Vama Siret este blocată
Dimensiune font:
De trei zile, niciun camion nu a trecut prin vamă * situația este urmarea protestului fermierilor și transportatorilor * traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de intrare în România
Nici un camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor, potrivit datelor transmise, ieri, de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava (STPF), Alina Petraru.
Potrivit sursei citate, traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de intrare în România.
„Începând din data de 15 ianuarie 2024, ora 16.15, traficul prin PTF Siret pentru automarfare, pe sensul de intrare în ţară, este întrerupt, din cauza protestelor fermierilor şi transportatorilor”, a afirmat oficialul STPF.
În schimb, în această perioadă, tranzitul prin PTF Siret al autoturismelor, microbuzelor şi autocarelor s-a desfăşurat atât pe intrarea, cât şi pe ieşirea din România.
Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele de se vor deplasa în coloane de câte zece de la Siret până în Punctul de Trecere a Frontierei.
„Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activităţii de procesare a tirurilor din oraşul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret”, a afirmat oficialul IJJ.
Ieri, la protest mai erau 52 de tractoare, şase camioane, 15 autoturisme şi aproximativ 100 de persoane.
O listă cu 76 de revendicări
Reamintim că la nivel național, protestatarii au prezentat Executivului o listă conținând 76 de solicitări în numele „poporului român”, cu scopul de a pune capăt protestelor. Printre aceste cereri se numără reducerea RCA la 5.000 de lei pentru camioane fără istoric de daună, majorarea subvenției pe suprafață la 250 euro/ha și respectarea referendumului privind reducerea numărului de parlamentari. Ei cer și recunoașterea transportului rutier drept un sector economic strategic și adoptarea de măsuri pentru susținerea acestui sector, diminuarea costurilor RCA pentru camioane, inclusiv pentru tractări și asistență națională/internațională, și posibilitatea de a recupera o parte din acciza la combustibil pentru firmele de transport licențiate direct din pompă.
Alte cereri includ introducerea unei alocații de hrană neimpozabile pentru lucrătorii detașați, scurtarea timpilor de trecere a frontierelor, reintroducerea toleranțelor la depășirile de greutate/gabarit, mutarea controalelor rovinietei și a altor taxe pe teritoriul național sau la cel puțin 15 km de punctele de trecere a frontierelor, și crearea unor legi pentru combaterea practicilor de dumping și pentru protejarea transportatorilor.
Protestatarii cer, de asemenea, revizuirea taxelor, impozitelor și reglementărilor referitoare la agricultură și industria alimentară, precum și acordarea de facilități fiscale și sprijin financiar pentru dezvoltarea acestor sectoare.
Lista completă de cereri include și alte puncte, precum revizuirea sistemului de impozitare, compensarea pierderilor pentru agricultori ca urmare a conflictului din Ucraina, tarife vamale și TVA pentru produsele din Ucraina și Republica Moldova, susținerea producției de fertilizanți, reglementarea comerțului în piețe pentru a favoriza comerțul local și eliminarea abuzurilor din industrie.
Protestatarii mai solicită respectarea rezultatelor referendumului privind reducerea numărului de parlamentari și reglementarea vânătorii și a altor aspecte legate de protecția mediului și a animalelor.
Ecaterina VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau