Tratamente minune la Institutul de Psihiatrie „Socola”

1socola

Dimensiune font:

| 17-01-2023 07:49

Una dintre cele mai grave boli ale omului ajuns la vârsta senectuţii, boala Alzheimer, va fi tratată la Institutul de Psihiatrie „Socola” cu ajutorul unui dispozitiv extrem de performant.

Aparatul minune este doar unul dintre obiectivele care urmează a fi realizate de cei de la „Socola” în următorii doi ani. Totul se va face prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în cadrul unui proiect ce prevede reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului Integrat.

Noul proiect care urmează să fie implementat la „Socola”, al doilea pe bani europeni, permite psihiatrilor să înfiinţeze un Centru de diagnostic precoce şi tratament pentru maladia Alzheimer şi totodată să cumpere un dispozitiv inovator în tratamentul acestei boli. „Tratamentul acţionează prin mecanisme biologice precum creşterea permeabilităţii celulare, creşterea VEGF, stimularea BDNF, eliberarea de oxid nitric ce ajută la diminuarea depozitelor neurofibrilare specifice bolii Alzheimer. Vom fi singurul spital din România care va utiliza stimularea transcraniană prin impulsuri (TPS) pentru tratarea maladiei Alzheimer, cu ajutorul sistemului NEUROLITH - primul şi singurul omologat pentru tratarea sistemului nervos central al pacienţilor bolnavi de Alzheimer”, a spus dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Prin intermediul acestui proiect va fi achiziţionat şi un polisomnograf care va fi utilizat în diagnosticarea tulburărilor de somn, a sindromului de apnee în somn, narcolepsiei, tulburărilor de mişcare în somn, a anumitor categorii de boli încadrate ca somnambulism.

Boli psihice tratate cu ajutorul realităţii virtuale şi stimulare cognitivă

Prin proiectul care vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului Integrat va fi cumpărat cu fonduri din PNRR şi echipamentul pentru realitate virtuală. Acesta are o eficienţă terapeutică demonstrată de specialişti din întreaga lume, şi oferă posibilitatea de manipulare a mediilor virtuale într-o manieră care să faciliteze progresul pacienţilor. „Folosirea unor software-uri dedicate permite o progresie eficace a terapiei VR, are capacitatea de a oferi pacientului posibilitatea de a putea explora mediile virtuale folosind membrele inferioare, având posibilitatea oferă în mediul virtual capacitatea de explorare în timp real a mediului creat. Vom achiziţiona, de asemenea, şi un echipament pentru stimulare cognitivă. Vorbim aici despre un sistem destinat atât pentru tratarea, cât şi pentru analiza diferitelor deficite cognitive ale pacienţilor: deficienţe de memorie, de atenţie, deficite de planificare, raţionament logic, activităţi din viaţa de zi cu zi şi deficite de câmp vizual”, a spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Laborator dotat pentru analiza neurolepticelor

Laboratorul institutului va fi dotat cu o aparatură de analiză a neurolepticelor. Poate fi utilizat în diagnosticul bolii Alzheimer şi are un rol potenţial în diagnosticul schizofreniei, a tulburării depresive sau bipolare.

Prin acest proiect se vor asigura minimum două cabinete de ecografie unde se vor putea face toate tipurile de ecografii: ecografie abdominală, ecocardiografie, ecografie părţi moi şi vase. Va fi înfiinţat un cabinet pentru electrocardiografii, monitorizării Holter şi ABPM, spirometrie, indice gleznă-braţ, în regim ambulatoriu, şi asigurarea dotărilor necesare pentru aceste tipuri de explorări.

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi îşi propune să crească şi numărul de spaţii de consultaţii pentru specialităţile existente deja în structura funcţională. „Vorbim aici despre reumatologie - specialitate justificată de patologia ce implică afectarea ţesutului conjunctiv şi articular, în cadrul aceleiaşi boli; precum şi despre geriatrie si gerontologie - întrucât în structura organizatorică funcţionează în prezent secţia de cronici, pacienţii vor putea fi monitorizaţi în ambulatoriu cu efect imediat în reducerea numărul de internări continue”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre.

Perioade mai scurte de aşteptare şi de spitalizare

Prin acest proiect cei de la Socola vor să reducă durata de spitalizare, reducerea perioadei necesare efectuării unor investigaţii, fapt care duce implicit la reducerea costurilor atât pentru pacienţi cât şi pentru spital. „Ne interesează şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, prin creşterea speranţei de viaţă sănătoasă, toate investiţiile convergând, în final, spre acest deziderat extrem de important. Noul Ambulatoriu Integrat se va adresa atât pacienţilor din judeţul Iaşi, cât şi celor din întreaga ţară, mai ales dacă ne referim la Centrul de diagnostic precoce şi tratament pentru maladia Alzheimer”, a declarat managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Proiectul „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Ambulatoriu Integrat al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi” are o valoare totală de 13,7 milioane de lei, din care 13,1 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile obţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi 549.641 lei contribuţia proprie a unităţii medicale. Termenul de implementare al proiectului este de 24 de luni.

Acesta este cel de-al doilea proiect pentru care Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi obţine finanţare din fonduri europene, primul fiind „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii electrice din incinta Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi”, cu o valoare totală de 10.625.309,26 lei. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Marea 2014 - 2020.

Atât în România cât şi la nivel internaţional se observă o creştere a incidenţei tulburărilor psihice din ultimii an, fapt care reprezintă o problemă emergentă. În România în anul 2020 a existat o creştere cu 1,8 la sută a cazurilor noi ale tulburărilor mintale raportat la numărul total al afecţiunilor medicale, cu o incidenţă de 1200 cazuri noi la 100.000 de locuitori.

Datele statistice exprimate la 100.000 locuitori arată că în anul 2020 de la nivelul judeţului Iaşi au fost înregistrate 1885 cazuri de tulburări mintale şi de comportament; 269 cazuri de episoade depresive. De asemenea, din evidenţele de la Socola reiese că incidenţa tulburări ale dezvoltării psihologice şi alte tulburări fără precizare este egală cu 4,41, iar incidenţa demenţei fără precizare pe judeţe este de 57,39.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

„Cărți cu Suflet pentru Copii Speciali”
14/11/2024 13:49

Într-o lume in care cuvantul poate aduce alinare, iar povestile pot să deschidă noi orizonturi, Clubul Inner Wheel Iasi lansează campania „Cărti cu Suflet pentru Copii Speciali” – o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei