De ce a mințit Elena Lasconi despre studiile universitare și de ce între ea și Ciolacu este semnul egal

9_11zon

Dimensiune font:

| 15-09-2024 23:26

Scandalul în care este implicată Elena Lasconi, primarul orașului Câmpulung Muscel, scoate la iveală un fenomen deloc nou în politica românească: impostura academică. Recent, s-a descoperit că Lasconi și-a trecut în CV o diplomă de licență de la Academia de Studii Economice (ASE), obținută în mod dubios, deși nu a urmat cursurile acestei universități. Mai mult, ea a pretins că s-ar fi înscris inițial la o universitate ecologică din Deva, o instituție care niciodată nu a fost acreditată să formeze studenți. Aceste dezvăluiri ridică semne de întrebare serioase nu doar despre integritatea sa, ci și despre starea generală a clasei politice din România, unde impostura academică și politică pare să fie o practică frecventă.

Diplome false și o etică dubioasă

Într-o țară unde sistemul de educație superior este deja afectat de scandaluri legate de corupție și ineficiență, un astfel de caz este mai mult decât un simplu incident izolat. Elena Lasconi nu este doar un politician de rang mic, ci un reprezentant al noii generații de politicieni care au promis schimbare și transparență. Însă, minciuna despre diploma de la ASE și implicarea într-o universitate care nu avea nici măcar acreditare pentru a forma studenți arată că, în spatele unei imagini publice curate, stă aceeași veche mentalitate a înșelăciunii și a manipulării.

Pretinsa sa înscriere la o universitate ecologică din Deva, care nu avea dreptul legal de a oferi diplome, accentuează ideea că pentru unii politicieni români, drumul către o carieră publică nu trece prin muncă și educație reală, ci prin portițe legislative și acte dubioase. A obține o diplomă fără studii reale este o insultă adusă tuturor celor care muncesc din greu pentru a finaliza o facultate în România.

Ciolacu și Lasconi: Două fețe ale aceleași monede

La prima vedere, Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Elena Lasconi par a fi două figuri politice foarte diferite. Ciolacu este veteranul politic, baronul de partid care manevrează din umbră, în timp ce Lasconi este outsider-ul care a intrat în politică din mass-media. Dar, în esență, amândoi reprezintă aceeași problemă majoră: lipsa de integritate.

Ciolacu, de-a lungul timpului, a fost asociat cu numeroase acuzații de corupție, nepotism și lipsă de transparență. La fel ca și Lasconi, el își construiește cariera pe un fundament de compromisuri și manipulare, într-o țară unde încrederea în politicieni este deja la un nivel extrem de scăzut. La fel cum Lasconi a falsificat studiile pentru a-și crea o imagine de competență, Ciolacu manipulează alianțe politice și decizii legislative pentru a-și asigura puterea, fără a pune preț pe binele public.

Amândoi fac parte dintr-o generație de politicieni care valorifică imaginea și percepția mai mult decât realitatea și integritatea. Între ei, semnul egal nu este doar o figură de stil, ci o realitate tristă a clasei politice românești: indiferent de trecut sau promisiuni, adevărul este sacrificat pentru câștiguri personale.

Lipsa de consecințe: Problema sistemului politic

Un alt punct comun între Lasconi și Ciolacu este lipsa de consecințe reale pentru acțiunile lor. În mod normal, descoperirea unei astfel de imposturi academice ar trebui să ducă la demisia imediată a unui politician. Însă, în România, astfel de scandaluri par să fie tratate cu indiferență. Lasconi continuă să fie primar, iar oamenii par să accepte că, în politică, minciuna este doar o parte din joc.

Aceeași problemă este vizibilă și în cazul lui Ciolacu, care, în ciuda multiplelor controverse, continuă să domine scena politică fără să sufere consecințe reale. Sistemul politic din România a devenit unul în care integritatea este un concept negociabil, iar minciuna poate fi trecută cu vederea, atâta timp cât există suficiente avantaje politice sau economice în joc.

Ce urmează pentru politica românească?

Cazul Elenei Lasconi ar trebui să fie un punct de cotitură pentru politica românească, dar din păcate, nu este primul și, probabil, nici ultimul de acest gen. De la diplome false până la jocuri de culise și alianțe murdare, clasa politică românească continuă să funcționeze pe baza unor principii care distrug încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Într-o societate sănătoasă, astfel de fapte ar fi condamnate fără echivoc, iar cei responsabili ar plăti cu funcțiile lor. Dar atâta timp cât astfel de politicieni continuă să avanseze, indiferent de minciunile pe care le spun sau de lipsa lor de integritate, nu ne putem aștepta la o schimbare reală

România are nevoie de o nouă clasă politică, una bazată pe meritocrație, transparență și onestitate. Dar până când această schimbare nu va avea loc, semnul egal între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu va rămâne unul dintre cele mai relevante simboluri ale stării actuale a politicii din țara noastră.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Patriarhul Daniel: Apel la solidaritate cu persoanele grav afectate de inundații
15/09/2024 23:36

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, face un apel public la solidaritate crestină, in urma inundatiilor devastatoare care au lovit judetele Galati, Arges, Vaslui si alte regiuni din tar ...

Ciucă și Ciolacu își fac campanie electorală pe spatele tragediei din Galați
15/09/2024 23:34

Sambătă seară, Premierul Marcel Ciolacu si liderul PNL, Nicolae Ciucă, au fost văzuti impreună in imagini difuzate de postul de televiziune Antena 3, deplasandu-se spre zonele afectate de inundatiile deva ...

România și Moldova se confruntă cu o catastrofă demografică
15/09/2024 23:33

Cele două tări romanesti se confruntă cu o catastrofă demografică. Fără un război, ambele sunt aproape in fruntea clasamentelor mondiale ale mortalitătii si in coadă celui al natalitătii. Republic ...

Geoană minte că a strâns 50.000 de semnături în câteva zile. Fraudă, falsuri… nimic real
15/09/2024 23:31

Mircea Geoană, aspirant la functia de presedinte, se află in centrul unui scandal după ce a fost acuzat că a mintit cu privire la strangerea a 50.000 de semnături intr-un timp record de doar cateva zile. A ...

Surse interne PNL: Nicolae Ciucă este la 6%. De ce românii se simt trădați de PNL
15/09/2024 23:30

Nicolae Ciucă, fostul premier al Romaniei si lider al Partidului National Liberal (PNL), a ajuns la o cotă de popularitate de doar 6%, potrivit ultimelor sondaje. Această scădere dramatică a sprijinului pe ...

Kremlinul explică principiul 'scapi de dracu, dai de ta-su': 'Experții ruși discută variante mai dure de a ataca Ucraina. Putin este însă atent'
15/09/2024 23:19

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, este intotdeauna extrem de atent cand vine vorba de răspunsurile sale la actiunile Occidentului, desi expertii rusi discută si variante mai dure, a avertizat secretarul de ...

Polonia propune tăierea ajutoarelor sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară din UE
15/09/2024 23:12

Şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a propus sistarea plăţii ajutoarelor sociale pentru bărbaţii ucraineni de varstă militară care se află in Europa, cu scopul a-i determina să se inscrie i ...

Inundații catastrofale în Europa Centrală și de Est.
15/09/2024 20:41

 Ciclonul Boris a adus deja cantităti extreme de precipitatii in Europa Centrală si de Est, fiind prognozate alte ploi torentiale cel putin pană la sfarsitul zilei de luni. Unele dintre cele mai mari c ...

Flutur, despre viitorul guvern: Am cicatrici de la PSD, prima opțiune este cu partidele de dreapta
15/09/2024 13:50

Prim-vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, si-a nuantat duminică inaintea sedintei Consiliului National in care partidul il va desemna candidat la prezidentiale pe Nicolae Ciucă, afirmatiile precedente despr ...

Rareș Bogdan: 'Cu două milioane de voturi, suntem în turul 2 și promit că voi trimite batiste la PSD'
15/09/2024 13:43

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan le-a cerut duminică alesilor locali ai partidului, la Consiliul National PNL desfăsurat la Parlament, să asigure candidatului la prezidentiale două milioane de voturi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei