Unul dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii româneşti din Ucraina a plecat în Rai
Dimensiune font:
Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, care a murit pe 5 iunie la vârsta de 81 de ani, a fost înmormântată, vineri, la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava.
Critic, istoric literar şi profesor la Universitatea din Cernăuţi-Ucraina, Alexandra Cernov era unul dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii româneşti din Ucraina.
"Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica voievodală a Mănăstirii Putna a avut loc slujba de înmormântare a doamnei academician Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. A slujit Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de clerici ai Mănăstirii Putna", susţin reprezentanţii Mănăstirii Putna.
După slujbă, Prea Sfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de preţuire pentru Alexandrina Cernov,
"Din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor transmit atât familiei îndoliate, cât şi familiei lărgite şi obştii Mănăstirii Putna, care a 'adoptat-o' pe doamna Alexandrina, mesajul de condoleanţe şi de compasiune, împreună cu rugăciunea ca Dumnezeu să odihnească sufletul ei cu drepţii în Împărăţia Tatălui ceresc. M-am întâlnit cu doamna Alexandrina de mai multe ori, aici, la Putna. Am simţit-o ca pe o persoană discretă, aşezată şi cuminte. Şi unde, dacă nu la Putna, ar trebui să ne răsune mai mult în inimă cuvântul cronicarului că sufletul este în mâna lui Dumnezeu! (...) Avem de învăţat, printre multe alte lucruri, de la doamna academician, cum să simţim mai adânc româneşte, atunci când cele din jur nu te ajută la aceasta. Noi credem în Înviere şi aceasta înseamnă că, la un moment dat, mai aproape sau mai departe, toţi ne vom întâlni cu doamna Alexandrina. Îmi doresc şi mă rog că atunci să nu ne fie şi să nu vă fie ruşine de această întâlnire", a spus înaltul prelat.
La rândul său, stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a apreciat valoarea cunoscutului academician ucrainean de origine română.
"Un mare ţel pentru care s-a luptat din toate puterile şi pentru care a apelat la toate forurile posibile a fost promovarea culturii şi a învăţământului în limba română în spaţiul ucrainean. A scris manuale şcolare de Limba şi Literatura Română destinate şcolilor româneşti din Ucraina, precum şi articole în diverse publicaţii, cele mai multe în 'Glasul Bucovinei', prin care a atras atenţia asupra pericolului înstrăinării românilor din Ucraina de propria limbă, istorie şi cultură. Valoarea culturală i-a fost recunoscută oficial şi prin acordarea Premiului Fundaţiei Culturale Române din Bucureşti în 1994, a Ordinelor Serviciul Credincios în grad de Ofiţer şi Serviciul Credincios în grad de Comandor şi a Medaliei jubiliare 'Mihai Eminescu' de către Ministerul Culturii din România în anul 2000. Sensibilitatea sa faţă de istoria neamului românesc şi de suferinţele fraţilor noştri din nordul României şi nu numai au legat-o aproape inevitabil de Mănăstirea Putna", a afirmat stareţul de la Putna.
Alexandrina Cernov a absolvit cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cernăuţi. A devenit critic şi istoric literar, profesor universitar la Universitatea din Cernăuţi. În 1988 a fost cooptată în conducerea Fundaţiei Culturale Române din Bucureşti. A lucrat în redacţia emisiunilor în limba română la Televiziunea din Cernăuţi şi la Radio Ucraina Internaţional.
În România a fost distinsă cu Premiul Fundaţiei Culturale Române, Medalia Comemorativă "150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu" şi Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer. În 1992 a fost aleasă ca membru de onoare al Academiei Române
De asemenea, Alexandrina Cernov a fost membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească "Mihai Eminescu" din Cernăuţi, membru fondator şi director executiv al Editurii "Alexandru cel Bun" şi redactor-şef la revista trimestrială de istorie şi cultură Glasul Bucovinei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau