După un război politic care a blocat activitatea Parlamentului și a generat o criză politică în guvern, liberalii își aleg sâmbătă președintele care îi va conduce pentru următorii patru ani. Lupta fără scrupule, cu trădări și atacuri dure, a fost la un pas de bătaie la nivelul filialelor. PNL a fost împărțit în două tabere: susținătorii lui Ludovic Orban versus susținătorii lui Florin Cîțu. Lucrurile vor fi tranșate de către cei 5.000 de delegați din toată țara care vor veni la Romexpo. Nu va lipsi nici președintele Klaus Iohannis, care pare că a înclinat balanța în favoarea premierului.
În plină explozie a numărului de cazuri de COVID-19 (Capitala se apropie vertiginos de pragul de patru la mia de locuitori), 5.000 de delegați sunt așteptați sâmbătă la Romexpo pentru a alege președintele PNL. Aflați la guvernare, liberalii au avut grijă să-și asigure cadrul legal pentru organizarea congresului. Cu ajutorul Guvernului și al Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat, au legalizat condițiile în care 5.000 de oameni pot sta în interior.
Intrarea delegaților în pavilionul Romexpo se va face doar pe baza certificatului verde COVID care să ateste că sunt vaccinați, au un test PCR sau antigen negativ sau că se află în perioada cuprinsă între 15 - 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul, conform noilor reglementări.
La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis.
Cum arată calculele înaintea Congresului PNL
În lupta pentru funcția de președinte al PNL, cei doi rivali - Ludovic Orban și Florin Cîțu - au în spatele lor parlamentari, lideri de organizații, primari sau europarlamentari. De-a lungul campaniei interne care a durat mai bine de trei luni, Ludovic Orban a pierdut mulți dintre susținători, dar a avut o echipă de fideli formată din oamenii pe care i-a promovat în funcții cheie.
Dacă la începutul anului 2021 majoritatea liderilor PNL din țară își anunțau susținerea ca Ludovic Orban să obțină un nou mandat la șefia partidului, situația s-a schimbat pe parcurs. De-a lungul campaniei interne, Orban a fost trădat de lideri de organizații care au sărit în barca adversarului Florin Cîțu.
Alături de președintele PNL au rămas însă o parte dintre liderii pe care i-a promovat și susținut - foști miniștri sau secretari de stat precum Violeta Alexandru, Ionel Dancă, Alexandru Nazare, Antoanel Tănase, Adrian Oroș, Costel Barbu, Virgil Guran, Ionel Ștegan, dar și parlamentarii Cornel Olar, Cătălina Ciofu, Elena Hărătău, Ioan Cupşa, Sorin Bumb, Gheorghe Carp, Dănuţ Bica și primarii Ioan Turc- primar Bistrița, Călin Bibarţ - primar Arad, Gelu Tofan - viceprimar Piteşti, Leonard Achiriloae - primar Roman.
Pentru moțiunea lui Ludovic Orban au votat opt filiale: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769
În pofida numărului mic de organizații care au votat moțiunea lui Ludovic Orban, echipa acestuia este optimistă. Surse din tabăra sa susțin că în ultima săptămână lideri de filiale și parlamentari ar fi sunat delegați la congres pentru a-i convinge să susțină candidatura în fața lui Florin Cîțu. Nu mai puțin de 4.200 dintre cei 5.000 de delegați au fost sunați prin call-centerul organizat.
„Personal, Orban a reușit să vorbească la telefon, în ultima săptămână, cu 1.300-1.400 de persoane. Evaluarea făcută de noi până la acest moment este că la congres vor fi 2.700-2.850 de voturi în favoarea lui Ludovic Orban”, au declarat surse din tabăra Orban.
De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu a beneficiat de ajutorul și susținerea unor lideri puternici, plecând de la președintele țării și continuând cu miniștri, primari, dar și lideri controversați în politica românească.
Florin Cîțu, rivalul actualului președinte PNL, are în tabăra sa nume grele de lideri liberali vechi și noi. Din postura de premier și favorit al președintelui Klaus Iohannis, Cîțu are votul a 28 din cele 48 de organizații: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2.995.
La capitolul susținători, din poza de grup, în prim-plan sunt lideri precum Emil Boc, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Vergil Chițac, Nicolae Ciucă, Sorin Cîmpeanu și Virgil Popescu.
De remarcat că foștii lideri PDL Emil Boc, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan și Lucian Bode, care au susținut-o puternic pe Elena Udrea în perioada mandatului lui Traian Băsescu, sunt printre susținătorii vocali ai premierului Florin Cîțu.
În tabăra lui Florin Cîțu se mai află lideri de organizații, parlamentari și primari. Câteva nume: Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Sorin Câmpeanu, Alin Tișe, Sorin Cîmpeanu, Virgil Popescu, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Cristian Bușoi, Monica Anisie, Nelu Tătaru, Virgil Chițac și Marcel Vela.
Potrivit surselor HotNews.ro, tabăra lui Florin Cîțu mizează pe votul a 60% din delegați. "Dincolo de sprijinul majorității liderilor de organizații județene, ne-am asigurat că delegații au fost aleși pentru a reflecta opțiunea acestora", au explicat sursele citate.
Banii promiși primarilor prin programul Anghel Saligny, dar și cei din Fondul de rezervă, precum și intervenția președintelui Klaus Iohannis au fost principalele arme pe care Cîțu le-a avut în bătălia cu Ludovic Orban.
Cu câteva zile înaintea congresului, Klaus Iohannis i-a acordat public sprijinul necondiționat premierului. Mesajul a fost în special pentru delegații care mai aveau dubii în a-l vota pe acesta. "Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a spus Iohannis.
De precizat este că 12 filiale au votat și moțiunea lui Ludovic Orban, și moțiunea lui Florin Cîțu: Arad, Bihor, Giurgiu, Covasna, Harghita, Vîlcea, Sector 1, Alba, Caraş- Severin, Iaşi, Tulcea, Brăila. Număr total delegaţi: 1.237.
Totodată doi dintre lideri PNL care au obținut cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare și locale nu se regăsesc pe lista niciunuia dintre candidații la șefia PNL. Este vorba de Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor și Dan Motreanu liderul PNL Giurgiu.
Schema viitoarei conduceri PNL în viziunea lui Florin Cîțu
După alegerea președintelui PNL, duminică, liberalii urmează să dea un vot în Consiliul Național pentru echipa de conducere pe următorii patru ani. Din Biroul Executiv al PNL fac parte patru prim-vicepreședinți, un secretar general, 24 de vicepreședinți pe domenii și regiuni, dar și membrii de drept - foștii președinți ai PNL. În cazul în care va câștiga președinția partidului, pe lista lui Florin Cîțu se regăsesc apropiații săi din Guvern, dar și favoriții președintelui Klaus Iohannis.
De menționat că Florin Cîțu i-a trecut pe lista cu candidați pentru Biroul Executiv pe majoritatea liderilor PNL care l-au susținut public, dar și pe cei care l-au trădat pe Ludovic Orban.
Pentru funcția de secretar general, Cîțu îl dorește pe omul său de încredere și prieten Dan Vîlceanu. La capitolul prim-vicepreședinți sunt Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Gheorghe Flutur.
La capitolul vicepreședinți alături de miniștrii Sorin Cîmpeanu, Virgil Popescu se regăsesc și liderii locali care și-au negociat pozițiile după ce l-au trădat pe Ludovic Orban, după ce inițial își declaraseră susținerea pentru acesta. Printre aceștia sunt George Stângă, Gigel Știrbu, Mircea Fechet și Marcel Vela. De asemenea, oamenii fideli președintelui Klaus Iohannis se regăsesc în posibila viitoare conducere a PNL: Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Cristian Bușoi.
Schema viitoarei conduceri PNL în viziunea lui Ludovic Orban
Și echipa de campanie a lui Ludovic Orban a făcut publică lista de prim-vicepreședinți si vicepreședinți pe care îi susține acesta în cazul în care va obține un nou mandat în fruntea PNL. Dacă va câștiga președinția partidului, pe lista lui Ludovic Orban se regăsesc liderii care i-au rămas fideli. Orban nu a propus un nume pentru funcția de secretar general și a nominalizat doar trei oameni pentru cele patru funcții de prim-vicepreședinți: Virgil Guran, Adrian Veștea și Vlad Nistor. Pentru vicepreședinți pe regiuni: Ionuț Ștefan - Sud-Est, Sorin Năcuță - Nord-Est, Marian Irinei - Sud-Vest, Adrian Oros - Nord - Vest și Constantin Șovăială - Centru.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau