Un profesor universitar ieșean crede că pandemia COVID este influenţată şi de factorii de mediu
Dimensiune font:
* Dacă nu pot fi deschise geamurile din cauza frigului lăsaţi să intre lumina maximă în casă. Dacă puteţi, folosiţi în camera de zi, becuri de foarte mare putere, cu filament. Şi o veioză e bună, cât de cât, plasată în zona geamului. Recomand acum, în această perioadă, becurile clasice cu filament, de 100 - 150 W. Se mai găsesc pe la chioşcuri mici de cartier. Cât este urgia asta recomand aşa ceva, iar după treceţi la orice bec consideraţi că vă este potrivit", spune fizicianul ieşean Silviu Gurlui
Silviu Gurlui este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică. El spune că multe dintre soluţiile pentru combaterea pandemiei care ne-a afectat în ultimul an şi jumătate sunt naturale, deci la îndemâna fiecăruia dintre noi. "Mediul joacă un rol fundamental în toată această pandemie. Sunt zone unde pandemia s-a redus sau în care pandemia a revenit în forţă. În urmă cu şapte luni spuneam că urmează o perioadă mai bună în perioada de vară. Nu neapărat pentru că este căldura mai mare, ci din cauza luminii mai intense şi din cauza poluării care se reduce pe timpul verii şi, de asemenea, în anumite condiţii de umiditate. Dimpotrivă, pe perioada de toamnă, mai ales după 20 octombrie şi începutul lunii noiembrie, perioada este mai dificilă. După datele de mediu estimez că vom mai avem de tras 2 - 3 săptămâni. Vor fi grele. Multe s-au spus, multe se vor mai spune. Mediul modelează pandemia, în primul rând", spune conf.univ.dr Silviu Gurlui.
Profesorul spune că la fel ca şi autorităţile sanitare se aştepta să avem un val pandemic mai important în această perioadă, octombrie-noiembrie. "În această perioadă de regulă este mai dificilă. Poluarea se face foarte mult cu particule micrometrice şi de oxizi de azot. Fiecare microgram de particule duce la o creştere cu măcar 10% a ratei de infectare, şi de asemenea a celor care îşi pierd viaţa cu 8%. Poluarea joacă un rol foarte mare. Va creşte în următoare din variate motive şi ca atare ne aşteptăm la creşterea infectărilor", spune Silviu Gurlui.
El a spus că perioadele cele mai critice sunt la primele ore ale dimineţii şi seara. "Perioadele cele mai critice când ne putem infecta sunt dimineaţa între orele 6,00 şi 10,00 şi seara după ora 19,00. Orele 19-23 sunt la rândul lor critice. Dacă aş face cumpărături strict necesare, aş alege doar orele de amiază, până în ora 17,00. Sunt ore pe care le recomand în special celor mai în vârstă. În staţiile de autobuz, purtaţi mască. Nu e plăcut, nu e confortabil, dar ajută", spune conf.univ.dr Silviu Gurlui.
Fizicianul ne recomandă ca în această perioadă să renunţăm la perdelele şi draperiile care ne acoperă ferestrele. "Este necesar să avem lumină cât mai multă. Începe să scadă intensitatea razelor solare. Lumina joacă un rol fundamental în tot acest proces. În casă, în apartament, în sălile de clasă, cancelarii, lăsaţi geamurile libere, uitaţi de perdele, draperii. Pur şi simplu, scoateţi-le. Dacă nu pot fi deschise geamurile din cauza frigului lăsaţi să intre lumina maximă în casă. Dacă puteţi, folosiţi în camera de zi, becuri de foarte mare putere, cu filament. Şi o veioză e bună, cât de cât, plasată în zona geamului. Recomand acum, în această perioadă, becurile clasice cu filament, de 100 - 150 W. Se mai găsesc pe la chioşcuri mici de cartier. Cât este urgia asta recomand aşa ceva, iar după treceţi la orice bec consideraţi că vă este potrivit", spune fizicianul ieşean Silviu Gurlui. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau