în România

Şi la Maternitatea „Cuza Vodă” numărul celor care au devenit mame înainte de a împlini vârsta majoratului este îngrijorător de mare. Mai precis, 140 de tinere cu vârste între 13 şi 17 ani au devenit mame. La fel de îngrijorător este faptul că 14 din cele 140 de minore au devenit mămici la 15 ani. Tot statisticile arată că în primele patru luni ale anului 2022 au fost 30 de minore care au devenit mămici.

Majoritatea minorelor gravide provin din mediul rural sau din familii defavorizate. Însă se pare că trendul începe să se schimbe. Este o creştere a incidenţei mamelor minore nu doar în Iaşi sau în România, ci şi Belgia, Olanda, Franţa, SUA. Problema e că procentul minorelor care rămân gravide este mai mare la noi în comparaţie cu alte ţări, din punct de vedere al raportului la numărul de locuitori. Dacă în urmă cu 10 ani erau mai multe minore gravide din mediul rural care năşteau, în momentul de faţă pot să spun că numărul minorelor înscepe să fie mai numeros în mediul urban decât în mediul rural, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu.

Cele mai multe dintre tinerele mămici spun că nu au avut acces la informaţii privind prevenirea sarcinilor timpurii sau nedorite. De aceea, medicii pledează pentru introducerea orelor de educaţie sanitară. În timpul acestor cursuri trebuie să le explicăm elevilor şi despre contracepţie, şi despre bolile cu transmitere sexuală, acele BTS-uri, şi despre vaccinul anti HPV sau despre riscurile pe care le produce obezitatea sau despre faptul că dacă nu ai o ţinută corectă în clasă poţi să faci scolioză sau alte afecţiuni ale coloanei vertebrale. Plus o mie de alte lucruri, spre exemplu, cum să nu te infectezi cu hepatită, sifilis, HIV şi aşa mai departe. Fără educaţie sanitară tragediile vor continua, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

„Minorele care rămân gravide au multe probleme de sănătate, au patologii asociate”

Din nefericire, aceste minore nu au condiţii de trai şi nici parte de supraveghere şi îngrijire medicală în timpul sarcinii, la spital ajung în stare precară, iar ulterior dau naştere unor bebeluşi care, la rândul lor, au probleme de sănătate. „Organismul nu este bine format la vârste de 14-15 ani. Pe la 17-18 ani doar unele fete sunt dezvoltate corespunzător. Dar toate aceste minore care rămân gravide au multe alte probleme de sănătate, au patologii asociate. În primul rând organismul nu e suficient de bine dezvoltat să ducă în bune condiţii o sarcină până la termen. Se ajunge la un risc mai mare de avort în trimestrul I sau II de sarcină, sau la naştere prematură. În al doilea rând, au foarte multe infecţii sexuale, infecţii genitale, care la rândul lor cresc riscul de naştere prematură. Sunt foarte multe gravide minore care au anemii netratate. Sarcinile lor nu sunt urmărite corespunzător, pentru că fetiţele îşi ascund sarcinile chiar şi de familie, nu mai spun că nu merg la medic pentru a-şi face controalele şi analizele necesare. Foarte multe dintre aceste sarcini sunt cu întârzieri de creştere intrauterină. Adică, fătul nu se mai dezvoltă corespunzător. Asta datorită faptului că placenta acestor minore nu mai are o funcţie normală. Bineînţeles, acel copil se va naşte şi prematur şi cu o greutate mai mică decât vârsta gestaţională. El va trebui să stea mult timp în terpaie intensivă, va deveni un copil fragil care va avea risc de boli pulmonare, şi tot felul de sechele de dezvoltare atât neuropsihică dar şi motorie. Aceşti copii prematuri au aceste riscuri. Deci, din punct de vedere medical, prezintă un risc crescut de complicaţii atât pentru mame, cât şi pentru copiii lor, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu. 

Lăsând la o parte tragediile care se întâmplă în şcoală - minorele sunt nevoite să întrerupă studiile, sau în familie sunt bătute, izgonite şi alungate, repercusiunile nu sunt doar asupra lor, şi asupra copiilor acestora. Cel mai trist este că nu au parte nici de un viitor. O sarcină schimbă viaţa. Din punct de vedere emoţional, minorele gravide intră într-o criză. Astfel, apare criza de sarcină. Adică se activează în momentul în care minora nu ştie ce să facă, cum să procedeze cel mai corect. În cazul în care nu are sprijin emoţional, situaţia minorelor însărcinate nu este prea favorabilă. Sprijinul ar trebui să vină în primul rând din partea familiei. Minorele gravide care au ajuns la maternitate şi cu care am lucrat eu nu aveau sprijin din partea familiei, a partenerului. Mama, tata şi partenerul sunt factori foarte importanţi. Când spun sprijin mă refer la sprijinul emoţional, psihologic, spiritual şi financiar. Fiecare dintre aceste paliere e important, cred eu, şi nu se poate unul fără altul, a spus Anca Pulpa, psiholog ProVita de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care colaborează cu medicii de la Elena Doamna.

În astfel de cazuri e nevoie de sprijinul familiei extinse, al comunităţii sau organizaţiilor neguvernamentale. Sunt psihologi, asistenţi sociali, preoţi, o întreagă echipă, în cadrul asociaţiei noastre care se ajută gravide aflate în situaţie deosebită, printre ele fiind şi minore, a spus psihologul Anca Pulpa. Laura RADU

 

 

  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Râul Moldova continuă să facă victime. Un tânăr de 18 ani este căutat de pompieri după ce a sărit în apă să-și salveze sora de la înec
02/07/2022 18:08

Pompierii au anuntat că intervin sambătă, 2 iulie, pentru găsirea unui tanăr de 18 ani care ar fi intrat in raul Moldova si nu a mai iesit. Acesta sărise in apă pentru a-si salva sora de la inec. Î ...

Județu Neamț, amenințat de furtuni
02/07/2022 14:20

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sambătă o avertizare de COD ROSU de vijelii, furtuni si grindină in următarea oră. ISU Neamt a avertizat in legătură cu fenomenele asteptate printr-un me ...

Un elev din Iaşi a luat aurul la Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori
02/07/2022 11:55

În perioada 28 iunie – 3 iulie 2022, la Sarajevo (Bosnia si Hertegovina) se desfăsoară cea de a 26-a editie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2022). La Olimpiadă Balcani ...

IASI- O farfurie cu cocaină și carne expirată găsite la perchezițiile din dosarul StartUp-Nation - Prejudiciul de 1,6 milioane de lei recuperat integral
02/07/2022 09:12

Parchetul instantei supreme a declansat, joi, un dosar de evaziune, delpaidare si alte fapte economice privind modalitatea in care un grup de persoane ar fi devalizat programul start-up-nation de deschidere a m ...

Copil opărit pe mai bine de jumătate din corp. A fost adus la Iași cu elicopterul SMURD
02/07/2022 08:30

n copil de 9 ani a fost transferat cu elicopterul SMURD de la Spitalul Roman la Spitalul pentru Copii din Iaşi. Copilul se află in stare gravă. El a suferit arsuri pe mai bine de jumătate din corp după ce ...

Al doilea tren cu probleme în trei zile în zona Podu Iloaiei, în Iași
01/07/2022 21:06

Un tren de călători privat s-a defectat, vineri, pe linia dintre Podu Iloaiei şi Harlău, judeţul Iaşi, defecţiunea fiind insă remediată de mecanic. „Trenul privat 11407 Regio Călători s-a de ...

Turneul Internațional Stradivarius - „PAGANINI MAGIC” ajunge la Iași. Celebrul Alexandru Tomescu va concerta gratuit
01/07/2022 17:41

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iasi, in calitate de partener, invită iesenii duminică, 3 iulie 2022, ora 19.00, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, la evenimentul ce se va desfăsura la I ...

Iașul, capitala jazzului
01/07/2022 15:44

Iesenii sunt asteptati, in acest weekend, la a doua editie a festivalului Jazz City, cel mai mare festival de acest gen din regiunea Moldovei. Începand de vineri, timp de trei zile, iubitorii muzicii sunt ...

După contestații a crescut promovabilitatea la Bac
01/07/2022 15:11

A crescut rata de promovare a elevilor care au susţinut Bacalaureatul in prima sesiune, cea din luna iunie. După solutionarea contestatiilor, rata de promovare este de 83,15%. Încă un elev a obţinut m ...

„Nu vom avea un nou val pandemic”
01/07/2022 14:55

  A inceput să crească numărul persoanelor internate din cauza coronavirusului. La Spitalul de Boli Infecţioase, in ultima săptămană au fost 17 internări, doi dintre pacienţi fiind in stare grav ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei