„Îmi propun să transformăm Iașul machetelor în Iașul proiectelor realizate. Nu este o promisiune, este un angajament!”

64941848-8a46-4806-bd58-138f97625a96

Dimensiune font:

| 02-06-2024 21:35

* dialog cu Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, președinte al Organizației municipale Iași a PSD, candidatul acestei formațiuni politice la funcția de primar al Iașului

- Domnule Balanișcu, o întrebare simplă, dar concentrată: care este starea Iașului, în momentul de față, în viziunea dvs.?

- Cred că la această întrebare răspunde fiecare dintre ieșeni, inclusiv dumneavoastră, pentru că trăim în acest oraș sufocat de trafic, trăim în acest oraș fără locuri de parcare, trăim în acest oraș care are o calitate foarte proastă a aerului, unde cei care suntem părinți și avem copii mici nu găsim locuri suficiente la grădiniță sau la școală, pentru copiii noștri. Trăim în acest oraș în care mai mult decât gazon și flori pus în diferite zone din centru nu prea s-a făcut nimic. Și atunci, din punctul acesta de vedere, dacă e să spun în câteva cuvinte cum văd eu starea orașului, văd un oraș frumos, cu un potențial fantastic, un oraș cu foarte mulți tineri, dar care nu-și juctifică acest potențial pentru că nu există un primar care într-adevăr să implementeze proiecte pentru oraș, să atragă finanțări. Văd un oraș cu un trecut glorios, dar care pierde șansa la un viitor foarte fain pentru că nu se mișcă lucruri la nivelul Primăriei Municipiului Iași cum se mișcă, de fapt, în alte localități din țară, în alte orașe care vedem că fac proiecte, au șantiere deschise, aduc zeci de mijloace de transport în comun noi, își fac piste pentru biciclete, își fac parcuri, își fac aquaparcuri și stadioane, dar nu la nivel de machetă și promisiuni, cum se întâmplă în Iașul condus de penelistul Mihai Chirica.

 

„Noi suntem acum în faza în care nu discutăm de ultimul tren referitor la ceea ce înseamnă finanțări nerambursabile, ci discutăm de ultima ușă de la ultimul vagon pe care încercăm sau ar trebui să încercăm să o prindem de la nivelul primăriei, raportat la ceea ce înseamnă finanțările nerambursabile”.

 

- Care ar fi prioritățile-priorităților, să le spunem așa, pentru acest oraș, în perioada imediat următoare?

- Sunt atât de multe lucruri lăsate în urmă în orașul nostru și nerealizat în acești 9 ani de când Mihai Chirica conduce Primăria Municipiului Iași, încât nu putem să discutăm că există niște priorități, ci mai degrabă putem să discutăm de pe câte linii putem să dăm drumul la  lucru și la proiect astfel încât să recuperăm acest decalaj.  Dar lucrul foarte important pe care vreau să-l spun aici este cel legat de faptul că noi suntem acum în faza în care nu discutăm de ultimul tren referitor la ceea ce înseamnă finanțări nerambursabile, ci discutăm de ultima ușă de la ultimul vagon pe care încercăm sau ar trebui să încercăm să o prindem de la nivelul primăriei, raportat la ceea ce înseamnă finanțările nerambursabile. Și  ca să răspund punctual la întrebarea dumneavoastră, una dintre primele intervenții va fi în zona traficului. Va trebuie să discutăm de sincronizarea semafoarelor din trafic. Gândiți-vă că un ieșean petrece anual 6 zile la culoarea roșie a semaforului și este o chestiune care trebuie rezolvată foarte simplu, doar pe sincronizarea semafoarelor pe pe care le avem! La nivelul municipalității discutăm despre o realizare în regim de urgență a proiectelor, astfel încât să reușim să prindem, repet, ultima ușă de la ultimul vagon pentru finanțările din PNRR, din finanțările perioadei de programare financiară 2021-2027, pentru că și aceste chestiuni durează, iar Primăria nu are proiecte mature din punctul acesta de de vedere. Deci discutăm de chestiuni de tipul acesta.

- Sunt chestiuni care se pot face cu rapiditate?

- Aici ar trebui să discutăm despre una dintre chestiunile care se pot face foarte repede, din toamnă, de când intră în vigoare mandatele noilor aleși la nivelul administrației publice locale, despre cum ne pregătim pentru sezonul rece. Iar asta deoarece n-aș vrea să avem aceeași experiență tragică, nefastă din luna ianuarie, când 20 cm de zăpadă au blocat orașul întreg pentru că toate companiile din subordinea Primăriei nu erau pregătit așa cum trebuie. Sau cum a fost zilele trecute, când o ploaie scurtă a blocat din nou orașul, pentru că toate canalizările, sau marea majoritate a canalizărilor din oraș sunt sunt înfundate. Lucruri pe care le spun de câțiva ani, chestiuni de funcționalitate a orașului și chestiuni de ceea ce înseamnă proiecte pentru a atrage finanțări pentru oraș.

- Vine, curând, iarna… cărbune, electricitate, combustibili lichizi… cu ce și cum încălzim Iașul?

- Din păcate, în această perioadă, alte orașe și alte județe se mișcă - și o să dau exemplul celor de la de la Vâlcea, căci eu fac parte, în calitate de secretar de stat la Ministerul Mediului, din comisia pentru termie, cu reprezentanți din Ministerul Mediului, Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării, de unde s-au acordat o finanțare celor de la Vâlcea pentru modernizarea CET-ului lor, ca să spun într-un limbaj direct. La noi, pe această chestiune lucrurile sunt foarte întârziate, rămase în urmă. Am văzut, în schimb, că primarul penelist Mihai Chirica a împrumutat ieșenii cu 40.000.000 euro, pe care îi vom plăti cu toții în următorii 5 ani, să cumpere cărbune, toamna trecută, iar o bună parte din acel cărbune încă se află în portul Constanța! Nu înțeleg cine i-a făcut estimările, nu înțeleg cum a luat aceste decizii dezastruoase pentru noi și inclusiv pentru bugetul Iașului! Și dumneavoastră, chiar dacă aveți centrală de apartament, o să plătiți din cei 40 de milioane împrumutate de Iași, și eu voi plăti, cu toții vom plăti, cu tot cu dobânzi. Acesta este managementul defectuos al administrației publice conduse de pe Mihai Chirica.

 

„Programul nostru de guvernare locală, care include 50 de proiecte pentru orașul nostru, în mandatul 2024-2028, a fost creat în urma discuțiilor cu ieșenii, în urma discuțiilor cu specialiști din diferite domenii”.

 

- Ați prezentat programul dvs de guvernare locală ieșenilor, în ultima perioadă, zi de zi, prin cartierele orașului. Ce v-a atras atenția în mod deosebit în această campanie electorală?

- Ce vreau să vă spun este că programul nostru de guvernare locală, care include 50 de proiecte pentru orașul nostru, în mandatul 2024-2028, a fost creat în urma discuțiilor cu ieșenii, în urma discuțiilor cu specialiști din diferite domenii. Am fost, cred, printre primii care am lansat un program de guvernare locală coerent și pe care l-am pus la dispoziție ieșenilor.

- Și care sunt reacțiile ieșenilor?

- Pentru mine este foarte important feedback-ul. Merg zilnic și stau de vorbă cu ieșenii și întreb ce ar schimba în oraș, iar de lucrurile pe care mi le spun aceștia, după ce-I ascult, le spun „vă rog deschideți programul de guvernare” și le dau pagina la care să deschidă. Deschideți la pagina 16, de exemplu, acolo să vedeți măsurile pentru pensionari. Deschideți la început și o să vedeți măsurile pentru trafic. Asta înseamnă că programul nostru de guvernare este un program care într-adevăr vine în întâmpinarea nevoilor reale ale ieșenilor și știți de ce? Pentru că este construit practic împreună cu aceștia. O chestiune, în schimb, pe care o remarc, să spun așa, în ultima în ultima perioadă, este cea legată de speranță. Dacă m-ați fi întrebat acum o lună și ceva care sunt feedback-urile în teren, atunci când discutam despre Iași, întâlneam foarte mulți oameni care și-au pierdut speranța că se poate face mai mult și mai bine în orașul nostru. Dar lucrurile s-au schimbat. Iar asta pentru că am discutat fie cu colegul meu care este ministrul Fondurilor Europene, fie că au fost discuții cu alt coleg, care este ministrul Economiei, fie că au fost discuții cu secretari de stat, astfel încât să identificăm de unde ar putea să vină sursele respective de finanțare și dăm și perioada în care s-ar putea face acele proiecte. Iar oamenii încep să recapete speranța. Pe mine mă bucură foarte, foarte mult asta.

- Ce le promiteți cel mai des celor care vă chestionează asupra schimbărilor pe care le veți aduce în administrarea orașului?

- Dar nu e vorba de o promisiune. Este vorba de un angajament pe care eu și colegii mei din Partidul Social Democrat ni-l luăm în fața ieșenilor și acel angajament este unul pragmatic. Nu este un angajament de campanie electorală, așa cum am văzut că că fac mulți. Lumea reproșează politicienilor că sunt prezenți între ei, între cetățeni, doar în perioada campaniilor electorale. Sunt între cetățeni, eu ca președintele Organizației Municipale PSD Iași, de 2 ani și ceva. Am ieșit constant, inclusiv înainte de această perioadă ieșeam, și am discutat cu ieșenii aceste chestiuni. De fiecare dată când întâlnesc pe cineva cu care n-am avut ocazia să mă regăsesc că la momentul respectiv, îl rog să intre pe conturile mele de pe rețelele sociale și să vadă ce făceam acum 2 ani, ce făceam acum 3 ani sau acum 4 ani . Avem nevoie de politicieni și avem nevoie de un primar la nivelul municipiului Iași care să vină alături de ieșeni, constant.

 

„Programul de guvernare locală propus de PSD pentru mandatul 2024-2028 este un program gândit pentru ieșeni și este ancorat în realitate. Dacă o să însumați toate investițiile, toate cele 50 de proiecte propuse, o să vedeți că depășim cu puțin 800 de milioane de euro”.

 

- Ieșiți constant în cartierele Iașului?

- Aseară, ultima ieșire am avut-o în zona în zona Alexandru și exact aceeași chestiune mi-a spus unul dintre ieșenii pecare l-am întâlnit acolo: Vedeți că primarul Chirica a uitat cu totul de noi. A fost pe aici prin campania din 2020, dar de atunci nu l-am mai văzut prin cartierul nostru… și asta așa este. Pe primarul Mihai Chirica îl găsiți în niște poze foarte frumoase pe rețelele de socializare, unde vorbește despre nimic și unde nu face nimic. De aceea, îmi propun ca din 2024, din toamnă, când vom câștiga Primăria Municipiului Iași, să transformăm Iașul machetelor în Iașul proiectelor realizate. Și, repet, nu este o promisiune, este un angajament pe care mi-l asum în fața celor care ne urmăresc.

- Aveți un pachet de investiții pe care le veți aduce la Iași, evident, cu sprijinul Guvernului? Ați discutat cu premierul, cu cei din guvern pe această temă?

- Am avut aceste discuții cu colegii mei care sunt miniștri, am avut discuții și cu premierul, acum o săptămână și ceva, la Iași. Am avut discuții și din punctul acesta de vedere, dar un lucru important pe care vreau să-l subliniez aici este acela că programul de guvernare locală propus de PSD pentru mandatul 2024-2028 este un program gândit pentru ieșeni și este ancorat în realitate. Dacă o să însumați toate investițiile, toate cele 50 de proiecte propuse, o să vedeți că depășim cu puțin 800 de milioane de euro.

- Iar sursa de finanțare…

- Dacă o să vă uitați pe sursa de finanțare pentru fiecare, avem de la bugetul local la ceea ce înseamnă finanțări nerambursabile, iar componenta de finanțări nerambursabile a fost discutată cu colegii mei din diferite ministere, pentru că avem nevoie de linii de finanțare și dincolo de cele pe care le știu pe de ros, ca să spunem așa, de la nivelul Ministerului Mediului. Unde, apropo, în această perioadă, în acești 2 ani și ceva, am venit cu două linii de finanțare pentru ieșeni, le-am prezentat primarului de Mihai Chirica și nu a accesat niciuna dintre ele - nici pentru piste de biciclete, nici pentru păduri urbane...

(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
VIDEO Declarații Elena Lasconi, după ce a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
24/11/2024 21:13

  Candidata USR, Elena Lasconi, intră in turul al doilea, potrivit exit-poll-ului de la ora ora 21.00. Acesta a obtinut 18,1% din voturi, potrivit CURS.  

Marcel Ciolacu intră în turul 2 - Trei candidați se bat pe locul 2 / Rezultate sondaj Sociopol
24/11/2024 21:10

  Liderul PSD Marcel Ciolacu a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale 2024, cu 22% din voturi, potrivit sondajului Sociopol, prezentat de Romania TV. Pentru locul 2 se luptă trei candi ...

Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni
24/11/2024 18:09

 Functia supremă in stat, cea de presedinte al Romaniei, are un rol esential in asigurarea bunei functionări a institutiilor si a societătii. Responsabilitătile presedintelui sunt stipulate in legea fu ...

Prezența la urne - 33 la sută, la ora 16
24/11/2024 16:46

Sectiile de votare pentru primul tur la alegerile prezidentiale 2024 s-au deschis duminică dimineată. Scrutinul se desfăsoară pe parcursul a 14 ore – de la ora 7:00 pană la ora 21:00. În moment ...

Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei