Vânătorii străini au împușcat toate ciocârliile dintr-un sat băcăuan!
Dimensiune font:
* afacerea este extrem de profitabilă pentru vânătorii străini, care caută cu disperare ciocârlii pe la noi prin țară, de la care colectează doar limba, din care italienii, de exemplu, prepară un pate foarte căutat, care se vinde la prețuri astronomice! * din nefericire, în ultimii ani România a devenit un rai al braconierilor de păsări cântătoare * specialiştii solicită de ani de zile interzicerea permanentă a vânătorii la aceste păsări, având temerea că interesele vânătorilor străini vor face ca păsări precum ciocârlia să dispară din țara noastră!
Fapt fără precedent petrecut pe un fond de vânătoare din județul
Doar că, spre uimirea generală, cota aceasta a fost înregistrată pentru întreg județul Bacău, a fost realizată la Șerbești, iar pe pozițiile de tragere s-au prezentat doar vânători... din străinătate!
Fiecare vânător de ciocârlii poate „recolta”, conform legii, maxim 25 de piese pe zi, iar fiecare zi de vânătoare la această specie este taxată de AJVPS Bacău cu 65 de euro.
În regiunea de Nord-Est, astfel de partide de vânătoare, cu cetățeni străini, au mai fost organizate la Botoșani, unde străinii și-au dus fericiți prada în țara de origine – 2.664 ciocârlii (735 la Prăjeni și câte 538 la Unțești și Derșca), Neamț - 1.210 exemplare (cele mai multe la Bârjoveni – 490, și Bodești – 386) și Vaslui – 595 (câte 200 la Costești și Căpușeni). Doar la Suceava și Iași nu se practică astfel de obiceiuri!
Afacere rotundă pentru asociațiile de vânători care organizează astfel de evenimente, s-ar putea crede. Doar că afacerea este mult mai profitabilă pentru vânătorii străini, care caută cu disperare ciocârlii pe la noi prin țară (68.528 vânate, în total, în sezonul trecut), de la care colectează doar limba, din care italienii, de exemplu, prepară un pate foarte căutat, care se vinde la prețuri astronomice!
Cele mai multe exemplare de ciocârlie de câmp au fost împușcate, anul trecut, la Băila – 13.845 (13.706 de către străini) și
Din nefericire, în ultimii ani România a devenit un rai al braconierilor, mulţi cetăţeni italieni fiind prinşi cu astfel de bagaje, sub acoperirea unor acte care indicau doar faptul că păsările sunt ciocârlii de câmp şi că au fost vânate pe un anumit fond de vânătoare.
Ciocârlia a devenit, în 1996, pentru prima dată în istorie, specie care se vânează la noi, la presiunea vânătorilor străini - italieni, maltezi, francezi. Iar asta pentru că la ei în
Specialiştii ornitologi solicită de ani de zile interzicerea permanentă a vânătorii la păsările cântătoare, România fiind ultima
Ciocârlia de câmp se poate vâna, conform legii, în perioada 15 septembrie – 31 octombrie. Este o pasăre cântătoare mică (cu o lungime de 16–19 cm și o greutate de 22-50 grame), din familia alaudide, cu penele pestrițe, care are un ciripit caracteristic, în triluri, Specia este larg răspândită în România și Republica Moldova, preferând terenurile deschise, majoritatea exemplarelor migrând în septembrie spre locurile de iernare din zone mediteraneene. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau