Când banul e la putere, politica pălește! Mari firme americane au vândut echipamente petroliere Rusiei chiar şi după invadarea Ucrainei
Dimensiune font:
Când banul e la putere, politica pălește! Mari firme americane au vândut echipamente petroliere Rusiei chiar şi după invadarea Ucrainei
O serie de mari furnizori americani de servicii petroliere au furnizat Rusiei echipamente în valoare de sute de milioane de dolari timp de mai multe luni după debutul invaziei din Ucraina, ajutând astfel la menţinerea în funcţiune a unui sector vital al economiei ruseşti, în timp ce statele occidentale au impus sancţiuni Rusiei, transmite AP, potrivit Agerpres.
Cea mai mare companie este SLB, fosta Schlumberger, care şi-a menţinut şi chiar crescut uşor afacerile în timp ce alte firme au plecat în cele din urmă din Rusia.
Potrivit datelor vamale analizate de AP, Rusia a importat 5.500 de echipamente în valoare de peste 200 de milioane de dolari de la primele cinci firme americane din sector, în primul rând de la SLB, Baker Hughes şi Halliburton, în cele 12 luni care au trecut de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, în luna februarie 2022.
Tehnologia firmelor americane a ajutat ca unele dintre cele mai dificile zăcăminte petroliere ruseşti să funcţioneze în continuare, iar sectorul petrolier a fost responsabil pentru jumătate din veniturile la bugetul federal al Rusiei în 2021.
În timp ce Baker Hughes şi Halliburton şi-au redus operaţiunile din Rusia la câteva luni după debutul invaziei în Ucraina, până săptămâna trecută, SLB continua să îşi vândă echipamentele în Rusia.
Purtătoarea de cuvânt de la SLB, Moira Duff, a respins ideea că operaţiunile companiei au sprijinit în mod activ efortul de război al Rusiei şi a precizat că, în mod voluntar, SLB şi-a redus o parte din activităţi la o lună după ce a început invazia din Ucraina. "Acolo unde sancţiunile internaţionale au permis, am continuat să furnizăm anumite produse", a spus anterior Moira Duff.
În contrast, marile companii petroliere, inclusiv Exxon, Shell şi BP, s-au grăbit să plece din Rusia după invadarea Ucrainei, anunţând deciziile de plecare la câteva zile sau săptămâni după debutul invaziei Ucrainei şi recurgând la deprecieri de active de ordinul miliardelor de dolari.
Companiile care asigură servicii pentru câmpurile petrolifere derulează operaţiuni de foraj şi construcţii de puţuri, dar în mod normal nu produc ele însele combustibilii fosili. SLB este de departe cel mai mare furnizor de servicii petroliere, cu o capitalizare de piaţă de aproximativ 81 de miliarde de dolari.
Datele vamale arată că, în anul care a trecut de la debutul invaziei Ucrainei, Rusia a importat 3.279 de echipamente de la SLB, cu o valoare de aproape 60 de milioane de dolari. Cel mai scump a fost un sistem de monitorizare a puţurilor petroliere cu o valoare de 3,5 milioane de dolari.
De asemenea, Rusia a importat 712 echipamente, cu o valoare de 121 de milioane de dolari, de la firma Baker Hughes, şi alte 1.399 de obiecte cu o valoare de 20 de milioane de dolari de la firma Halliburton, arată datele vamale. Al patrulea mare furnizor american de servicii petroliere, firma NOV, este mult în urmă cu 153 de echipamente cu o valoare de 831.000 de dolari.
Indiferent dacă aceste echipamente se aflau sau nu pe lista produselor restricţionate, experţii din industria petrolieră susţin că aceste echipamente au fost vitale pentru Rusia. Multe dintre câmpurile petrolifere ruseşti sunt aproape epuizate, amplasate în zone offshore sau sub un strat gros de gheaţă, ceea ce înseamnă că au nevoie de echipamente specializate şi expertiza pe care numai firmele americane o au.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau