Ţeapă de jumătate de miliard de lei şi patru luni de puşcărie în America
Dimensiune font:
înşelăciunea a avut loc acum un sfert de secol * infractorul a fugit imediat din ţară * iniţial, fusese condamnat la 10 ani şi şase luni * în 2014, s-a făcut aplicarea legii penale mai favorabile, pedeapsa i-a fost redusă la cinci ani * arestat în vederea extrădării, condamnatul a cerut redeschiderea procesului penal * într-un final, a primit un an şi şase luni cu amânare
Sandu Nicuşor Moroşanu a făcut parte din tagma marilor ţepari ai anilor '90. A înfiinţat o firmă, L&N Honeywork Comp, şi-a deschis un stand în Siraj, o vreme s-a comportat ca un om de afaceri respectabil. Avea cont bancar, lucra numai cu facturi, ţelul era să capete încrederea furnizorilor.
Pe atunci, foarte tânăr, întreprinzătorul a ticluit bine planul. Când s-a văzut cu viza de SUA, a acţionat. În doar cinci zile (10-15 august 1998), a cumpărat de la Fabrica de Ţigarete Iaşi marfă în valoare de de 549.426.000 lei vechi. Câteva sute de baxuri cu ţigări Carpaţi, Snagov şi Iaşi. Le-a achitat cu file CEC, deşi n-avea niciu sfanţ în cont, apoi le-a vândut la jumătate de preţ celor 4-5 engrosişti din care se ocupau cu aşa ceva. Cu banii jos, în cash, fără niciun fel de act.
O săptămână mai târziu, contabila de la Fabrica de Ţigarete s-a dus la bancă, să vadă dacă au intrat în cont banii pentru prima factură. I s-a răspuns că fila CEC a fost refuzată la bancă pe motiv de lipsă de disponibil în cont. La fel s-a întâmplat şi cu celelalte patru, astfel încât fabrica a sesizat poliţia.
A reuşit să scape nedibuit aproape două decenii
La vremea aceea o ţeapă de aşa valoare însemna ani grei de puşcărie şi judecată în stare de arest preventiv. Poliţiştii au descins la domiciliul lui Moroşanu, pe strada Grădinari, dar n-au reuşit să-şi pună în aplicare mandatul. Ţeparul dispăruse. A fost dat în consemn la frontieră şi aşa s-a aflat că părăsise ţara.
Procesul a mers mai departe şi, pe 28 octombrie 1999, Moroşanu a fost condamnat în lipsă la 10 ani şi şase luni de închisoare. Pe numele lui s-a emis mandat internaţional de arestare. Degeaba. Parcă intrase în pământ. A reuşit să scape nedibuit aproape două decenii. Se stabilise în S.U.A., îşi găsise un job decent într-un mic orăşel din statul Georgia şi dormea liniştit noaptea.
Între timp, s-a schimbat Codul penal, cei de la Tribunalul Iaşi s-au autosesizat şi s-a aplicat principiul legii penale mai favorabile. Astfel, pe 10 decembrie, pedeapsa i-a fost redusă la cinci ani.
N-a ajuns imediat după gratii, ci abia pe 12 aprilie 2018, când americanii i-au dat de urmă şi l-au încătuşat în vederea extrădării. Moroşanu a stat închis doar patru luni, până pe 10 august. Ingenios şi bine sfătuit de avocaţi, a cerut redeschiderea procesului, invocând prescripţia. Tribunalul şi declinat competenţa, cauza a fost preluată de Judecătoria Iaşi, care, în primă instanţă, i-a dat dreptate. Pe 29 mai 2019, magistraţii de aici au dispus încetarea procesului penal împotriva lui Moroşanu.
Procurorii au atacat sentinţa la Curtea de Apel, iar judecătorii au desfiinţat-o în integralitatea, cauza fiind trimisă spre rejudecare.
Prejudiciul nu mai poate fi recuperat. Fabrica de Ţigarete Iaşi a fost radiată Dosarul lui Moroşanu a revenit astfel la Judecătoria Iaşi, opinia magistraţilor fiind, de data asta, cu totul alta. „Nu se poate dispune încetarea procesului penal în considerarea intervenţiei prescripţiei răspunderii penale cu luarea în calcul şi a timpului scurs de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la data pronunţării încheierii în calea extraordinară de atac, prin care s-a dispus redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsă. O dată cu rămânerea definitivă a hotărârii penale începe să curgă termenul de prescripţie a executării pedepsei”.
Mai precis, în momentul în care Moroşanu a cerut redeschiderea procesului, termenul de prescripţie a răspunderii penale nu era împlinit. S-a luat în calcul nu data comiterii faptei, ci anul în care Tribunalul Iaşi a aplicat principiul legii penale mai favorabile, adică 2014.
În final, deznodământul a fost mai mult decât mulţumitor pentru ţepar. Judecătorii au ţinut cont de conduita avută de inculpat după săvârşirea infracţiunii, faptul că şi-a văzut de treabă acolo în America, sentinţa dată vineri, 11 noiembrie a.c., fiind una extrem de blândă în raport cu cea de acum aproape un sfert de secol. Un an şi şase luni, cu amânare. Cât priveşte latura civilă, prejudiciul nu mai poate fi recuperat. Fabrica de Ţigarete Iaşi a fost radiată din Registrul Comerţului în 2012. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau