Controversă majoră: Rusia acuză Ucraina că ascunde avioanele în România/ Țara noastră neagă informațiile Kremlinului

3

Dimensiune font:

| 14-06-2024 09:06

Pe baza unor zvonuri apărute în urma declarațiilor șefului Forțelor Aeriene Ucrainene, aeronavele F-16 furnizate Ucrainei nu vor fi staţionate la baze din Ucraina, ci mai degrabă la baze NATO din România și Polonia, pentru a fi ferite de atacuri rusești. Această știre a revenit în contextul ridicării de la sol a unor avioane poloneze în noaptea de 11-12 iunie 2024, ca răspuns la un atac rusesc asupra Ucrainei. Au fost detectate douăzeci și patru de drone Shahid și aproximativ zece rachete de croazieră. Ministerul Apărării din România neagă informațiile din Rusia și arată că aeronavele F-16 sunt folosite doar pentru pregătire.

Informațiile venite din Rusia

Aceste zvonuri pot fi justificate pe baza a trei posibilități:

Avionele de luptă sunt deja în România (în special la baza Feteşti), unde sunt instruiţi piloții, așa că piloții ucraineni sunt familiarizați cu bazele aeriene și rutele de zbor.

Au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă din România către regiunea Odesa. Aeronave F-16 au survolat Tulcea, au ajuns la Vilkovo și au făcut mai multe zboruri în cerc peste Zmein. Una dintre zonele de lansare a rachetelor a fost identificată în această locație, ținta fiind Crimeea.

Avioanele de luptă vor fi mai sigure pe teritoriul NATO. Un atac asupra aerodromurilor Alianței ar duce la o escaladare totală, motiv pentru care a fost anunțat oficial că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă pentru a lovi Rusia.

Dar unde şi-ar putea avea baza?

Cu o foarte mare probabilitate, vor fi (staţionate) în România, la Feteşti şi Câmpia Turzii, de unde pot zbura pentru lovituri cu aterizari intermediare pe aerodromurile din partea de vest a ceea ce se cheamă Ucraina sau direct prin Moldova şi regiunea Odessa. În plus, această bază este deja locul de instruire pentru piloții ucraineni din zonă.

Slovacia pare puțin probabilă din cauza prezenței României, care este mai practică, și a bazelor de la Uzhgorod și Ivano-Frankivsk. Implicarea poloneză în acest proces nu este încă exclusă, având în vedere proximitatea aerodromurilor Rzeszow și Minsk Mazowiecki. Acesta din urmă găzduiește o escadrilă poloneză F-16, ceea ce înseamnă că există infrastructura necesară pentru întreținerea avioanelor de luptă.

În concluzie, acestea sunt în prezent doar zvonuri, care par plauzibile și relevante. Totuși, o astfel de acțiune din partea NATO ar fi un risc incalculabil, întrucât un atac rusesc asupra acestor baze ar fi legitimă prin prisma dreptului internațional. Dar riscul unei escaladări deosebit de violente nu poate fi ignorat.

România neagă informațiile

InfoRadar, o platformă prin care MApN participă activ la combaterea dezinformărilor, semnalează o știre falsă apărută pe canalul pro-Kremlin Rybar de pe serviciul de mesagerie Telegram, conform căreia analiștii militari ruși susțin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”. Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.

După cum precizează platforma InfoRadar, așa-zisele „informații oficiale” transmise de canalul pro-Kremlin Rybar sunt false. Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni. Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023.

Așadar, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților de F-16 – încă o dată, doar români, la acest moment, și nu pentru executarea unor misiuni de luptă.

Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. O informație falsă similară celei vehiculată recent pe canalele de dezinformare rusești a fost combătută în ianuarie 2024 pe platforma InfoRadar.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Turcia avertizează asupra riscului de război mondial: 'Nu există scăpare' / Ankara caută o apropiere de țările BRICS
25/06/2024 16:05

Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a avertizat cu privire la riscul unui război mondial, după vizite efectuate in China şi in Rusia, confirmand interesul Ankarei de a se apropia de ţările BRICS in ace ...

Rareș Bogdan face dezvăluiri: S&D a blocat o rotație la șefia Consiliului European
25/06/2024 15:48

Europarlamentarul Rares Bogdan dă noi detalii din negocierile de culise privind functiile grele de la varful UE. Klaus Iohannis e posibil să fi ratat incă o functie importantă după ce a fost nevoit să se ...

Se pare că vom asista curând la cea mai periculoasă mișcare de la începutul războiului din Ucraina. Va avea Kievul curaj să facă asta?
25/06/2024 15:41

Seful serviciilor de informatii militare ucrainene a declarat că Kievul poate folosi arme cu rază lungă de actiune furnizate de americani pentru a tinti podul care leagă Crimeea de Rusia Podul Kerch are o ...

Ce va face Marcel Ciolacu, dacă Predoiu nu va respecta decizia Guvernului
25/06/2024 15:29

Liderii PSD si PNL nu se inteleg asupra datei alegerilor prezidentiale. PSD ar vrea ca alegerile să se desfăsoare in septembrie, in timp ce liberalii ar dori să fie organizate in octombrie-noiembrie. Cei de ...

Rareș Bogdan: PNL nu va ieși de la guvernare! Nu vrem haos în România
25/06/2024 15:12

Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, sustine că liberalii nu vor iesi de la guvernare, chiar dacă nu se va ajunge la un consens pentru data organizării alegerilor prezidentiale. Rares Bogdan a spus că l ...

Florin Cîțu intră la rupere: 'Coaliţia trebuia ruptă anul trecut / Acum PNL are nevoie de o echipă credibilă anti-PSD, indiferent de data alegerilor'
25/06/2024 14:45

Fostul premier Florin Ciţu susţine că PNL are nevoie de „o echipă credibilă anti-PSD”, indiferent cand ar fi stabilită data alegerilor, iar „coaliţia trebuia ruptă anul trecut”. „Dacă vrei s ...

România cam începe să-și dea seama ce au făcut ucrainenii pe canalul Bâstroe: Se cheltuie o sumă uriașă post-dezastru
25/06/2024 14:14

Disputa dintre Romania si Ucraina asupra canalului Bastroe, din Delta Dunării, a fost transată, dar pagubele au rămas. Ministerul Mediului din Romania va efectua un studiu ”post-dezastru” pentru a vedea ...

Blocaj la nivelul UE din cauza opoziției României - Viitorul agriculturii rămâne incert
25/06/2024 11:31

Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reuşit să aprobe luni concluziile privind viitorul acestui sector din cauza opoziţiei Romaniei la acest text şi a abţinerii Slovaciei. "Din păcate, in ...

24 iunie: De la Legiunea Arhanghelul Mihail la Garda de Fier – extremism și violență în România
24/06/2024 22:25

La data de 24 iunie 1927, Corneliu Zelea Codreanu a infiintat Legiunea Arhanghelul Mihail, cunoscută sub denumirea de Garda de Fier. Legiunea Arhanghelul Mihail a fost o miscare politică si socială extrem ...

Rareș Bogdan: „Dacă va crește o singură taxă, PNL pleacă de la guvernare”
24/06/2024 19:51

Liderul PNL – Rares Bogdan a declarat că partidul său nu va tolera nicio majorare de taxe si impozite, amenintand cu retragerea de la guvernare in cazul unei astfel de măsuri. Rares Bogdan a amintit de di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei