Usturoiul de Copălău, salvat de europarlamentarii de la Bruxelles
Dimensiune font:
* din cauza vremii neprielnicce, producția din acest an va fi cu mult redusă * unul dintre județele cu cele mai mari suprafețe ocupate de această legumă este Botoșaniul * România va primi o creștere globală a bugetului cu 54,4 milioane de euro pentru a sprijini producătorii
Comisia Europeană a aprobat modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Modificare include şi o majorare totală a bugetului cu 54,4 milioane de euro. În cadrul schemei, ajutorul constă în sume limitate de ajutoare sub formă de granturi directe. Măsura este deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, cum ar fi serele, şi producătorilor de usturoi. În ceea ce priveşte modificarea, România a notificat, printre altele, o creştere globală a bugetului cu 54,4 milioane de euro (270,7 milioane RON) şi majorarea cuantumurilor ajutorului individual pentru beneficiarii măsurii. Ajutorul va fi bine venit mai ales că fermierii anunță o producția de usturoi românesc mut redusă, cu o scădere de până la 60% față de un an normal. Tradiționala legumă, care nu lipsește din nicio bucătărie din lume, a afectată de secetă și vremea capricioasă din ultima perioadă. În comuna Copălău, județul Botoșani, cunoscută pentru producțiile mari, jumătate dintre localnici cultivă usturoi pe zeci de hectare, soiul de aici fiind renumit în țară.
Usturoiul, proaspăt scos din pământ este lăsat de fermieri pe câmp trei zile la uscat, apoi se întorc să-l împletească și să-l depoziteze.
Din cauza vremii prea calde urmate de ploi abundente și târzii, plantele au fost afectate, devenind mai mici și riscând să se strice în pământ.
Producătorii estimează o recoltă cu 40% mai mică față de anul trecut. De la vârfuri de 12 tone pe hectar, cultivatorii mari spun că vor culege acum doar jumătate. În județ, ustoroiul ocupă o suprafață totală de 25 de hectare.
Usturoiul beneficiază de o subvenție în cuantum maxim de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau