Zeci de mii de ieșeni își vor putea înregistra gratuit proprietățile!
Dimensiune font:
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor cu 71 de primării din județ. Acestea pot primi până la 160.000 de lei pentru realizarea cadastrului. Pe listă se află municipiul Iași, dar și orașele Hârlău, Târgu Frumos, Podu Iloaiei.
Principalele beneficii în urma realizării cadastrului sistematic sunt gratuitatea serviciilor cadastrale, realizarea unei evidențe a terenurilor la nivelul județului Iași, îmbunătățirea strategiei funciare, administrarea performantă a terenurilor și creșterea productivităţii terenurilor.
Anul acesta, suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Iași în evidențele de cadastru și carte funciară este de 11.495.000 de lei. Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de-a opta etape de finanțare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. „Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat contracte de finanțare cu OCPI Iași, conform listei atașate. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Iași trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la data închierii contractului de finanțare. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate”, a transmis OCPI Iași.
Beneficii pentru comune
În prezent, din totalul de 98 de UAT-uri din județul Iași, în 65 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.
Comuna Plugari se numără printre UAT-urile care au semnat contractul de finanțare în vederea realizării lucrărilor de înregistrare sistematică. „Având în vedere faptul că, pentru majoritatea terenurilor din comuna noastră nu există documentație cadastrală, realizarea lucrărilor de întregistrare sistematică reprezintă o necesitate destul de mare pentru noi. Practic, aceasta este soluția viabilă pentru creșterea ritmului de înregistrare a imobilelor în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară. Un prim beneficiu adus de cadastrul sistematic constă în înregistrarea gratuită a proprietăților, contribuind astfel la actualizarea registrelor de evidență ale primăriei, prin determinarea exactă a suprafețelor de teren, delimitandu-se, astfel, limitele de proprietate”, a declarat Paul Mursa, primarul Comunei Plugari.
PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor.
Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin OCPI Iași. Pentru a avea acte gratuite pentru terenuri și case, cetățenii trebuie doar să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. Operațiunea de realizare a sistemului integrat de cadastru pentru un imobil pornește de la 1.000 de lei pentru fiecare propietar, ceea ce înseamnă că proiectul este binevenit. „De asemenea, tot pe baza realității din teren, se constată în momentul vizitei echipei de cadastru, caracteristicile proprietății, cum ar fi suprafața terenului, suprafața construcției, destinația constructiei, regimul de înălțime al construcțiilor se vor putea modifica, iar noile valori vor fi înscrise în cartea funciară. Un alt beneficiu important al acestor lucrări de constă în faptul că, în anumite condiții prevăzute de lege, se va putea dobândi posesia asupra imobilelor, iar în cazul în care aceasta nu este contestată timp de 3 ani, posesorul va deveni proprietar”, a mai spus primarul comunei Plugari, Paul Mursa. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau