Toate parcurile de joacă din oraş vor fi verificate
Dimensiune font:
Sunt vizate echipamentele din aceste incinte, iar cele neconforme vor fi scoate din uz * verificările au fost anunţate la o zi după ce un copil de 13 ani şi-a rupt mâna căzând dintr-un leagăn al cărui lanţ de susţinere a cedat
Grav incident petruct marţi într-un parc de joacă situat pe Aleea Rozelor nr. 12. Un copilul de 13 ani, s-a oprit cu colegii săi după orele de curs pentru a se da în leagăn, însă după numai câteva minute, lanțul care susținea leagănult s-a rupt, iar copilul a fost accidentat. Un șofer care trecea prin zonă a oprit mașina și a sunat imediat la numărul de urgență 112. Oamenii care erau de față susțin faptul că băiatul a căzut și a rămas inconștient. Băiatul a fost transportat la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, cu fractură de antebraț, fără alte leziuni, și a fost internat la Secția de Ortopedie. Medicii de la Spitalul de Copii i-au aplicat o procedură de reducere ortopedică și i-au pus mâna în ghips. În prezent starea generală a copilului este bună.
Ieri, oficialii Primăriei au oferit informaţii suplimentare despre acest incident. Astfel, spațiul de joacă a fost modernizat complet în anul 2012, iar de atunci au fost făcute revizii periodice și mai multe lucrări de reparații. „De altfel, spațiul de joacă este inclus într-o Notă de comandă de executare de reparații pe care Primăria Iași a trimis-o către Servicii Publice SA”, spun aceştia. Din verificările făcute de reprezentanții municipalității la fața locului rezultă că întreținerea spațiului de joacă nu este, într-adevăr, la nivelul așteptărilor, iar acest lucru face obiectul unei verificări interne. „Cauza accidentului este ruperea unui lanț în partea superioară, la îmbinarea cu inelul de prindere din bara orizontală, acolo unde forța de frecare este maximă. Această îmbinare a fost supusă unei forțe considerabile în momentul ruperii, ca urmare a unei utilizări intense, peste cea regulamentară. Scaunul leagănului se află la o înălțime de circa 40 de centimetri față de sol, iar solul este acoperit cu un covor de cauciuc (tartan), astfel încât o eventuală cădere de la această înălțime nu poate cauza leziuni grave. Ținând cont de leziuni, căderea copilului s-a produs de la o înălțime mai mare de 40 de centimetri. Cel mai probabil, băiatul s-a urcat cu picioarele pe scaun, contrar regulamentului de utilizare, iar un lanț a cedat”, mai explică oficialii Palatului Roznovanu.
Verificări interne
În aceste condiții, conducerea Primăriei Iași a dispus verificarea suplimentară a stării tuturor echipamentelor din toate spațiile de joacă, repararea lor urgentă sau, după caz, scoaterea din uz. Totodată, vor fi făcute verificări interne cu privire la eventuala neaducere la îndeplinire a Notelor de comandă privitoare la diverse intervenții în astfel de spații. De asemenea, Poliția Locală va inspecta de urgență toate spațiile de joacă, va intensifica patrulele în aceste zone, va raporta toate deficiențele constatate sau, după caz, va lua măsurile legale privind păstrarea ordinii publice și utilizarea regulamentară a echipamentelor. „Regretăm acest incident și facem apel la toți utilizatorii să folosească echipamentele din spațiile de joacă în mod corespunzător, cu respectarea limitelor de vârstă și de greutate și a specificului de activități!”, mai spun eci din Primăria Iaşi.
Inspectate permanent
În Iaşi, Primăria gestionează 213 spații de joacă pentru copii, din care 170 au fost modernizate în ultimii șapte ani, restul fiind în diverse etape ale unor noi programe de modernizare. Spațiile de joacă sunt inspectate permanent de angajați ai Primăriei, Poliției Locale și Servicii Publice SA. Regulamentul de organizare şi funcționare a spaţiilor de joacă pentru copii aflate pe domeniul public din municipiul Iași este stabilit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 338 / 2006, iar regulile de utilizare sunt afișate pe panouri amplasate la fiecare spațiu. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau