Tratamentul ridurilor cu toxina botulinică

susanu_eve22-02-2020

Dimensiune font:

| 01-03-2020 12:54

Considerat în Statele Unite „tratamentul din pauza de cafea”, tratamentul de rejuvenare facială cu toxina botulinică reprezintă o metodă neinvazivă, rapidă şi eficientă de corectare a ridurilor feţei şi ale gâtului (regiunea cervicală).

Cunoscute sub denumirea de riduri de expresie, ridurile faciale şi cervicale apar prin subţierea marcată a pielii la locurile de pliere, ca urmare a contracţiilor muşchilor cervico-faciali. Spre deosebire de ridurile fine, care apar ca urmare a procesului de îmbătrânire (prin scăderea cantităţii de apă, a fibrelor elastice şi de colagen), ridurile de expresie pot apărea la vârste mult mai tinere. Deşi reprezintă trăsăturile de caracter ale fiecăruia dintre noi (uneori chiar reprezentând o fire veselă, „zâmbăreaţă”), totuşi prezenţa ridurilor de expresie dă un aspect inestetic, îmbătrânit al feţei şi al gâtului.

Tratamentul cu toxina botulinică are ca scop limitarea sau normalizarea (atunci când se produce în exces) contracţiei unor anumite grupe musculare faciale. De reţinut este că blocarea completă a acţiunii musculare faciale, cu obţinerea cunoscutei „feţe îngheţate”, nu reprezintă un obiectiv terapeutic, ci, mai curând, un eşec. Scopul tratamentului este de a obţine un facies luminos, armonios, simetric, cu mimica redusă absolut imperceptibil pentru cei din jur.

Toxina botulinică este un inhibitor al legăturii dintre fibrele nervoase motorii care „dau comanda” şi muşchi. Prin fixarea sa între nervul motor şi fibrele musculare (la nivelul plăcii neuromusculare) are loc blocarea contracţiei muşchiului respectiv pentru perioada sa de acţiune. Intervalul de timp este condiţionat de produsul folosit (între 4 şi 8 luni, în medie 6 luni) şi în funcţie de numărul de injectări (la fiecare nouă injectare, perioada de acţiune creşte prin scăderea progresivă a diametrului unui muşchi aflat în repaus).

Indicaţiile tratamentului de rejuvenare cu toxina botulinică sunt:
– tratamentul ridurilor exagerate ale feţei: riduri frontale orizontale sau verticale (glabelare), din jurul ochilor, dintre nas şi obraji, din jurul buzelor;
– tratamentul „benzilor” cervicale;
– corectarea asimetriilor faciale (de exemplu, cele din paralizia facială);
– corectarea contracţiilor involuntare ale unor anumite grupe musculare (ticuri);
– liftingul chimic.

În afară de tratamentul ridurilor de expresie, toxina botulinică se foloseşte cu succes în tratamentul hiperhidrozei (transpiraţia în exces).

Dintre contraindicaţiile tratamentului cu toxina botulinică:
– tratamentul, ca şi scop în sine, al leziunilor produse de acţiunea UV;
– tiroidita autoimună;
– miastenia gravis;
– alte afecţiuni autoimune.

Tratamentul constă în injectarea unei soluţii cu ajutorul unor ace extrem de fine (de grosime similară cu un fir de păr) la nivelul zonelor de tratat. De exemplu, pentru ridurile verticale ale frunţii (dintre sprâncene) este nevoie în medie de 5 injectări, ridurile „labă de gâscă” necesită, în medie, 3 injectări etc. Injectările se pot face cu sau fără anestezie de suprafaţă, fiind foarte bine tolerat de majoritatea pacienţilor. Efectul toxinei botulinice începe să se instaleze după 3-4 zile de la injectare, fiind maxim după 14 zile. Odată cu relaxarea musculaturii, mai ales în cazul în care ridurile nu sunt foarte profunde, are loc, în mod complementar, un proces de reparare a straturilor pielii, astfel încât la efectul direct produs de toxina botulinică se adăugă şi un efect indirect reparator, care contribuie la obţinerea unui rezultat estetic superior. După aproximativ 6 luni efectul inhibitor al toxinei botulinice se diminuă treptat, musculatura reluându-şi funcţia anterioară injectării. S-a remarcat că, după o nouă injectare, perioada până la reluarea activităţii musculare creşte progresiv.

Odată cu instalarea relaxării musculaturii mimicii faciesul capătă un aspect luminos şi mult întinerit.

Printre efectele adverse se numără:
– înroşiri la locul de injectare – sunt pe o suprafaţă mică, cedează spontan după 10-15 minute;
– dureri în momentul injectării – sunt minime, foarte bine tolerate de majoritatea pacientelor; la nevoie poate fi folosită cremă anestezică (local);
– mici vânătăi la locul de injectare – sunt rare, se resorb spontan în 7-10 zile;
– efect de „cădere” şi „senzaţie anormală” a feţei – este tranzitorie, durează câteva zile;
– în cazul deplasării accidentale a unei cantităţi de substanţă la nivelul altui muşchi decât cel vizat apare blocarea altor grupe musculare; cea mai neplăcută este limitarea deschiderii ochilor sau vederea dublă; în cazul în care injectarea se face corect, cu o cantitate mică de substanţă pe fiecare punct, acest efect dispare spontan în 2-3 săptămâni.

Pentru obţinerea unor rezultate estetice superioare se recomandă, în general, combinarea tratamentului cu toxina botulinică cu o tehnică de umplere a ridurilor şi una de rehidratare generală a feţei şi decolteului.

 

Dr. Sidonia Susanu,

Medic Primar Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

Director Medical la Susanu Clinic

www.susanuclinic.ro

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primăria cere ajutorul Guvernului pentru plata agentului termic
12/11/2024 20:09

* „Este o provocare foarte mare pentru municipalitate, cu atat mai mult cu cat nici in acest an nu am primit niciun leu de la Guvern pentru a acoperi măcar o parte din costul gazelor. Sunt surprins in mo ...

„Epidemie de miopie” în rândul tinerilor ieșeni
12/11/2024 20:08

În ultimii ani, numărul cazurilor de miopie in randul copiilor a crescut considerabil, sustin specialistii. Conform cadrelor medicale, tinerii au tot mai des probleme cu vederea din cauza faptului că pe ...

Grevă la Arhivele Naționale
12/11/2024 20:07

 Angajaţii de la Arhivele Naţionale sunt in grevă. Demersul lor este susţinut de Sindicatul Angajaţilor Academiei Romane, filiala Iaşi. Ei protestează faţă de inechităţile salariale din sistem, ...

Inima studenților ieșeni de la UMF a făcut senzație în Japonia!
12/11/2024 20:06

Echipa MAVIS Artificial Heart a Universitătii de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi a castigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul „The most advanced design” in final ...

Școlile ieșene primesc mobilier nou!
12/11/2024 20:04

* cu circa 17,97 milioane de euro, proveniti din PNRR, Primăria a cumpărat bunuri si dotări care vor fi instalate / montate la 63 de unităti de invătămant preuniversitar (13 grădinite si 50 de scoli si l ...

Tinerii ieșeni, afectați de burnout. Prețul ascuns al ambiției
12/11/2024 16:59

Într-o lume care pare să accelereze cu fiecare zi ce trece, angajatii din diverse domenii resimt intens efectele unei culturi economice moderne ce glorifică productivitatea constantă si rezultate la fo ...

Inteligența artificială ar putea schimba radical domeniul chirurgiei cardiovasculare
12/11/2024 15:49

În cadrul intalnirii anuale a Societătii Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară si Toracică, derulată nu demult la Iasi, presedintele acesteia, prof. univ. dr. Grigore Tinică, a discutat despre t ...

Placido Domingo, așteptat la Iași
12/11/2024 15:29

Într-o atmosferă incărcată de emotie si anticipare, Iasul se pregăteste pentru un eveniment de anvergură, care va aduce in prim-plan talentul muzical al orasului, la cote inalte. Anul viitor, unul di ...

Opera Națională din Iași readuce în scenă „Madama Butterfly”, o întâlnire vibrantă cu capodopera lui Puccini
12/11/2024 10:03

Luna noiembrie aduce la Opera Natională Romană din Iasi un eveniment cu totul special: premiera operei „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, o lucrare profundă si emotionantă care isi deschide ...

Au ajuns la închisoare după ce au citit apometrele
12/11/2024 09:35

Au minţit că au venit să citească apometrele, au plecat cu 14.000 de lei, dar s-au trezit in spatele gratiilor. Asta este, pe scurt, povestea a două femei care s-au ales cu dosare penale pentru talhăr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei