Vine gazul!
Dimensiune font:
Săptămâna aceasta, Ministerul Devoltării va oferi posibilitatea racordării la rețelele de gaz a 196.000 de familii din toată țara. Și la Iași au fost aprobate proiectele depuse de comunele Deleni, Drăgușeni, Dumești, Plugari, Popricani, Șcheia, Ungheni și Victoria. Acestea au fost depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, însă, în final, vor fi finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
La nivelul comunei Plugari, prin acest proiect va fi înființată rețeau de distribuție gaze, suma alocată fiind de 38 de milioane de lei. „În prezent, la nivelul comunei Plugari nu există o rețea de gaz la care locuitorii celor 3 sate - Plugari, Onești și Borosoaia, să se racordeze. La momentul actual, din nefericire, în proporție de 100% din locuințele existente în comuna noastră, încălzirea se face cu ajutorul lemnelor, ceea ce conduce la cheltuieli mari. Gazele naturale sunt o sursă de energie mai ieftină decât combustibilul solid (lemnele de foc, cărbuni) folosit la încălzire, totodată, mai ieftină și decât gazele petroliere lichefiate utilizate la prepararea hranei, investiția fiind astfel oportună pentru întreaga zonă, realizându-se economii în bugetul familiilor”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei Plugari.
Proiectele din județul Iași sunt în diferite faze. Spre exemplu, la Plugari, autoritățile vor înființa o asociație de dezvoltare intercomunitară cu o localitate din comuna Botoșani. „Un prim pas ce urmează a fi efectuat este înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară între UAT Comuna Plugari, județul Iași și UAT Comuna Prăjeni, județul Botoșani, pentru realizarea în comun a proiectului de investiție privind înființarea rețelei de distribuție gaze naturale, urmând apoi a parcuge fiecare etapă ce este necesară în vederea realizării acestui obeictiv”, a mai spus primarul.
Mii de gospodării vor avea gaz
Autoritățile locale din comuna Victoria spun că valoarea bugetului pentru înființarea unei rețele de gaz este foarte mare este foarte mare și dacă nu ar fi reușit să acceseze acesști bani, investițiile nu s-ar fi putut realiza prea curând. „Cred că este cea mai mare alocare într-un proiect, fie el cu fonduri guvernamentale sau europene. Aproximativ 12 milioane de euro sunt foarte mulți bani pentru o comună ca Victoria, care nu are resurse. Când depusesem pe POIM acest proiect, care a fost preluat de la Ministerul Fondurilor Europene, nu îi aveam în vedere și pe agenții economici. Îi aveam doar pe casnici. Și aceștia abia așteaptă să beneficieze de gaz. Urmează acum să desemnăm un operator economic căruia să îi cesionăm și după să începem cu proiectarea și, într-un final, să putem scoate la licitație execuția. Estimez că undeva în doi ani vor începe lucrările”, a declarat Daniel Crețu, primarul comunei Victoria.
Comuna Deleni va primit prin program peste 39 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de înființare distribuție gaz. „Comuna Deleni a fost prima comună sub linia trasă de POIM. Am intrat pe Programul Anghel Saligny, nu înseamnă decât o continuare a investițiilor pe care noi deja le avem în derulare la Deleni. Comuna are în jur de 47 de kilometri de rețea de gaze existentă. Este vorba de o extindere a sistemului de gaze din comuna noastră. Prin acest sistem vom mai face 49 de kilometri. Vor fi conectate la rețeaua de gaze peste 3.000 de familii. Este o investiție pe care o așteptam de mult”, au transmis autoritățile locale.
Ministrul Cseke Attila a reamintit că, prin Programul „Anghel Saligny”, sunt alocate, în toată țara, 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau