Unul dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii româneşti din Ucraina a plecat în Rai

20356194-7993-4a62-a76c-b518c7f2467d

Dimensiune font:

| 08-06-2024 10:42

Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, care a murit pe 5 iunie la vârsta de 81 de ani, a fost înmormântată, vineri, la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava.

Critic, istoric literar şi profesor la Universitatea din Cernăuţi-Ucraina, Alexandra Cernov era unul dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii româneşti din Ucraina.

"Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica voievodală a Mănăstirii Putna a avut loc slujba de înmormântare a doamnei academician Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. A slujit Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de clerici ai Mănăstirii Putna", susţin reprezentanţii Mănăstirii Putna.

După slujbă, Prea Sfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de preţuire pentru Alexandrina Cernov,

"Din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor transmit atât familiei îndoliate, cât şi familiei lărgite şi obştii Mănăstirii Putna, care a 'adoptat-o' pe doamna Alexandrina, mesajul de condoleanţe şi de compasiune, împreună cu rugăciunea ca Dumnezeu să odihnească sufletul ei cu drepţii în Împărăţia Tatălui ceresc. M-am întâlnit cu doamna Alexandrina de mai multe ori, aici, la Putna. Am simţit-o ca pe o persoană discretă, aşezată şi cuminte. Şi unde, dacă nu la Putna, ar trebui să ne răsune mai mult în inimă cuvântul cronicarului că sufletul este în mâna lui Dumnezeu! (...) Avem de învăţat, printre multe alte lucruri, de la doamna academician, cum să simţim mai adânc româneşte, atunci când cele din jur nu te ajută la aceasta. Noi credem în Înviere şi aceasta înseamnă că, la un moment dat, mai aproape sau mai departe, toţi ne vom întâlni cu doamna Alexandrina. Îmi doresc şi mă rog că atunci să nu ne fie şi să nu vă fie ruşine de această întâlnire", a spus înaltul prelat.

La rândul său, stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a apreciat valoarea cunoscutului academician ucrainean de origine română.

"Un mare ţel pentru care s-a luptat din toate puterile şi pentru care a apelat la toate forurile posibile a fost promovarea culturii şi a învăţământului în limba română în spaţiul ucrainean. A scris manuale şcolare de Limba şi Literatura Română destinate şcolilor româneşti din Ucraina, precum şi articole în diverse publicaţii, cele mai multe în 'Glasul Bucovinei', prin care a atras atenţia asupra pericolului înstrăinării românilor din Ucraina de propria limbă, istorie şi cultură. Valoarea culturală i-a fost recunoscută oficial şi prin acordarea Premiului Fundaţiei Culturale Române din Bucureşti în 1994, a Ordinelor Serviciul Credincios în grad de Ofiţer şi Serviciul Credincios în grad de Comandor şi a Medaliei jubiliare 'Mihai Eminescu' de către Ministerul Culturii din România în anul 2000. Sensibilitatea sa faţă de istoria neamului românesc şi de suferinţele fraţilor noştri din nordul României şi nu numai au legat-o aproape inevitabil de Mănăstirea Putna", a afirmat stareţul de la Putna.

Alexandrina Cernov a absolvit cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cernăuţi. A devenit critic şi istoric literar, profesor universitar la Universitatea din Cernăuţi. În 1988 a fost cooptată în conducerea Fundaţiei Culturale Române din Bucureşti. A lucrat în redacţia emisiunilor în limba română la Televiziunea din Cernăuţi şi la Radio Ucraina Internaţional.

În România a fost distinsă cu Premiul Fundaţiei Culturale Române, Medalia Comemorativă "150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu" şi Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer. În 1992 a fost aleasă ca membru de onoare al Academiei Române

De asemenea, Alexandrina Cernov a fost membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească "Mihai Eminescu" din Cernăuţi, membru fondator şi director executiv al Editurii "Alexandru cel Bun" şi redactor-şef la revista trimestrială de istorie şi cultură Glasul Bucovinei.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
19/11/2024 18:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
19/11/2024 18:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
19/11/2024 18:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

  Concerte de Vivaldi, Mozart și Beethoven în trei comune ieșene
19/11/2024 14:01

  Elevi din zone cu acces redus la cultură din judetul Iasi se vor bucura de trei recitaluri sustinute de formatii camerale formate din studenti si absolventi ai Facultătii de Interpretare, Compozitie ...

Ziua Mondială a Filosofiei, la Muzeul „Poni-Cernătescu”
19/11/2024 13:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” – Filiala Iasi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei