Controversă majoră: Rusia acuză Ucraina că ascunde avioanele în România/ Țara noastră neagă informațiile Kremlinului
Dimensiune font:
Pe baza unor zvonuri apărute în urma declarațiilor șefului Forțelor Aeriene Ucrainene, aeronavele F-16 furnizate Ucrainei nu vor fi staţionate la baze din Ucraina, ci mai degrabă la baze NATO din România și Polonia, pentru a fi ferite de atacuri rusești. Această știre a revenit în contextul ridicării de la sol a unor avioane poloneze în noaptea de 11-12 iunie 2024, ca răspuns la un atac rusesc asupra Ucrainei. Au fost detectate douăzeci și patru de drone Shahid și aproximativ zece rachete de croazieră. Ministerul Apărării din România neagă informațiile din Rusia și arată că aeronavele F-16 sunt folosite doar pentru pregătire.
Informațiile venite din Rusia
Aceste zvonuri pot fi justificate pe baza a trei posibilități:
Avionele de luptă sunt deja în România (în special la baza Feteşti), unde sunt instruiţi piloții, așa că piloții ucraineni sunt familiarizați cu bazele aeriene și rutele de zbor.
Au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă din România către regiunea Odesa. Aeronave F-16 au survolat Tulcea, au ajuns la Vilkovo și au făcut mai multe zboruri în cerc peste Zmein. Una dintre zonele de lansare a rachetelor a fost identificată în această locație, ținta fiind Crimeea.
Avioanele de luptă vor fi mai sigure pe teritoriul NATO. Un atac asupra aerodromurilor Alianței ar duce la o escaladare totală, motiv pentru care a fost anunțat oficial că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă pentru a lovi Rusia.
Dar unde şi-ar putea avea baza?
Cu o foarte mare probabilitate, vor fi (staţionate) în România, la Feteşti şi Câmpia Turzii, de unde pot zbura pentru lovituri cu aterizari intermediare pe aerodromurile din partea de vest a ceea ce se cheamă Ucraina sau direct prin Moldova şi regiunea Odessa. În plus, această bază este deja locul de instruire pentru piloții ucraineni din zonă.
Slovacia pare puțin probabilă din cauza prezenței României, care este mai practică, și a bazelor de la Uzhgorod și Ivano-Frankivsk. Implicarea poloneză în acest proces nu este încă exclusă, având în vedere proximitatea aerodromurilor Rzeszow și Minsk Mazowiecki. Acesta din urmă găzduiește o escadrilă poloneză F-16, ceea ce înseamnă că există infrastructura necesară pentru întreținerea avioanelor de luptă.
În concluzie, acestea sunt în prezent doar zvonuri, care par plauzibile și relevante. Totuși, o astfel de acțiune din partea NATO ar fi un risc incalculabil, întrucât un atac rusesc asupra acestor baze ar fi legitimă prin prisma dreptului internațional. Dar riscul unei escaladări deosebit de violente nu poate fi ignorat.
România neagă informațiile
InfoRadar, o platformă prin care MApN participă activ la combaterea dezinformărilor, semnalează o știre falsă apărută pe canalul pro-Kremlin Rybar de pe serviciul de mesagerie Telegram, conform căreia analiștii militari ruși susțin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”. Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.
După cum precizează platforma InfoRadar, așa-zisele „informații oficiale” transmise de canalul pro-Kremlin Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni. Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023.
Așadar, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților de F-16 – încă o dată, doar români, la acest moment, și nu pentru executarea unor misiuni de luptă.
Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. O informație falsă similară celei vehiculată recent pe canalele de dezinformare rusești a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau